Arxiu per març, 2014

  • 39a sessió D

    Vàrem començar la classe recordant que, divendres 21 de març va ser el Dia Mundial de la Poesia. Per aquest motiu, en Jaume ens havia demanat que portéssim una estrofa d’un poema de Montserrat Abelló o Joan Vinyoli. Amb els poemes i estrofes que portàvem, vàrem decorar l’aula. Va guanyar per pallissa la Montserrat Abelló, ja que de Joan Vinyoli només hi havia cinc o sis poemes.

    La següent proposta de la tarda va ser que, en cinc oracions proposades, havíem de trobar les subordinades. Amb això ens vam endinsar en el tema que tocava als xerpes. Per motius logístics, la Lourdes, xerpa del grup de oracions subordinades substantives ens va fer l’explicació i ens va proposar exercicis. Un cop acabada l’explicació, vam fer i corregir els exercicis i, en acabar, en Jaume ens va explicar els seus “truquis” per poder trobar les oracions subordinades substantives i identificar-ne el tipus.

    Molt interessant!!

     

    Share

    Article complet

  • 20a sessió B1

    Aquest és l’aspecte de la taula.

    taula parada

     

    taula auxiliar

     

     

    Tot, boníssim!!

     

    Share

    Article complet

  • 38a sessió D

    Fent amics

    La classe de dijous passat es preveia difícil, llarga i pesada. Per què? – us preguntareu. Doncs perquè tocava repassar ni més ni menys que els pronoms febles. Com deia aquell austríac geniüt, “no hase falta desir nada más”. Al començament érem molts pocs i el Jaume va proposar un exercici del seus, probablement per fer temps, i amb l’esperança que la classe s’anés omplint, a poc a poc, d’ànimes deleroses de resoldre els eterns dubtes sobre els pronoms febles. L’exercici  en qüestió consistia a pensar en olors que ens agraden. I déu n’hi do si n’hi ha! Entre tots vam omplir la pissarra sencera. I això que, segons ens va explicar el Jaume, diuen que el ser humà té l’olfacte força atrofiat.

    Concentrem-nos, però, en allò que va passar després. Com era d’esperar, el Jaume va repartir el “famós” exercici que precedeix sempre la tasca dels xerpes, ens va deixar uns minuts per fer-lo i després, com no podia ser d’altra manera, va formar els grups. Com sempre, cada grup amb el seu xerpa, i cada xerpa amb els seus esquemes, exercicis i solucionaris que, teòricament, els havien d’ajudar en l’encomiable comesa d’intruir-nos i fer-nos veure la llum. Val a dir, però, que no va ser així del tot, ja que alguns errors en el solucionari els van jugar una mala passada. Tot i això, i malgrat els dubtes i les recances, el resultat va ser més que satisfactori. L’esquema resumia molt bé tot allò que cal saber per no ficar la pota, i els exercicis ens van servir per repassar – a més dels pronoms i les substitucions – les funcions sintàctiques.

    Uns minuts de xerrameca per descansar les neurones i som-hi! El Jaume a la pissarra, retolador en mà, preparat per al repàs en comú que ens havia d’ajudar a resoldre els dubtes més generalitzats. El més significatiu no va ser, però, el repàs, sinó el bon consell que ens va donar: quan es tracta de pronoms febles, a voltes cal que ens deixem guiar per la intuïció. No ens els hem d’ aprendre de memòria com si es tractés de la taula periòdica, va dir, ni fer milers d’exercicis com si estiguéssim fent  els tests de l’autoescola. A la majoria de casos, la intuïció ens marcarà el bon camí.

    Arribat aquest punt, el Jaume va caure dels núvols i de cop va recordar que la setmana anterior havíem acordat que en aquesta classe parlaríem de poesia per celebrar el Dia Mundial de la Poesia, que era divendres. El rellotge, però, marcava ja l’hora de marxar, i es va decidir deixar la poesia per a la propera classe. I així van acabar dues hores intenses en què, per fi,  ens vam fer amics dels pronoms febles, uns pronoms que, segons el Jaume, també són poesia. Jo no sé si ho són o no, però la Conxi tenia tota la raó quan va dir que les nostres cares eren tot un poema!

    Share

    Article complet

  • 19a i 20a sessió Intermedi 1

    Bon dia,

    Aquesta setmana hem acabat les intervencions orals. La veritat és que ho heu fet molt i molt bé. Malgrat que els nervis han estat força presents, heu fet intervencions molt interessants i heu transmès moltes emocions. Així doncs, felicitats! Aquí teniu les cançons que acabaran de completar la banda sonora d’aquest curs. Són les que ens van presentar la Tere, la Diana, l’Enrique, l’Antonia, el Paco, l’Antonio, l’Encarni, la Corina, el Thomas, la Nao i la Lara.






    http://www.youtube.com/watch?v=zOR5KzSrboE




    http://www.youtube.com/watch?v=IibNqwndtCE

    Gaudiu d’aquesta setmana de descans!

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • 19a i 20a sessió Intermedi 2

    Bon dia,

    Aquesta setmana hem acabat el trimestre. No sé a vosaltres, però a mi se m’ha fet molt curt. 🙂 Què hem fet aquesta setmana?

    En primer lloc, va, començar la setmana repassant les preposicions, la caiguda de preposició, els connectors i les parts de la carta. Tot seguit vam llegir la carta que hem enviat a la resta de companys dels cursos de català. Si no vau venir, és aquesta: carta dels alumnes

    A continuació, vam veure una resposta fictícia que ens havien enviat els companys de l’elemental. Hi vam fer una ullada i hi vam trobar alguns errors. carta resposta lo Havien abusat massa del “lo”. Si voleu practicar una mica més, en aquest enllaç hi trobareu algunes activitats: activitats “lo”

    En tercer lloc, vam fer dos grups i cada grup va analitzar 5 frases. Vau localitzar-hi les p/t/c i b/d/g que hi apareixien i, amb l’ajuda d’uns llibres, vam intentar comprovar perquè presentaven una lletra o una altra en posició final. Ho recordeu? Després de fer la posada en comú, us vau fer el dictat per parelles. Si no vau venir, és aquest: dictat A i B

    Finalment, per tancar el curs i repassar tot el que hem fet vam jugar al joc de l’oca. I això és tot.

    Gaudiu d’aquesta setmana de descans i recordeu que la setmana vinent celebrarem el Dia Mundial del Teatre. 😉

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • Suficiència 1. Conjuncions de coordinació

    L’última setmana del curs vam treballar la lectura en veu alta i també la dièresi; la classificació de les oracions en simples i compostes i les conjuncions de coordinació.

    Si voleu fer més exercicis:
    Les oracions coordinades

    Us enllaço les solucions dels exercicis que vam començar a classe:

    Solucions ex. morfosintaxi i puntuació

    Per últim, us volia donar les gràcies pel vostre interès i per la bona feina que sempre feu.
    Us comentaré les lectures quan comencem el proper curs.

    Fins aviat

    Share

    Article complet

  • 37a sessió D

    file4361317660663

    Dimarts, vam començar la classe amb la proposta d’en Jaume de posar en comú noms de malvats i malvades famosos de diferents relats o pel·lícules que se’ns ocorreguessin .

    malvats i malvades

     

     

     

    A continuació, ens vam distribuir en tres grups perquè els xerpes, un per grup, ens expliqués el tema de la derivació i, en segon lloc, per a fer una exercici que vam corregir després globalment entre tota la classe. Consistia en  formar a partir de l’arrel d’una paraula un nom, un adjectiu i un verb.

    El segon grup de xerpes era el de sinònims i antònims; vam llegir la teoria, segons la qual vam aprendre què són i els diferents tipus de sinònims i antònims i, després,vam haver de substituir en un text les paraules en negreta per un o més sinònims que quedessin bé pel context.

    Per acabar, en Jaume va establir un paral·lelisme entre els malvats dels quals parlàvem a principi de classe i dues qüestions: els enemics de les nostres històries – els malvats serveixen per donar-nos idees- i també els neguits i dubtes que tenim de l’examen, que hem de deixar de banda i ens  hem de centrar a aprendre.

     

     

    Share

    Article complet

  • 19a sessió B1

    Presentacions finals

    Hem recordat com vam començar el curs. Cliqueu aquí.

    Cadascú ha tingut l’oportunitat de demostrar de què és capaç de fer?

    Després, hem anat a prendre un cafè en una terrassa.

    Share

    Article complet

  • 36a sessió D

    Dijous, 13 de març, al començament de la classe, en Jaume ens va preguntar si volíem començar amb la preparació  de cada grup de xerpes o amb el projecte de la història de la llengua i vam triar la primera opció. Ens vam unir per grups de xerpes per començar a treballar i el primer exercici era rumiar les preguntes que ens havíem de plantejar cada grup per assolir la matèria.

    unitat 4.04

     

    Tot seguit, tots el grups de xerpes les vam posar en comú i vam decidir la distribució de dies per exposar els temes. Seguidament, ens va manar que portéssim per al dia 20 (dijous) una estrofa d’una poesia de Joan Vinyoli o Monserrat Abelló en honor al Dia Mundial de la Poesia del 21 de març.

    A continuació, en Jaume va demanar-nos que penséssim la idea del nostre text relatiu sobre la història de la llengua i que l’expresséssim en una sola línia. Després, havíem de pensar en una sola paraula el tema que representava el nostre relat i, per acabar, havíem de centrar-nos en el propi protagonista i el seu conflicte intern i extern.


     

    Per al dia 18 de març, dimarts,  hem de pensar en els “enemics” del protagonista, aquells que impossibiliten el seu objectiu. Finalment, ens va ensenyar unes imatges que ens donessin idees per als relats.

    Share

    Article complet

  • 35a sessió D

     

    En la classe del dimarts 11/03/14, vam treballar la història de la llengua catalana dins el marc sociolingüístic.

    En Jaume va començar la classe proposant-nos un exercici en què plantejava uns fets històrics i nosaltres havíem d’emmarcar-los dins el seu període.  HISTÒRIA DE LA LLENGUA activitat
    A continuació,  vam poder fruir d’una explicació sobre la història de la nostra llengua des dels orígens fins als temps actuals. A qui li hagi picat el cuquet…. aquí teniu la sèrie d’història de Catalunya del Dragui .
    Finalment, en grups, vam escollir un fet històric sobre el qual realitzarem un treball. L’organització dels grups és la següent:

    • Tirant lo Blanc (substantius)
    • Les Cròniques: Jaume I (pronoms febles)
    • Els Reis Catòlics (sinònims i antònims)
    • S. XX (pronoms relatius)
    • Tirant lo Blanc (derivats)
    • S. XXI (adverbials)
    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share