• A punt les inscripcions per als cursos de català

  Les inscripcions per als cursos generals del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) seran els dies 12, 13, 14 i 15 de setembre de 2023. Les sol·licituds es podran fer presencialment, a través de l’Oficina de Català de Calafell, o bé en línia, mitjançant la plataforma d’inscripció als cursos de català, des del dimarts 12, a les 9 h, fins al divendres 15, a les 20 h. La matrícula s’estructura en dos torns: preferent, els dies 12 i 13 de setembre (per a antics alumnes inscrits a un curs del CPNL durant els darrers 12 mesos), i general, els dies 14 i 15 de setembre (per a tothom).

  A partir de l’1 de setembre, les persones que no hagin fet un curs al CPNL durant els darrers 12 mesos o que no disposin d’un certificat de coneixements de català hauran de sol·licitar una prova de nivell per poder determinar quin curs és el més idoni per a elles. Es pot sol·licitar telemàticament a la plataforma d’inscripcions o presencialment a l’Oficina de Català

  En aquesta inscripció, corresponent al primer trimestre del curs 2023-24, el CPNL ofereix cursos de català, en modalitats presencials o en línia, de tots els nivells: des de l’inicial fins al superior. En el cas del C2 hi haurà oferta tant en format de durada anual com semestral. Les persones interessades poden consultar el cercador web per trobar informació detallada sobre els cursos, les localitats on s’imparteixen i els horaris.

  Els cursos de català organitzats pel CPNL segueixen els programes de llengua catalana de la Secretaria de Política Lingüística. Els certificats de nivell que expedeix el CPNL tenen validesa oficial i es corresponen amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR).

  Article complet

 • Una altra temporada fomentant la consicència lingüística des de la ràdio

  Aquest mes de juny va acabar la setena temporada del Paraules i cançons, l’espai de català a Calafell Ràdio. Des del 2016, tècnics de l’Oficina de Català de Calafell col·laboren en el programa de matí amb un espai de 15 minuts amb comentaris sobre un mot d’actualitat. Durant aquesta temporada 2022/2023, hem escoltat 67 cançons en català d’artistes diferents com Sangtraït, Albert Pla, ZOO, Port Bo, Sisa, Els Amics de les Arts, etc., una eclèctica aproximació a la música en català. I en total, s’han comentat 35 paraules: origen, significats, frases fetes i moltes altres curiositats.

  Aquest any,  hem continuat fomentant la participació dels oients llançant un repte lingüístic diferent relacionat amb al forma o el significat de la paraula comentada al final de cada programa. Aquesta #gimnàstica lingüística consistia a trobar paraules que complissin una determinada condició: que comencessin o acabessin d’una determinada manera, que fessin servir només determinades lletres, etc. Les solucions aportades pels oients es comentaven a l’inici del programa següent.

  Si voleu saber quines cançons hem escoltat i quines són les paraules comentades, les trobareu a l’espai de programes de ràdio del nostre blog. I si també voleu gaudir de la música i descobrir cantants i grups musicals en català que potser desconeixíeu, a l’Spotify en trobeu la llista d’aquesta temporada, així com les 6 llistes de les 6 temporades anteriors. Finalment, a l’apartat de ràdio a la carta de Calafell Ràdio podreu recuperar tots els podcasts de l’espai.

  Article complet

 • Una cloenda emotiva

  Aquest divendres, 23 de juny, un bon grup d’alumnes dels cursos de català de Calafell van acudir a la casa Barral per celebrar la cloenda del curs. L’acte va començar amb la visita guiada a el Museu Casa Barral, que va servir tant per conèixer tant la vida marinera de Calafell com la vida de Carlos Barral i de les persones del món de la literatura que van estar-s’hi (com Juan Marsé, García Márquez, etc.). Acabada la visita, alumnes i professors van participar al jardí en un emotiu acte, on cadascú havia d’escriure en un full de colors una paraula que fes referència a la seva experiència al curs i l’havia d’explicar. Tots els fulls s’enganxaven al tronc d’un arbre i es convertien en fulles d’un arbre reconvertit, símbol d’una realitat construïda entre tots.

  El colofó el van posar les regidores de l’Ajuntament de Calafell Mònica Trepat i Manal El Mesmoudi, que a més de la seva presència van oferir a tots els assistents coca i cava.

  Article complet

 • Més de 40 pràctiques de català a les botigues

  Els alumnes de català del curs de nivell bàsic 3 de Calafell han realitzat aquests mesos de març a maig les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors. Aquesta activitat forma part del programa del curs i té l’objectiu de fomentar que els aprenents posin en pràctica els seus coneixements en un entorn real, com són les botigues del seu entorn. Aquestes, més de 5.000 a tot Catalunya, 36 de les quals a Calafell, ofereixen un espai segur que dona molta confiança als alumnes.

  En total, a Calafell 15 alumnes que han fet 45 pràctiques, és a dir, visites a les botigues per fer alguna pregunta sobre algun producte o, directament, a comprar-hi en català. Els comentaris dels alumnes han estat positius, i destaquen l’amabilitat i l’ajut mostrat pels botiguers i la satisfacció d’haver assolit la tasca, tot i la vergonya i la por inicials.

  S’han visitat 15 establiments diferents. A tots ells els hem d’agrair la seva disposició i el seu compromís amb el català. Ells també s’adonen que parlar d’entrada en català amb tothom és no discriminar ningú, i amb la seva acció es facilita l’aprenentatge de la llengua i la cohesió social.

  Article complet

 • Juguem per aprendre

  Com cada any, la celebració del Dia Internacional del Joc, que s’escau el 28 de maig, s’aprofita per concentrar diverses activitats relacionades amb els jocs de taula. A Calafell, s’ha treballat el text instructiu i la comprensió lectora a les aules a partir d’un dels videotutorials que s’han presentat al concurs JOCen10. Concretament han après a jugar a l’Ubongo i hi han jugat, evidentment, en català. I en altres aules s’ha jugat a jocs tradicionals (“Veig, veig…”) i moderns (com el Paraulògic).

  Totes aquestes activitats s’inscriuen dins del programa d’activitats complementàries als cursos, que busquen connectar els alumnes amb l’entorn en català i fomentar l’aprenentatge significatiu. I també dins del programa Totjoc, que promou el coneixement de jocs i joguines en català.

  Article complet

 • Comencen les trobades de parelles lingüístiques

  Després de la crida de voluntaris per conversar en català amb els nostres alumnes, dins del programa Voluntariat per la llengua, aquestes dues setmanes s’han pogut crear vuit parelles. D’aquesta manera, vuit aprenents podran practicar el català d’una forma informal conèixer millor el lloc on viuen, i vuit voluntaris podran enriquir-se amb l’experiència de fer un servei de cohesió social.

  Hi ha altres voluntaris als quals no s’ha pogut assignar cap aprenent, però que quedaran en llista d’espera per quan hi hagi alguna sol·licitud. Les inscripcions al programa, tant per aprenents com per a voluntaris, es poden fer en qualsevol moment de l’any. Per tant, si algú hi està interessat pot donar-se d’alta al web del VxL o posar-se en contacte amb l’Oficina de Català de Calafell (977 699 078 – calafell@cpnl.cat).

  Article complet

 • Es busquen voluntaris per xerrar en català a Calafell

  Imatge d’arxiu

  L’Enrique, la Cesia, l’Abdelkader, la Silvina, la Safae, la Luciana i la Beatriz són alumnes que estan aprenent català i volen practicar-lo i per això l’Oficina de Català de Calafell prepara una nova edició del programa Voluntariat per la llengua. Aquest programa consisteix a aparellar una persona catalanoparlant que fa de voluntària amb una persona no catalanoparlant que tingui interès a practicar el català.

  Ara ja hi ha 7 aprenents apuntats, però totes les persones, siguin alumnes o no dels cursos de català, que necessitin practicar el català oral per guanyar fluïdesa i seguretat d’una manera distesa, també poden apuntar-s’hi com a aprenentes. Les parelles, un cop fetes les presentacions, només han de pactar dia, hora i lloc de trobada. El compromís és conversar durant una hora a la setmana en català durant 10 setmanes. Participar en el Voluntariat per la Llengua permet també gaudir de nombrosos avantatges culturals i dels establiments col·laboradors.

  Les persones que estiguin interessades a participar-hi com a aprenentes o com
  a voluntàries poden adreçar-se a l’Oficina de Català de Calafell (977 699 078 –
  calafell@cpnl.cat), situada a Cal Bolavà (av. Generalitat, 1).

  Article complet

 • Celebrem el Dia Mundial de la Poesia

  Dilluns, 20 de març, es va celebrar el Dia Mundial de la Poesia, que s’escau el dia 21. Ho vam fer conjuntament amb els alumnes de castellà del Centre de Formació d’Adults Cal Bolavà i va consistir en la lectura de diversos poemes en llengües diferents. La primera part va consistir a llegir el poema escollit per la Institució de les Lletres Catalanes per a la celebració a tot Catalunya. Es tracta del poema “Tant si baixes la vista vers la immunda”, de Francesc Vicenç García, “Rector de Vallfogona”, que els alumnes van llegir en català, castellà, àrab, ucraïnès, rus, francès, anglès, alemany i filipí. A la segona part, els alumnes van llegir textos escollits per ells mateixos en altres llengües: castellà, àrab, armeni, francès, rus i italià.

  L’acte va permetre que sortís dosis de gran sensibilitat dels alumnes lectors i va quedar demostrada la riquesa cultural que domina les nostres aules. Podeu veure aquest vídeo resum: https://fb.watch/js0afrUzx6/.

  Article complet

 • Convocat el Concurs de Microrelats

  El Centre de Normalització Lingüística de Tarragona (CNLT) convoca la setena edició del Concurs de Microrelats “T’estimo, no t’estimo…”. Aquest certamen s’adreça a alumnes i exalumnes de català del CNLT, a participants del programa Voluntariat per la Llengua i a seguidors de les xarxes socials del CNLT.

  És precisament a les xarxes Twitter, Facebook i Instagram on s’han de publicar els microrelats, que han de ser en català i tenir una llargada màxima de 280 caràcters o 50 paraules. Cal acompanyar-los amb l’etiqueta #microrelatTGN2023. El tema sobre el qual ha de versar el microrelat és l’amor i el desamor, en qualsevol de les seves múltiples manifestacions.

  El termini per a la presentació de treballs és el 18 d’abril. El veredicte es coneixerà el 23 d’abril, a través dels comptes del CNL Tarragona a les xarxes i dels mitjans de comunicació. L’autor o autora del microrelat guanyador rebrà entrades per a espectacles culturals i un lot de llibres, i hi haurà dos accèssits de 25 € per a la compra de llibres.

  Article complet

 • Els alumnes visiten el Castell de Calafell

  Aquest dimarts, 13 de desembre, un bon grup d’alumnes dels diferents cursos de català de Calafell han visitat acompanyats dels seus professors el Castell de Calafell. La visita ha estat guiada per una educadora que ha explicat la gènesi del castell i també el progressiu abandonament que va patir fins a la seva restauració els anys vuitanta.

  Els alumnes van poder fer algunes preguntes per poder practicar el català que han après a l’aula. I a la vegada van poder connectar amb el patrimoni cultural de Calafell.

  Article complet

Filtre d’apunts


Establiments col·laboradors

Visita algun dels 36 establiments col·laboradors de Calafell per comprar-hi en català.


Segueix-nos a:


Arxius