Bon Nadal i feliç any nou!
La delegació de Sant Martí us desitja unes molt bones festes i un feliç any nou 2024!
La delegació de Sant Martí us desitja unes molt bones festes i un feliç any nou 2024!
El passat dimecres 13 de desembre les famílies de l’escola Rambleta del Clot van passar una bona tarda jugant als jocs de taula que des de la delegació els vam portar per presentar-los-els.
Adults i infants van compartir 6 taules en què hi havia diferents jocs, de diferents tipologies i nivells de dificultat, amb els quals van haver de practicar la llengua catalana, tant oral com escrita.
L’objectiu de les sessions de joc és donar a conèixer la campanya Totjoc, en què promovem l’ús del joc en llengua catalana com una manera més de fomentar-ne la normalitat.
Les famílies van gaudir d’allò més jugant al Parauleja, el Dobble, l’Oca de les fruites, l’Story Cubes, l’STOP, i també fent manualitats de papiroflèxia com el Paku Paku, dedicat a la queta i a preguntes sobre llengua.
A banda de conèixer el programa, les famílies es van interessar per saber on podien aconseguir els jocs i els vam poder presentar el catàleg.
Finalment, els infants van marxar contents enduent-se una carta als Reis per poder demanar els jocs que més els van agradar.
L’única premissa que hi va haver era que fessin ús de la llengua catalana, cosa que en tot moment tothom va complir. Aquells que potser tenien alguna dificultat en aquest sentit, els vam poder parlar de la possibilitat de fer cursos i els vam ajudar a poder jugar en català en aquell moment.
Més de 50 persones van passar durant gairebé dues hores per cadascuna de les taules i van passar una tarda d’allò més distreta.
No deixeu de jugar mai! I si no sabeu què regalar, consulteu el catàleg que segur que us donarà moltes idees.
“ Als infants orfes d’amor” Amb aquesta frase l’escriptor Jordi Bonet dedicava el seu llibre El torn del innocents. I hem tingut l’oportunitat, els alumnes del C1, de gaudir d’una passejada pels alguns dels escenaris que al propi autor li van servir d’inspiració i ens va acompanyar relatant la història de com la va crear.
La narració ens presenta una Barcelona industrial en ple segle XIX, que estava a punt d’experimentar un gran canvi social i cultural, gràcies a la futura Exposició Universal. Una època on algunes dones es veien forçades a abandonar els nens perquè no tenien recursos.
La primera visita va ser l’antiga Casa de la Maternitat: La Casa de la Misericòrdia, que es troba al carrer Ramelleres. Hi ha un faristol que explica la història de les dones que es veien obligades a abandonar els fills i els deixaven davant del centre. En un torn que encara es pot veure en l’edifici ara restaurat.
Quan aquests nens es feien grans els traslladaven a la Casa de la Caritat, un gran centre de beneficiència en ple barri del Raval, que està ubicat al carrer Montalegre. Vam tenir l’oportunitat de veure el pati del les dones, on jugaven les nenes. També vam visitar el pati on els personatges de l’Angeleta i la Carme parlaven i feien enfadar les monges.
La següent visita va ser l’antic hospital de la Santa Creu, on ara hi ha la Biblioteca de Catalunya.
Al llibre hi ha un hotel molt important. Els nostres ulls van quedar meravellats amb l’hotel España que es troba al carrer Sant Pau, molt a prop de la Boqueria i del gran teatre del Liceu. Un hotel amb un menjador modernista projectat per Domènech Muntaner.
La caminada va continuar amb la visita a la Granja M Viader del 1870, que es troba al carrer Xuclà.
Un dels llocs importats en El torn dels innocents és el Gran Teatre el Liceu, que també vam visitar.
La ruta va arribar al seu final visitant la zona del Born, la casa on havia nascut la protagonista del llibre.
Tenir l’oportunitat de descobrir pel propi autor com va crear la seva obra es una de les experiències més satisfactòries que pots viure com a lector. Conèixer una part de la història de Barcelona i tenir l’opció de preguntar què va passar realment, és fascinant.
Sandra Barrachina, estudiant del curs Suficiència 1
El passat dia 5 de desembre vam commemorar el Dia Internacional del Voluntariat d’una manera molt bonica: Una voluntària del programa del Voluntariat per la Llengua, l’Anna, es va oferir per fer una visita guiada per la Fira de Santa Llúcia de la plaça de la Catedral de Barcelona a un grup d’alumnes de la delegació que justament aquell dia acabaven el curs i s’acomiadaves per Nadal.
L’Anna els va dur per tota la fira explicant les tradicions de Nadal al voltant dels orígens del caganer, les figures de pessebre fetes artesanalment, i, com no podia faltar, el Tió. A més a més, com a bona voluntària, va fer intervenir els comerciants d’algunes de les parades que es van animar de seguida a explicar als alumnes anècdotes del seu passat per la fira. Una comerciant els va explicar que ella era la tercera generació de la seva família que duia la parada any rere any.
Els alumnes van quedar encantats de conèixer les tradicions del lloc on ara viuen de la mà d’una persona tan entusiasta com ho és l’Anna, que parla del seu país amb tanta estima.
Gràcies en aquesta sortida, els alumnes ara coneixen el programa, i també les tradicions de Nadal de Catalunya.
Benvinguts al VXL i gràcies a tots els voluntaris i les voluntàries que en formeu part i que feu que valgui tant la pena.
Estem a punt d’arribar a la fi del primer trimestre del curs 23-24. I alguns grups ja comencen a celebrar haver arribat fins el final, i a més a més, les festes de Nadal.
Aquest grup de bàsic 1 de la delegació dimecres va decidir fer un dinar amb alguns productes tradicionals dels seus llocs d’origen i van amenitzar l’estona amb danses tradicionals de diversos llocs, com una parella d’argentins que ens van voler ballar un tango, o les noies que ens van mostrar la dansa tradicional la chacarera, també de l’Argentina. Finalment es va ballar a ritme de salsa, una dansa que pràctimemt tothom coneix força bé.
Per acomiadar-nos fins al mes de gener, vam acabar cantant i ballant Aquí és Nadal i estic content, de la Pegatina, que ens va provocar el somriure més sincer de Nadal.