• Espai de català (temp. 2020/21)

  El mes de setembre de 2020 hem reprès la col·laboració amb Calafell Ràdio, al programa Calafell Matí presentat per Ferran Boqué, per promoure la consciència lingüística. Comença sempre amb una cançó en català a partir de la qual es comenten frases fetes i paraules. A més ens posem al dia de les activitats dels cursos de català i del CPNL. La novetat d’enguany és el Repte de la setmana: els oients estaran convidats a contestar una pregunta de contingut lingüístic i poden fer arribar la resposta al programa al llarg de la setmana.

  Totes les cançons les podeu trobar en aquesta llista d’Spotify, i tots els podcasts, a l’apartat de ràdio a la carta de Calafell Ràdio.

  17/09/2020: L’home dibuixat, de l’Orquestra Plateria. Comentaris dels mots cuiro, trajo, nylon i llaç, i l’expressió tenir llana al clatell. El repte: Quantes paraules es poden formar amb les lletres de la paraula tros?

  24/09/2020: Reus, de Whiskyn’s. Comentaris dels mots whisky (i la lletra W), raval, vermut, far i mercadal. El repte: quantes paraules al diccionari de llengua catalana oficial comencen amb la lletra W?

  01/10/2020: El teu llit, de Guillem Roma. Comentaris dels mots guillar, roma, llit i endavant. El repte: coneixeu més paraules que, com Roma, es poden llegir del dret i del revés amb significats diferents?

  08/10/2020: Una altra vida, de Guineu. Comentaris dels mots guineu, coordinar, sang i rebentar. El repte: busqueu noms que serveixin per anomenar animals que viuen al mar i animals que viuen fora, com per exemple “gall”.

  15/10/2020: Hamaking, de The Tyets. Comentaris dels mots hamaca, maco, al·lucinar, gandula, coi i puto. El repte: busqueu paraules que només tinguin la vocal A, com per exemple “hamaca”.

  22/10/2020: Quan tot hagi acabat, de Gerard Aledo. Comentaris dels mots terrassa, confinar, ensorrar, emportar, escalar i la lletra X. El repte: busqueu paraules tinguin com a mínim dues X, com per exemple “xarxa”.

  29/10/2020: Autonomia per principiants, de Maria Jaume. Comentaris dels mots autonomia, ombra, alteritat, raigs i rellotge, i l’article salat. El repte: busqueu noms de lloc de Catalunya que tinguin l’article salat, com per exemple “Sant Esteve Sesrovires” o “Sant Martí Sarroca”.

  5/11/2020: Abril, de Porto Bello. Comentaris dels mots boira, copa, pit, llençol i foto. El repte: busqueu paraules que es puguin formar amb les lletres de la paraula “copa”.

  12/11/2020: Per avorriment, de Jo Jet i Maria Ribot. Comentaris dels mots ribot, iarda, taló, avorriment, esborrar i deu. El repte: busqueu paraules que comencin amb una I i una altra vocal. Per exemple, “iarda”…

  19/11/2020: Som com sou, de L’Espiadimonis. Comentaris dels mots espiadimonis, llavor, llaurar i alba, i del verb ser. El repte: una endevinalla: “Un camp llaurat, que punta de rella no hi ha passat.” Què és?

  26/11/2020: Malafici, d’Adala. Comentaris dels mots malefici, vici, aixopluc, beat i elit. El repte: busqueu parelles de paraules que sonin igual però s’escriguin diferent, com per exemple bici/vici, bell/vell

  03/12/2020: Per un grapat de dòlars, de Vienna. Comentaris dels mots grapat, dòlar, volta, estrany i fatal. El repte: busqueu paraules que rimin amb “estrany”, com per exemple any.

  10/12/2020: Tot bé a casa, de Still ill. Comentaris dels mots xandall, vinga!, mascota, espaterrar, estrès i pijama. El repte: busqueu paraules monovocàliques, que només tinguin la vocal E, com per exemple estrès.

  17/12/2020: És un desig, de Josep Thió. Comentaris dels mots agenda, llebre, raïm i Cap d’Any.

  14/01/2021: No hi ha estop, de La Soul Machine. Comentaris dels mots lligar, cabró, tic-tac, dinyar-la i estop. El repte de la setmana: digueu paraules que venen de l’anglès, començades en S, en què en català s’han adaptat posant una E al davant. Per exemple, estop, esmòquing…

  21/01/2021: Primavera, d’Enric Ez. Comentaris dels mots eix, vena, cabal, cabdal i caudal, i la lletra  Z. El repte de la setmana: busqueu paraules acabades amb -eix. Per exemple, mateix.

  28/01/2021: La Galindaina, de la Murga. Comentaris dels mots faldilla, galindaina i minyó, i sobre els diminutius. El repte de la setmana: busqueu paraules que tinguin les mateixes consonants que “minyó ” (M, N, Y), però que en lloc de les vocals (I, O) hi hagi altres dues lletres. Per exemple, monyo.

  04/02/2021: Seguiré cantant, de Cultrum. Comentaris dels mots xocolata, ull viu, mos i abrigar. El repte de la setmana: busqueu paraules que tinguin la seqüència consonant +vocal, consonant + vocal, etc. Per exemple, xocolata, casa, música... Quina és la més llarga que podeu trobar?

  11/02/2021: Som com som, de Filippo Landini. Comentaris dels mots aposta, calaix, nota, drecera i perquè, i sobre el recurs de la hipèrbole o exageració. El repte de la setmana: busqueu paraules que comencin amb el prefix “hiper-“. Per exemple, hipèrbole.

  18/02/2021: Eufòria, de Les Montses. Comentaris dels mots flotar, encantar, Montse, segon i regal. El repte de la setmana: quina és la paraula que en català sempre s’escriu malament?

  25/02/2021: Tornarem, de Xanguito. Comentaris dels mots panxa, xanguet, guitarra, becar i arena. El repte de la setmana: quantes paraules podeu formar amb les lletres de la paraula “arena”?

  04/03/2021: Remena nena, de Guilermina Motta. Comentaris dels mots còctel, licor, tisana, mota, reposar i engrescar. El repte de la setmana: busqueu paraules amb lletres que no sobresurtin ni per dalt ni per baix. Per exemple, “remena” i “nena”.

  11/03/2021: Som, de Koers. Comentaris dels mots sot, ovella, manilles, porra i seqüela. El repte de la setmana: busqueu parelles de paraules, l’una formada afegint una A a l’altra i tinguin significats diferents. Per exemple, el foc i la foca, el sota i la sota….

  18/03/2021: Plaça dels Sedassos, d’Anna d’Ivori. Comentaris dels mots sedàs, ivori, nano, a les tantes i arlequí. El repte de la setmana: busqueu parelles de paraules que tingui moltes S. Per exemple, sedassos.

  25/03/2021: T’estimo bastant, de Xiula. Comentaris dels mots xiular, infinit, embalar-se, fava i indi. El repte de la setmana: busqueu paraules que només tinguin la lletra I. Per exemple, infinit o indi.

  01/04/2021: Fox per la toia, de l’Orquestrina Galana. Comentaris dels mots torrent, fox, toia, encenall i encomanar. El repte de la setmana: busqueu paraules que acabin com “fox”. Per exemple, focs, rocs...

  08/04/2021: Un dia perfecte, de Caïm Riba. Comentaris dels mots perfecte, cabòria, alba, somriure i rosada. El repte de la setmana: feu créixer la paraula afegint una lletra a cada nivell, en qualsevol posició: a > al > alb > alba >

  15/04/2021: Quan, de Beth. Comentaris dels mots arma, sense, quan/quant, digue’m i Bet. El repte de la setmana: busqueu paraules que comencin i acabin amb les mateixes lletres, com sense, ratera, bàrbar

  22/04/2021: Romanticidi, de Pantaleó. Comentaris dels mots formats amb -cidi i dels mots Pantaleó, esquitxar, gratacel, empoderar i mastegar. El repte de la setmana: inventeu-vos paraules compostes d’un verb i un substantiu. Per exemple, un allargafuets.

  29/04/2021: La por, de Miquel Vilella. Comentaris dels mots rei, duc, bordar, quitrà i ullal. El repte de la setmana:  busqueu paraules que tinguin moltes eles, com “ullal”.

  06/05/2021: L’altra fase, de Joan Garrido. Comentaris dels mots titella, secret, mil i pena. El repte de la setmana:  busqueu paraules que es formin amb lletres que són números romans, o sigui, només amb les lletres CDIJLMUVX. Per exemple, “mil”.

  13/05/2021: Cada cop que rius, de Strombers. Comentaris dels mots fada, timó, got, cop i nau. El repte de la setmana:  busqueu falsos amics, és a dir, paraules que s’escriguin igual o es pronunciïn igual en dues llengües però tinguin significats diferents. Per exemple, “got” (català/anglès), “cama” (català/castellà), etc.

  20/05/2021: Barcelona tropical, de Suu i Carlos Sadness. Comentaris dels mots ai, coco, mano, bambú, bru i purpurina. El repte de la setmana:  busqueu paraules amb síl·labes repetides. Per exemple, “coco”, “mama”, etc.

  27/05/2021: Ves per on, de Roger Margarit. Comentaris dels mots ocell, drecera, lluna i gràcies. busqueu paraules que puguin ser masculines i femenines però amb significat diferents. Per exemple, el pols i la pols.

  03/06/2021: Som ocells, de Nil Moliner. Comentaris dels mots ai, coco, mano, bambú, bru i purpurina. El repte de la setmana: busqueu paraules que rimin amb “consell”. Per exemple, “farcell”.

  10/06/2021: Poetes, de Sara Roy. Comentaris dels mots sara, poeta, present, aixoplugar i mica. El repte de la setmana: busqueu paraules catalanes en què canviant només una consonant de “sara” surti una paraula nova. Per exemple, “cara”.

  17/06/2021: Tant de bo no m’hagi de posar mai més el jersei, de Trau. Comentaris dels mots tant de bo, jersei, orxata, plegar i ca.

  Print Friendly, PDF & Email
  Share

Filtre d’apunts


Establiments col·laboradors

Visita algun dels 36 establiments col·laboradors de Calafell per comprar-hi en català.


Segueix-nos a:


Arxius