• Al setembre, inscripcions als cursos de català

  Al setembre hi haurà una nova oferta de cursos de català a Calafell, oferts pel Consorci per a la Normalitzaió Lingüística (CPNL).

  Les inscripcions es faran a la casa de cultura de Cal Bolavà (av. Generalitat, 1) el 6 i el 7 de setembre per als antics alumnes i del 12 al 21 de setembre per als nous, de dilluns a dijous de 9.30 a 13.30 hores i  de 16 a 19 hores, i els divendres de 9.30 a 13.30 hores. Els nous alumnes han de presentar un certificat de coneixements de llengua catalana o fer una prova de col·locació, que cal fer en hora concertada. El telèfon d’informació és el 977 699 078.

  Us oferirem cursos presencials de nivell bàsic (A2) i de suficiència (C1) i cursos en línia de tots els nivells: elemental (B1), intermedi (B2), suficiència (C1) i superior (C2). En tots els cursos, el CPNL a Calafell aporta les eines necessàries perquè els alumnes siguin capaços de relacionar-se oralment i per escrit amb el seu entorn personal i professional. A banda dels cursos, també oferirem grups de conversa, clubs de lectura fàcil i el programa del Voluntariat per la llengua.

  Una de les aportacions  del CPNL que enriqueix l’ensenyament de la llengua catalana és el gran nombre d’activitats culturals que organitza. Aquestes activitats culturals faciliten la pràctica de la llengua i el seu aprenentatge en contextos reals i no formals fomentant el coneixement de l’entorn i la cohesió social.

  El Consorci t’ho posa fàcil: en el seu web ofereix un cercador de cursos que permet buscar-los per localitat, per comarca, per nivell i per modalitat.

  Els cursos del català organitzats pel CPNL segueixen els programes de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística. Els certificats de nivell que expedeix el Consorci tenen validesa oficial i correspondència amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR).

  Article complet

 • Un resum en format vídeo del curs 2017-2018

  Ja podeu tornar a veure l’audiovisual que vam projectar el dia de la cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per la llengua:

  Article complet

 • Coneixeu el Racó de lectura de l’aula?

  El Racó de lectura de l’aula és una petita biblioteca de llibres en català classificats per nivells d’aprenentatge instal·lada a les aules. Els alumnes poden emportar-se’ls a casa en préstec i fer, a més, les activitats de comprensió lectora que molts dels llibres contenen.

  Després de llegir-lo, es demana als alumnes que en facin una breu ressenya en una fitxa que hi ha dins el llibre per tal d’ajudar a un altre company a decidir-se (o no) a llegir aquell llibre.

  La lectura de llibres en català és molt recomanable per als estudiants per aprendre vocabulari i familiaritzar-se amb les estructures de la llengua.

  Article complet

 • Cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per llengua

  Ahir, a Cal Bolavà, vam fer l’acte de cloenda dels cursos de català i del programa del Voluntariat per la llengua.

  Aprofitant que aquest any celebrem l’Any Fabra, hem fet una gimcana amb cinc proves relacionades amb la vida i l’obra de Pompeu Fabra. La prova final ha estat cooperativa i ha consistit a omplir uns mots encreuats amb una paraula relacionada amb el lingüista.

  Tot seguit, hem fet un petit acte de reconeixement públic als voluntaris que al llarg del curs han cedit una hora a la setmana a parlar en català amb aprenents. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Calafell, M. Lluïsa Lastra, va donar un obsequi i un diploma de participació als 8 voluntaris del curs.

  Posteriorment, hem estat tots convidats a veure un audiovisual amb imatges de les classes i de les activitats complementàries que hem fet al llarg del curs. Si el voleu veure, aviat el trobareu penjat en aquest blog.

  I, per acabar, coca i cava per a tothom al jardí; a fer-la petar i a desitjar-nos bon estiu.

  Bon estiu i fins al proper curs!

  Article complet

 • Dia Internacional del Joc a les aules de català

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Amb motiu del Dia Internacinal del Joc (28 de maig) aquesta setmana les aules de català s’ha omplert de jocs.

  Jugar afavoreix la socialització, fomenta el diàleg, ens ajuda en les relacions personals i és una de les millor eines per aprendre. Per això, als cursos de català aprenem jugant, ja que a través del joc aprenem llengües de manera informal i posem en pràctica totes les habilitats lingüístiques que el joc exigeix: parlar, llegir, escoltar, comprendre, , etc.

  I tu, jugues en català?

  Saps com es diu ‘room escape’ es català? Al blog Ets i uts del CNL d’Osona trobareu un recull de jocs populars i tradicionals. A més, al web TERMCAT trobareu el Diccionari de Joc i Joguines amb més de cent termes corresponents a aquest àmbit, juntament amb les denominacions i els equivalents en castellà, francès i anglès.

  Vols saber quins jocs tens disponibles en català? Consulta el cercador del CPNL

  Article complet

 • Alumnes de Calafell visiten la ciutat de Tarragona

  Un grup d’alumnes de nivell Intermedi 3 de Calafell visiten la ciutat de Tarragona de la mà d’un altre grup de nivell Intermedi 1 del CNL de Tarragona.

  Els alumnes de Tarragona han organitzat una ruta de més d’una hora i mitja amb 7 parades per una de les zones més emblemàtiques de la cuitat: des de la plaça Imperial Tàrraco fins a la plaça de la Font, passant pel Balcó del Mediterrani. Els estudiants han explicat al grup convidat la història i les curiositat dels diferents monuments que s’han anat trobant com, per exemple, el monument als castellers, la font del centenari i l’estàtua de Roger de Llúria. També han aprofitat per anar a tocar ferro al Balcó del Mediterrani, contemplar les meravelles d’aquest mar i demanar un desig perquè la sort els acompanyi (en l’examen final, potser?).

  Un cop acabat el recorregut previst han aprofitat la trobada per fer tertúlia en català. Durant la conversa distesa, els alumnes de Tarragona han demanat als alumnes de Calafell que el proper trimestre els convidessin a conèixer-ne la història.

   

  Article complet

 • Celebrada la tercera edició del Dictat Públic en Català

  Enguany el dictat s’ha emmarcat de ple en l’Any Pompeu Fabra i s’han dictat paraules relacionades amb la seva figura i la seva obra.

  El passat 21 d’abril es va celebrar al jardí de Cal Bolavà de Calafell el Dictat Públic en Català, integrat en la Jornada de Portes Obertes de Cal Bolavà, centre cívic on està ubicada l’Oficina de Català. En aquesta tercera edició s’han dictat deu paraules relacionades amb la figura i l’obra de Pompeu Fabra, com ara excurionisme, zum-zum, pipa, exili, hac, ortografia, tenis, etc. S’han fet dues categories: en adults, la guanyadora ha estat Laura Bandoiu, i en infantil, Joel Cos, que han rebut sengles premis aportats per l’Ajuntament de Calafell. Els participants també van rebre un punt de llibre commemoratiu de l’activitat.

  Article complet

 • Els alumnes de català visiten la ràdio de Calafell

  Els alumnes del curs intermedi 3 fan una visita a Calafell Ràdio per tal de conèixer-ne l’espai, l’organització, el funcionament i, sobretot, com treballen els periodistes i els col·laboradors de la ràdio. Necessiten conèixer-la de primera mà perquè tenen un repte a l’aula: dur a terme una tertúlia radiofònica.

  Als cursos de català fem activitats i creem situacions com més versemblants millor.

  Article complet

 • Minirecital poètic a Calafell Ràdio

  En motiu del Dia Mundial de la Poesia, tres alumnes dels cursos de català han anat a Calafell Ràdio a recitar poesia dins la secció de català que fa cada dimarts el Lluís Tetas al magazín matinal conduït per Kelly Kimberly i Xavier Sanjuan.

  La Cristina Gómez ha llegit en català “La poesia” de Marc Granell, que és el poema escollit per la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el Dia Mundial de la Poesia d’enguany; el Marco Antonio ha recitat en castellà “Decir, hacer” d’Octavio Paz, que justament també parla de poesia, i l’Aziz ha recitat un poema en àrab de Mahmud Darwish dedicat a totes les mares. Si us ho heu perdut, podeu escoltar-los aquí (Calafell Ràdio a la carta).

  Aquests poemes ja van ser llegits a la festa que vam fer dimecres 14 de març als jardins de Cal Bolavà.

   

  Article complet

 • Els jardins de Cal Bolavà s’omplen de poesia

  Ahir, 14 de març, els alumnes dels cursos de català van celebrar el final de trimestre llegint poesia.

  El Dia Mundial de la Poesia és dimecres 21 de març, però, com que la setmana que ve no hi ha classe, des de l’Oficina de Català de Calafell, vam decidir avançar la festa una setmana i ahir els jardins de Cal Bolavà es van omplir de recitals poètics.

  L’acte es va dividir en tres blocs. En el primer, els alumnes van llegir “La poesia” del poeta valencià Marc Granell −proposada per la Institució de les Lletres Catalanes− en deu llengües diferents: català, castellà, asturià, eusquera, àrab, francès, neerlandès, anglès, italià i kabil. En el segon, alguns alumnes i voluntaris per la llengua van recitar poemes en català de Montserrat Abelló i de Josep Palau i Fabre, ja que aquest any celebrem els 100 anys del naixement d’aquests dos poetes. I, en el tercer, altres alumnes van voler participar recitant poemes que havien escollit ells mateixos com ara “Decir, hacer”, d’Octavio Paz, o “A la meva mare”, de Mahmud Darwish.

  L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, va cloure l’acte i va animar als participants a continuar estudiant català i a omplir Calafell de cultura.

  Article complet

Filtre d’apunts


Inscripció als cursos


Establiments col·laboradors


Segueix-nos a Twitter


Segueix-nos a Facebook


Arxius