Arxiu per juliol, 2022

  • Any literari 2022

    Ara que ha arribat l’estiu podem aprofitar per posar-nos al dia de les lectures que tenim pendents. Des de la Delegació de Sant Martí, aprofitem aquesta ocasió per fer un repàs dels autors de l’any. En aquesta entrada trobareu informació sobre els escriptors i poetes, enllaços per saber-ne més i activitats relacionades amb la seva literatura. 

    Enguany es commemora el centenari des del naixement de Joan Fuster, de Gabriel Ferrater i de Guillem Viladot. 

     

    Joan Fuster va néixer a Sueca, al País Valencià, l’any 1922. Va ser assagista, historiador, crític literari i poeta. Va ser una persona totalment compromesa amb el seu país i el seu temps. També va exercir com a advocat i va dirigir les revistes Verbo (1946- 1956 amb Josep Albi) i L’Espill (1979). La seva obra més coneguda i popular és l’assagi polític Nosaltres, els valencians (1962). 

    Us aconsellem fer una ullada a la pàgina web dedicada a la seva commemoració per conèixer millor l’autor i la seva obra: Any Joan Fuster. Tant aquí mateix com a la pàgina de l’Espai Joan Fuster s’ofereixen activitats didàctiques diverses per familiaritzar-se amb l’escriptor. 

     

    Gabriel Ferrater, el poeta del qual ja vam parlar en ocasió del Dia Mundial de la Poesia 2022, va néixer a Reus el maig de 1922. Va ser poeta, lingüista, traductor, estudiós de literatura i també crític literari i pictòric. La seva poesia va ser recollida en únic volum titulat Les dones i els dies (1968). La seva obra poètica és considerada una de les més rellevants de la literatura catalana de postguerra. El poema amb el qual s’ha volgut recordar enguany és Si puc (1962).

    A banda de les traduccions a diversos idiomes que es van fer en ocasió del Dia mundial de la Poesia, trobem més recursos i informació sobre actes o exposicions relacionades amb l’autor a la pàgina web a ell dedicada: Any Gabriel Ferrater. 

     

    Guillem Viladot també va néixer l’any 1922, a Agramunt. Va ser escriptor i creador i va explorar diferents llenguatges artístics. Se’l recorda també perquè va ser el precursor de la Poesia Concreta i el primer editor d’un llibre de poesia experimental a Catalunya i a l’Estat espanyol. Va compaginar la seva feina creativa amb la seva professió de farmacèutic. Aquí teniu també més informació sobre aquest autor: Any Guillem Viladot. 

     

     

    Article complet

  • FINALITZACIÓ DE LES SESSIONS FORMATIVES A CONDIS

    Acaben les 10 sessions formatives de català que s’han portat a terme dintre del projecte Comerços aprenents al Condis del carrer Roger de Flor, 18, de Barcelona. 

    En cadascuna de les sessions s’han treballat les competències lingüístiques dels treballadors durant 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, en aquestes sessions s’han adaptat els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responien a les seves necessitats pràctiques. A tall d’exemple s’han treballat les fórmules de salutació i comiat, els numerals per indicar els preus, els horaris de la botiga, el vocabulari dels productes de l’establiment, etc. perquè els treballadors puguin entendre’s amb els clients i generar més oportunitats d’interacció amb la clientela que se’ls adreci en català. 

    Els participants a la formació han destacat que han après paraules noves, creuen que utilitzaran el català a partir d’ara, estan contents amb l’experiència i mostren interès a seguir aprenent en català.

    Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives. 

    Article complet

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 933 16 44 66
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 1.30 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta