Arxiu per gener, 2016

  • Bàsic 2 tarda (5a i 6a sessió)

    Emocions

    www.flickr.com/photos/robom8/4504165421

    Dimarts vam acabar de corregir uns exercicis per practicar el passat imperfet. Havíeu d’escriure tres coses que fèieu en la vostra infantesa. Si no ho heu fet o no vau venir a classe ho podeu escriure com a comentari a aquesta entrada.

    D’altra banda, vam treballar el vocabulari per expressar emocions i estats físics: nerviós, content, enfadat, empipat, emprenyat, avorrit, espantat, tranquil, amoïnat, neguitós
    També vam repassar els noms d’algunes parts del cos.
    Si voleu saber-ne més:
    El cos humà
    Parts de la cara
    Sóc com sóc

    Dijous vam acabar de revisar els exercicis pendents i en grups vau completar aquestes fitxes:
    Adjectius emocions

    I també vau estar dient com es sentien algunes persones a partir de la foto de la seva cara.

    Per últim, vam endevinar paraules que contenen la ela geminada (L·L) i també vau fer un exercici per practicar el pronom HI.

    Vam acabar la classe escoltant aquesta cançó:
    Sense tu

    Share

    Article complet

  • S2 6a sessió

    lletres Brossa

    Els Viatgers sou convocats per aconseguir el primer emblema, necessari per obtenir la vareta.

     

    De moment, heu de reservar una visita al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Heu d’escriure una carta formal. Dimarts triarem la millor carta formal per enviar.

    Abans, però, vam acordar com ha de ser una bona carta formal.

    base d'orientacio carta formal

    Ah, per cert, dimarts descobrirem qui sap més de Joan Brossa!

     

    Share

    Article complet

  • Elemental 1. 5a i 6a sessió

    Dilluns vam practicar amb uns exercicis l’ús d’algunes conjuncions usuals: però, doncs, per tant, perquè, si no, sinó

    Si voleu saber-ne més:
    Conjuncions

    Vam començar a comentar quines notícies havíeu portat per tal de debatre-les a classe. La llista va ser realment variada: La Bíblia al mòbil, Per què menteixen els nens?, L’assetjador allibera angoixa en la víctima, Escalfor de l’hivern (revista Veritas), El petroli puja un 15% en dos dies, El terratrèmol del Marroc, Cinc planetes en línia, Els vitralls del Castell…

    Vam decidir que començaríem dimecres amb l’article:
    Per què menteixen els nens?

    Així doncs, dimecres vam llegir en grups l’article i vau debatre a partir d’aquestes preguntes:
    Preguntes per debatre 1r text

    Crec que vau treure força suc del tema i vam passar una bona estona. I si només poguéssim dir la veritat? Recordeu la pel·lícula de Jim Carrey Mentiroso compulsivo?

    www.flickr.com/photos/smb_flickr/10858502015
    Pinotxo

    Bé, per a la setmana que ve heu de llegir aquest article:
    L’assetjador allibera angoixa en la víctima

    Share

    Article complet

  • C2 24a sessió

    2016-02-16 18.52.53

    Creació de l’Ana

    Castelldefels, 28 de gener de 2016 a les 19.35 hores, el curs de català Nivell C2, #c2cast15, es reuneix a l’Aula Magna del Casal de Cultura en segona sessió.

     

    Atès que l’assistència supera el 90%, el  president decideix començar la sessió sota el següent ORDRE DEL DIA:

     

    1-Treballar l’article d’opinió propi

    2-Article seleccionat

     

    Referent al punt número 1, creem una etiqueta per a TWITTER. D’altra banda, fent servir els conectors, el company de l’esquerra dóna suport la teva idea i el següent la refuta (que punyetero, el presi …).

     

    Punt 2: L’article seleccionat és de l’historiador gironí Xavier Diez. Està dividit per paràgrafs i hem de triar el connector que hi falta.

    Ja que hi ha un apassionat partit de futbol – i tant el president com el secretari som seguidors del Mirandès -, donem la sessió per finalitzada a les 21.25 hores.

     

     

    El President

     

     

    Share

    Article complet

  • S2 5a sessió

    Ahir vam començar la sessió amb la roda per recordar la sessió anterior. Vam veure quins eren els recursos gramaticals en l’ús de la forma de tractament de vós. Vam repassar les regles d’accentuació a partir dels mapes mentals i vam resoldre les errades d’accentuació de les cartes.


    mapes visuals – Created with Haiku Deck, presentation software that inspires

    errors accent

    Ah, i vam recordar les abreviatures principals per escriure una adreça.

    Share

    Article complet

  • Bàsic 2 matí (3a, 4a i 5a sessió)

    Bon dia!

    La setmana passada vam llegir el resum d’alguns contes. Ens van servir per veure el passat. El recordeu?

    sinopsi contes

    Si voleu més informació i exercicis:

    passat perifràstic (teoria)

    exercicis

    També vam explicar la vida d’alguns personatges famosos i ahir vam elaborar un qüestionari per conèixer una mica més els companys. Aquesta és la cançó que sonava mentre jugàvem a les cadires. 🙂

    Fins demà,

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • Descomptes al Teatre Plaza per a alumnat i voluntariat del CPNL

    El Teatre Plaza de Castelldefels ofereix a alumnat i voluntariat del CPNL un 20% de descompte per als espectacles de teatre i música en català durant la temporada estable.

    Per beneficiar-se’n, és necessari identificar-se amb el carnet d’estudiant del CPNL o del VxL.

    Teatre Plaza

    Avantatges carnet alumnat CPNL

    Avantatges carnet VxL

    plaza

     

    Share

    Article complet

  • C2 20a sessió

    Creació del Daniel

    Creació del Daniel

     

    Al començament de la classe del dijous 14 ens van repartir una fitxa a cadascú que tractava de dir si la frase era correcta o incorrecta i  de corregir els errors. El professor ens va donar un número a cadascú i ens vam ajuntar per formar petits grups en què vam comentar la fitxa  entre el  grup. Vam comentar que a principi de frase mai es podia posar és degut a. Després ens va repartir una altra fixa que s’havia d’indicar quina era la paraula no sinònima de les quatre que hi apareixen i després la vam corregir entre tots.

     

    Share

    Article complet

  • C2 19a sessió

    Creació de l'Helena

    Creació de l’Helena

    La sessió de dimarts 13 de gener va ser el retrobament del grup C2 de català. Després d’unes merescudes vacances, vam començar la classe felicitant-nos el bony any i seguidament el Jaume ens va plantejar un joc molt divertit.

    L’activitat consistia a escriure cinc frases vertaderes que començaven per Jo sóc i una de falsa. Seguidament de la lectura en veu alta del testimoni personal els companys havien d’endevinar quina era la frase enganyosa, en què vam descobrir que hi havia gent molt impacient però a la vegada molt tranquil·la.

    A continuació, vam parlar sobre els projectes de grup que teníem pendents. En Jaume ens va oferir dues opcions de treball, amb l’objectiu de recollir l’esforç realitzar en la redacció de les cròniques. La primera opció tractava de fer una línia de temps que agrupés tots els capítols treballats amb la finalitat de crear un ordre cronològic que ens ajudés a situar els diferents fets que va viure Ramon Muntaner. La segona opció tractava de geocalitzar els diversos capítols per tal de situar-nos en l’espai.  I com a última opció, ens va proposar fer les dues propostes anteriors. Com a classe motivada i amb iniciativa vam optar per dur a terme les dues propostes.

    Per tal de realitzar el projecte, en Jaume, ens va presentar un programa anomenat Capzles. A través d’un vídeo tutorial de 13 min vam poder conèixer el funcionament del programa. A continuació, us adjunto l’enllaç per facilitar-vos-en el visionat.

     

    Després de veure el tutorial, el nostre amic Jaume va organitzar quatre grups de 3-4 persones amb l’objectiu de decidir quines eren les 6 raons per les quals havíem d’utilitzar  Capslez. A partir d’una reflexió en petit grup vam realitzar una posada en comú, on vam prevaldre les  raons següents:

    Hem d’utilitzar l’aplicació Capslez:

    • Per la seva presentació
    • Ens permet pujar diferents arxius ( doc, pdf, jpg, etc.)
    • Tenim l’opció de pujar més d’un arxiu dins la mateixa categoria
    • Podem compartir la nostra “ presentació” en la xarxa social
    • És gratuït
    • És un programa senzill d’utilitzar.

    Una vegada vam decidir els motius que ens confirmàvem que havíem d’utilitzar l’aplicació Capslez, vam decidir organitzar com crearíem la línia del temps. El pacte va consistir que en Jaume  s’hi registraria i ens facilitaria la contrasenya i l’usuari, per tal que cadascú inserís la fitxa de l’oca ( la imatge de la crònica) i cinc línies que expliquessin el capítol en un únic document de text.

    He d’afegir que es va pactar que la fitxa de l’oca aniria acompanyada de mig full on s’escriuria la prova i/o pregunta i la resposta sobre l’activitat proposada.

    Per últim, vam finalitzar la sessió, tuitejant  en relació a una imatge del pintor Joan Brossa anomenada  El terrat de les banyes. Els alumnes vam haver d’escriure un microrelat sobre el que la imatge i el títol ens suggeria.

    Fins aquí va arribar un dimarts més de les Jaume classes 🙂 !

    Share

    Article complet

  • Elemental 1. 3a i 4a sessió

    Dilluns vam veure com podem donar indicacions utilitzant l’imperatiu, i també com podem tractar el receptor (tu o vostè). Si voleu saber com es forma:
    Formació de l’imperatiu
    Exercicis

    Un company de classe va preguntar què significa la paraula llavors i la paraula doncs.
    Aquesta és la informació que podem trobar a l’OPTIMOT:
    Llavors doncs

    Vam comentar també que moltes vegades utilitzem aquestes paraules com a mots crossa, és a dir, que les utilitzem en el llenguatge oral per poder anar pensant el nostre discurs.

    Per al dimecres, havíeu de llegir aquest article:

    Una bona marca, una promesa en el temps

    A partir de la lectura, vam parlar de marques, de noms de marques que han passat a ser noms comuns, anuncis, música d’anuncis, jocs d’infantesa, nines de paper…

    Sobretot vau fer servir el passat imperfet:
    Imperfet

    Jugar a les xapes

    www.flickr.com/photos/miglesias/16170628768

    Colacao

    www.flickr.com/photos/131042987@N07/16839142976

    En aquest enllaç trobareu més curiositats:
    Curiositats sobre logos

    Per a la propera setmana heu de portar alguna notícia del diari que us hagi interessat, per tal d’elaborar una llista de temes, qüestions… per parlar-ne a classe.
    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share