El professorat de català de l‘IES Joan d’Àustria del districte de Sant Martí, conjuntament amb la direcció del centre, han començat el projecte de parelles lingüístiques entre l’alumnat d’ESO.
Tot i que no poden formar part del programa del Voluntariat per la Llengua del CPNL perquè són menors d’edat, des del VXL els hem volgut acompanyar en el procés ajudant-los en tot el que els faci falta. A més a més, els hem compartit el material del programa per tal de donar-los eines perquè les estones que comparteixin les parelles siguin un èxit.
Entre els cursos de 2n, 3r i 4t s’han format setze parelles. Durant la classe de català els participants podran sortir de l’aula i fer la pràctica corresponent.
Esperem que d’aquí a final de curs els aprenents hagin pogut treure el màxim profit d’aquestes trobades i puguin parlar català més fluidament que quan han començat.
Donem l’enhorabona als promotors de l’activitat i animem tots els instituts a seguir el model del Joan d’Àustria.
Article complet
Fes-ho córrer!
Els alumnes d’un bàsic 2 de la delegació van visitar la Biblioteca Gabriel García Márquez dijous passat.
Guardonada com la biblioteca més bonica del món l’any 2023, els alumnes van poder comprovar amb els seus propis ulls si era mereixedora d’aquest premi o no. I tots van coincidir que sí.
A banda de tenir la sort de poder visitar-la, van poder gaudir de les explicacions del guia que ens va acompanyar durant tota l’estona explicant-nos curiositats i tots els racons per on anàvem passant. Els alumnes van mostrar molt d’interès i van fer-li moltes preguntes al voltant de temes relacionats amb l’arquitectura i el disseny dels espais.
L’objectiu de les visites a les biblioteques és donar-les a conèixer a aquells alumnes que encara no en són usuaris. A més a més, els fem el carnet a aquells que vulguin per tal que puguin agafar en préstec qualsevol llibre o bé fer ús dels serveis que s’hi ofereixen.
En aquest cas, a més a més, en tractar-se d’un bàsic 2, l’objectiu final de la visita va ser que descobrissin els llibres de lectura fàcil i se n’enduguessin un en préstec com a exercici de curs. Amb això,vam promoure la lectura en català i hem aconseguit que es llencin a llegir en aquesta llengua en general per primera vegada.
Article complet
Fes-ho córrer!
- 24 GENER
2024
- Laia
- General
Als cursos de català, a banda d’aprendre moltes coses, tant les relacionades amb la llengua com les relaciones amb la cultura catalanes, mirem de fer que els aprenents s’ho passin bé. És la manera de fer que la llengua sigui acollida d’una manera amable i no pas com una obligació que els pugui venir imposada.
En aquesta fotografia, els alumnes d’un bàsic 2 de la delegació van haver d’ordenar-se de més alt a més baix (o a la inversa) per tal de fer nous grups de treball. I a partir d’aquell moment distès de descans i ordenació amb una consigna no lingüística va sorgir espontàniament aquesta imatge. Fixeu-vos en els somriures dels participants.
A classe, a més d’aprendre, ens ho passem bé!
Article complet
Fes-ho córrer!
Una cinquantena d’alumnes de diferents cursos de la delegació han tingut l’oportunitat de veure l’obra Andorra al Teatre Nacional de Catalunya.
La història està contextualitzada a Andorra, motiu pel qual les variants dialectals que utilitzen els actors són principalment de la zona. Aquest fet ha cridat l’atenció d’alguns dels alumnes que potser no havien sentit mai parlar en cap altra variant que no fos del bloc oriental.
Us animem que consumiu cultura sempre que pugueu en català, ja que és una molt bona manera de seguir aprenent, practicant i donant suport a la llengua.
Article complet
Fes-ho córrer!
Aquest primer trimestre del curs acadèmic 23-24 hem encetat el projecte biblioteca d’aula a la delegació.
Més de 120 alumnes de sis cursos de diferents nivells hi han participat llegint un o més llibres dels proposats a la biblioteca d’aula. Alumnes dels cursos bàsic 2, bàsic 3 i elemental 3 han llegit per primera vegada en català i l’experiència els ha semblat enriquidora i molt positiva. Molts d’ells han trencat les barreres que els impedien llegir en català per por de no entendre’l.
Els llibres triats per a la biblioteca han estat extrets de les col·leccions “Català Fàcil”, “Kalafat”, “Llibres Graduats en Català”, “Biblioteca Hermes”, “Llegir en Català” o “La Mar de Fàcil”. Obres clàssiques i originals adaptades als diferents nivells d’aprenentatge dels lectors. Si teniu ganes de llegir relats d’aquest tipus podeu demanar-ne en préstec a qualsevol de les biblioteques que tingueu més a l’abast.
I als que ja heu trencat el gel iniciant-vos en la lectura a través de la nostra biblioteca d’aula, us animem que seguiu llegint en català en qualsevol de les modalitats que us facin sentir més còmodes, ja que és una molt bona manera d’aprendre inconscientment i d’una forma molt plaent. Només es tracta de trobar una lectura que us vingui de gust, i deixar-vos-hi submergir.
També us recordem que tenim a tot Barcelona els Clubs de lectura que promouen la lectura i la pràctica de la llengua catalana i als quals encara us podeu inscriure gratuïtament. Consulteu el que us encaixa més i no dubteu a afegir-vos-hi.
Endavant amb la lectura!
Article complet
Fes-ho córrer!