• Paraules i cançons (2021/22)

  El mes de setembre de 2021 hem reprès la col·laboració amb Calafell Ràdio, al programa Calafell Matí presentat per Ferran Boqué, per promoure la consciència lingüística. Aquesta temporada, fem un comentari lingüístic sobre una paraula d’actualitat i escoltem una cançó en català. A més ens posem al dia de les activitats dels cursos de català i del CPNL. I acabem amb el repte de la setmana: els oients estaran convidats a contestar una pregunta de contingut lingüístic i poden fer arribar la resposta al programa al llarg de la setmana.

  Totes les cançons les podeu trobar en aquesta llista d’Spotify, i tots els podcasts, a l’apartat de ràdio a la carta de Calafell Ràdio.

  17/09/2020: L’escola que volem, de Xiula. Comentari del mot escola. El repte: busqueu paraules o expressions homòfones, és a dir, que sonen igual però s’escriuen diferent. Per exemple, escola/es cola, supera/s’opera, la bella baca/la vella vaca

  23/09/2021: Volcans, de Buhos. Comentari del mot volcà. El repte: quantes paraules podeu trobar amb les lletres de la paraula volcà? Per exemple, clavo, col

  30/09/2021: Vine a la festa, de Els Pets. Comentari del mot botellón. El repte: busqueu paraules que rimin amb “botella”.

  7/10/2021: Calgari 88, d’Antònia Font. Comentari del mot skatepark. El repte: busqueu anglicismes que es facin servir en català i que comencin amb S + consonant. Per exemple, skate, stop

  14/10/2021: Pilar, dels Gossos. Comentari del mot pilar. El repte: busqueu paraules de 5 lletres que continguin les vocals I i A, en la mateixa posició que “pilar”. Per exemple, vilar, rifar

  21/10/2021: Que no em treguin els amics, de la Big Mama Montse. Comentari del mot mama. El repte: busqueu paraules que tinguin, com a mínim, dues M. Per exemple, mama, mímica

  28/10/2021: La grip, dels Xerramequ Tiquis Miquis. Comentari del mot grip. El repte: busqueu falsos amics, paraules que en dues llengües són iguals o pràcticament iguals, però que signifiquen coses diferents en les dues llengües. Per exemple, grip i influència (anglès), fusta (romanès), cama (castellà)…

  04/11/2021: La castanya, del Guilles Ratafia. Comentari del mot castanya. El repte: busqueu paraules que rimin amb castanya. Per exemple, companya.

  11/11/2021: Bicicletes, de Blaumut. Comentari del mot bicicleta. El repte: busqueu paraules que tinguin les lletres B i C, en aquest ordre. Per exemple, bici, boca…

  18/11/2021: Les bananes, de Reggae per Xics. Comentari del mot plàtan. El repte: busqueu paraules que alternin consonant-vocal consonant-vocal… Per exemple, ca, cata, català…

  25/11/2021: Com l’aigua, de Víctor Ros. Comentari del mot aigua. El repte: busqueu paraules formades amb la paraula “aigua”. Per exemple, aiguarràs.

  13/01/2022: En Pinxo i en Panxo, de La Salseta del Poble Sec. Comentari del mot pinxo/pintxo. El repte: busqueu paraules formades amb les lletres de la paraula “pinxo”. Per exemple, no.

  20/01/2022: Els barbuts, de Núria Feliu. Comentari del mot barba. El repte: busqueu paraules que com a mínim tinguin dues B. Per exemple, barba.

  27/01/2022: M’agrada l’esport, del Club Super 3. Comentari del mot esport. El repte: busqueu les 6 paraules que es poden formar amb totes les lletres de la paraula “esport”.

  03/02/2022: Espurna, de Projecte Mut. Comentari del mot espurna. El repte: busqueu altres paraules i expressions equivalents a “una espurna de”, és a dir, poca quantitat.

  10/02/2022: L’amor fa calor, de Renaldo i Clara. Comentari del mot amor. El repte: busqueu altres paraules i expressions formades amb lletres que no sobresurtin per dalt ni per baix. Per exemple, amor, remenar…

  17/02/2022: Més que la meva sang, de Lax’n Busto. Comentari del mot sang. El repte: busqueu paraules que rimin amb “sang”. Per exemple, banc.

  24/02/2022: Gomet, de Rua. Comentari del mot rua. El repte: disfressem la paraula “rua” canviant només una lletra fins a trobar una paraula diferent. Per exemple, rea.

  3/03/2022: Carrossa gitana, de Landry el Rumbero. Comentari del mot carrossa. El repte: busqueu paraules que comencin per “carr-” i acabin en A. Per exemple, carrera.

  10/03/2022: Dona, de Víctor Uris. Comentari del mot dona. El repte: passeu del mot JOVE al mot DONA canviant només una lletra a les paraules intermèdies. Per exemple, de “gat” a “gos”: GAT > GOT > GOS.

  17/03/2022: Corriol, de Sanjosex. Comentari del mot corriol (camanegre). El repte: busqueu paraules compostes per una part del cos i un adjectiu. Per exemple, camanegre, barba-roig…

  24/03/2022: La rumba del calçot, de Terratombats. Comentari del mot calçot i semblants. El repte: busqueu tipus de sabates ordenats per ordre alfabètic. Per exemple, Avarques, Bota, C…, D…

  31/03/2022: El circ, de Gil i els Ratataplam. Comentari del mot circ. El repte: busqueu paraules que tinguin una sola vocal i 3, 4 o 5 consonants; i paraules que tinguin una sola consonant i 2, 3 o 4 vocals. Per exemple, circ, iot

  7/04/2022: Xocolata bona, de la Troba Kung-fu. Comentari del mot xocolata. El repte: busqueu paraules que tinguin les mateixes vocals i en el mateix ordre que xocolata. Per exemple, collonada.

  14/04/2022: Cavaller Erran(t), d’Eudald Palma, i Des de la badia de Palma, de Raimon. Comentari del mot palma. El repte: busqueu paraules de 5 lletres que comencin per P i acabin en A. Per exemple, palma, pinça...

  21/04/2022: La mascareta, de Mosaic, i La vall dels alienats, de Mascarats. Comentari del mot mascareta. El repte: busqueu diminutius el significat dels quals no tinguin res o gaire a veure amb la paraula original. Per exemple, torre/torreta.

  28/04/2022: Montserrat, de Quimi Portet, i Juntes, de Kyne, Javier Bayon, Luc Suárez. Comentari del mot hoquei. El repte: busqueu heterogrames, és a dir, paraules en què no es repeteixi cap lletra. Per exemple, hoquei.

  12/05/2022: La Fira, d’Ebri Knight, i La fira de l’est, de Dani Miquel. Comentari del mot fira. El repte: busqueu els 3 anagrames de la paraula “fira”, és a dir, les tres paraules que surten barrejant totes les lletres de la paraula “fira”.

  19/05/2022: La fília i la fòbia, de Joan Colomo, i Vull viure d’aventures, de Föbia. Comentari del mot fòbia. El repte: busqueu paraules inventades amb el sufix -fòbia, en el sentit de “aversió a”. Per exemple, whatsappfòbia.

  26/05/2022: La cançó de l’indiano, de Els Pescadors de l’Escala, i Sorra del desert, de L’últim indi. Comentari del mot indià. El repte: busqueu paraules que comencin i acabin amb la lletra I. Per exemple, indi.

  02/06/2022: Sota la catifa, de Tomeu Penya, i El catifar de molsa, de Port-bo. Comentari del mot catifa. El repte: busqueu paraules de 3 síl·labes que continguin altres paraules més curtes. Per exemple ca-tifa, es-to-res 

  09/06/2022: Al mar, de Manel, i Cançó de la mar salada, de Rah – Mon Roma. Comentari del mot mar. El repte: busqueu carrers de Calafell dedicats amars o oceans, i també noms de carrers o urbanitzacions que continguin el nom “mar”.

  16/06/2022: L’amor fa calor, de Renaldo i Clara, i Quina calor, de Joan Bibiloni, Pau Debon i altres. Comentari del mot calor. El repte: busqueu paraules derivades de “calor”. Per exemple caloreta.

  22/06/2022: Foc, dels Pirat’s Sound sistema, i Foguera, de Diluvi i The Dance Crashers. Comentari del mot foc

  Share

Filtre d’apunts


Establiments col·laboradors

Visita algun dels 36 establiments col·laboradors de Calafell per comprar-hi en català.


Segueix-nos a:


Arxius