Arxiu per febrer, 2022

  • Dia Internacional de la Llengua Materna

    Com cada any, el 21 de febrer, celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna.  

    El Dia Internacional de la Llengua Materna se celebra des de l’any 2000, després de la seva aprovació per part de la UNESCO. És un dia en què es reivindica la rellevància de la diversitat cultural i lingüística i ens recorda la im

    portància de lluitar contra la desaparició de llengües minoritàries amb el corresponent patrimoni cultural i intel·lectual. 

    A la delegació de Sant Martí del CNL de Barcelona ho celebrem demanant a tots els alumnes que comparte

    ixin amb els companys alguna paraula de la seva llengua materna.  

    D’entrada els proposem algunes paraules del català i els demanem que les tradueixin. Els més creatius hi poden afegir també alguna paraula de la seva llengua que els agradi especialment. 

    Després, amb la intenció que les paraules surtin de l’aula, cada alumne penja una targeta a l’arbre de les llengües. Cada persona que passi avui per la nostra delegació podrà aturar-se una estona i aprendre alguna cosa més sobre la cultura de les persones que viuen a Barcelona. 

    El Dia Internacional de la Llengua Materna ens ajuda a recordar que la diversitat és riquesa i fa que ens coneixem una mica més els uns als altres a través de la llengua.

     

     

    Article complet

  • El monòleg “El silenci de la fera” genera un animat debat a l’Institut Barri Besòs

    Dimarts passat, a l’Institut Barri Besòs, l’Espai Avinyó en col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona va posar en escena el monòleg “El silenci de la fera”, escrit, dirigit i representat per la Sònia Masuda.  

    L’actriu catalano-japonesa ens fa veure com a la majoria de les pel·lícules les dones asiàtiques o asiaticodescendents no tenen veu. El monòleg comença amb la projecció d’escenes de diferents pel·lícules, totes molt conegudes, on apareixen dones amb els ulls ametllats. Ens adonem de seguida que cap d’elles parla, el seu paper no ho preveu, només els demanen mirades misterioses. 

    La Sònia dedica el seu monòleg a aquestes dones, intenta comunicar-se amb elles i entendre com es defineix cada personatge, però, és clar, no tenen cap definició més que “noia asiàtica”.  

    Aquesta obra vol denunciar el racisme existent darrere d’aquesta pràctica i vol remarcar que les dones asiàtiques no només són “misterioses i dures” o “friquis i tímides”.  

    Un cop acabat el monòleg, l’actriu va obrir un debat amb el públic, en el qual va aprofitar per recordar al públic jove que han de crear els seus propis referents i no deixar-se influenciar pels estereotips existents. Els assistents hi van participar amb entusiasme.  

    Tot plegat l’obra va ser molt ben acollida i va posar sobre la taula el racisme encara massa present a la societat.

    Article complet

  • PARLEM DE CUINA AMB L’ADA PARELLADA

    Una quarantena de persones vinculades als cursos de català, al Voluntariat per la Llengua i usuàries de l’Ateneu del Clot han assistit a la xerrada Parlem de cuina que ha comptat amb el protagonisme estel·lar de la cuinera Ada Parellada, del restaurant Semproniana.

    Entre d’altres coses, l’Ada ha parlat sobre el nom que porta el seu restaurant, que aviat estarà d’aniversari, ja que el va obrir fa prop de trenta anys. També ens ha parlat dels seus orígens relacionats amb la cuina, ja que la família regenta la Fonda Europa de Granollers. A més, l’Ada Parellada ens ha dit coses molt interessants, com que la cuina genera un vincle emocional, que té un component cultural importantíssim i que està bé innovar, però també posar en valor la rica cuina tradicional catalana.

    Les persones participants a la xerrada li han anat fent preguntes que la nostrada cuinera ha respost amb veu experta i de forma molt amena.

    La delegació de Sant Martí del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona ha organitzat aquesta xerrada, amb la col·laboració de l’Ateneu del Clot i el Voluntariat per la Llengua, per tal d’oferir una  activitat cultural i de pràctica de la llengua fora de l’aula, en un ambient distès i un context real de comunicació.

    Més informació:

    https://www.vxl.cat/node/344723

    Article complet

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 933 16 44 66
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 1.30 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta