Crònica de la ruta literària El torn dels innocents
“ Als infants orfes d’amor” Amb aquesta frase l’escriptor Jordi Bonet dedicava el seu llibre El torn del innocents. I hem tingut l’oportunitat, els alumnes del C1, de gaudir d’una passejada pels alguns dels escenaris que al propi autor li van servir d’inspiració i ens va acompanyar relatant la història de com la va crear.
La narració ens presenta una Barcelona industrial en ple segle XIX, que estava a punt d’experimentar un gran canvi social i cultural, gràcies a la futura Exposició Universal. Una època on algunes dones es veien forçades a abandonar els nens perquè no tenien recursos.
La primera visita va ser l’antiga Casa de la Maternitat: La Casa de la Misericòrdia, que es troba al carrer Ramelleres. Hi ha un faristol que explica la història de les dones que es veien obligades a abandonar els fills i els deixaven davant del centre. En un torn que encara es pot veure en l’edifici ara restaurat.
Quan aquests nens es feien grans els traslladaven a la Casa de la Caritat, un gran centre de beneficiència en ple barri del Raval, que està ubicat al carrer Montalegre. Vam tenir l’oportunitat de veure el pati del les dones, on jugaven les nenes. També vam visitar el pati on els personatges de l’Angeleta i la Carme parlaven i feien enfadar les monges.
La següent visita va ser l’antic hospital de la Santa Creu, on ara hi ha la Biblioteca de Catalunya.
Al llibre hi ha un hotel molt important. Els nostres ulls van quedar meravellats amb l’hotel España que es troba al carrer Sant Pau, molt a prop de la Boqueria i del gran teatre del Liceu. Un hotel amb un menjador modernista projectat per Domènech Muntaner.
La caminada va continuar amb la visita a la Granja M Viader del 1870, que es troba al carrer Xuclà.
Un dels llocs importats en El torn dels innocents és el Gran Teatre el Liceu, que també vam visitar.
La ruta va arribar al seu final visitant la zona del Born, la casa on havia nascut la protagonista del llibre.
Tenir l’oportunitat de descobrir pel propi autor com va crear la seva obra es una de les experiències més satisfactòries que pots viure com a lector. Conèixer una part de la història de Barcelona i tenir l’opció de preguntar què va passar realment, és fascinant.
Sandra Barrachina, estudiant del curs Suficiència 1
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.