A mi m’agradaria molt ser periodista i treballar a la tele. També m’agradaria fer un curs de fotografia. Llavors viatjaria per molts països i faria moltes fotos.M‘encantaria explicar coses que passen pel món a través de reportatges. Aprendria millor l’anglès i, potser, m’aniria bé saber xinès. Així podria parlar amb la gent de cada lloc i em podrien explicar les vivències en primera persona.
I tu, què faries? què estudiaries? en què treballaries?
Aquesta setmana parlarem una mica de les festes majors de Catalunya. Què en sabeu? D’aquí un mes és la Festa Major de Sant Cugat: quines activitats es fan?
Als vostres llocs d’origen també hi ha Festes Majors o altres festes que s’hi assemblin? Ens en podeu explicar alguna?
Jo us explico la Festa Major del meu barri, Gràcia, a veure si aquest agost us animeu a anar-hi!
La Festa Major de Gràcia se celebra durant una setmana a partir del 15 d’agost. La festa comença amb el pregó, que es recita el dia abans de l’inici de la festa. A la Festa Major de Gràcia es reuneix, cada any, gent de tot arreu de Catalunya que té ganes de divertir-se i de gaudir dels carrers i de l’ambient alegre d’aquesta festa.
Durant el dia, podem caminar pels carrers guarnits (decorats) i participar a les activitats que organitzen les diferents associacions del barri. La fotografia que veieu és del carrer guanyador de l’any passat.
A les nits, podem passejar per les places del barri i escoltar grups de música de tota mena.
Per acabar, i com no pot ser d’una altra manera, a la Festa Major de Gràcia, també hi trobem Gegants, Castellers i Diables!!
Ah! Si sou per aquí aquest estiu, podeu consultar aquest web sobre les festes majors de Catalunya:
A vegades no ens cal anar gaire lluny per gaudir d’espais naturals, racons idíl·lics i vistes espectaculars. Al Vallès, al costat de ciutats molt poblades, tenim molts paisatges privilegiats a l’abast, als quals podem arribar fàcilment.
Quan feia poc temps que vivia a Cerdanyola, una vegadavaig anar fins a Can Borrell, una masia que actualment funciona com a restaurant. Hi vaig arribar caminant i vaig passar pel berenador de Can Coll. Al restaurant, hi vam fer una calçotada i, després de dinar, vam anar a fer fotos a un lloc des del qual es veia tota la ciutat de Barcelona. Em va agradar molt.
Expliqueu alguna sortida, visita, excursió que hagueu fet.
El llibre que heu llegit és una adaptació d’una obra de teatre d’Àngel Guimerà.
L’obra original és una tragèdia, un gènere en què la història acaba malament.
Però us imagineu que Mar i cel pogués acabar d’una altra manera? Inventeu-vos un final diferent per a la Blanca i en Saïd!
Aquesta setmana no hem tingut temps de comentar el llibre a classe, què us sembla si ho fem a través del bloc? Recordem una mica la història: La Teresa i la Miranda han de fugir d’Espanya a causa de la guerra civil i van a parar a França, a una granja on uns pagesos les acullen amb molta amabilitat. Un dia s’assabenten que un vaixell anomenat Winnipeg marxa cap a Xile i decideixen embarcar-s’hi…
Com continua la història? Animeu-vos i expliqueu entre tots com segueix, i comenceu a explicar què passa a la segona part del llibre, quan són a dalt del vaixell. Qui vol començar?
Recordeu la Halima? La protagonista del llibre que estem llegint arriba a Barcelona per buscar feina i es troba que aquí parlem català… Qui s’anima a recordar el que hem llegit fins ara i a comentar els capítols 7 i 8, que havíem de llegir per aquesta setmana? Ho podeu fer entre tots, què us sembla? Així els companys que encara no se l’han llegit o que van més endarrerits poden participar també de la lectura!
Començo jo! La Halima acaba d’arribar al número 13 del Carrer Llapis, i serà aquí on s’adonarà de la distància que la separa de casa, però també serà el lloc on farà nous amics…
Ahir, tafanejant vaig descobrir aquesta cançó que crec que us anirà molt bé per a repassar les formes verbals en present, a banda de repassar lèxic. A més és una cançó que us pot engrescar a seguir descobrint aquest cantant i a introduir-vos encara més en el món musical català!
Gira-sols mirant la lluna
(Música i lletra:M iquel Abras )
Gira-sols mirant la ________
Viatgers sense destí
________sense paciència
________amb poc futur
Només ________, que si no ________bé, ________un nou camí
Corriols sense dreceres
Serps sense verí
Acudits sense ________
Dictadors sense país
Només sé, que si no estàs bé, ________un nou camí (2)
De vida només n’________ una (2)
Gira-sols mirant la lluna
________sense ________
Redactors sense notícies
B.B king sense Lucille
Només ________, que si no ________bé, ________un nou camí (2)
Ahir vam tenir un debat encès a classe, tres grups van debatre sobre l’ús del cotxe, dels mitjans públics de transport o de la bicicleta. Va ser un debat polèmic en el qual no hi va haver cap guanyador i on els tres grups van defensar molt i molt bé les seves posicions. Aquí podreu trobar els arguments que van utilitzar per a defensar-les!
A continuació teniu la lletra de la cançó “Que tingueu sort” d’en Lluís Llach, cliqueu a sobre el títol i veureu el vídeo i podreu escoltar la cançó, a continuació ompliu els buits que falten a la lletra. La solució, el divendres!
Si em dius adéu,
vull que el dia sigui net i clar,
que cap ocell
_______ l’harmonia del seu cant.
Que _______ sort
i que _______ el que t’ha mancat amb mi.
Si em dius “et vull”,
que el sol _______ el dia molt més llarg,
i així, robar temps al temps d’un rellotge aturat.
Que _______ sort,
que trobem tot el que ens va mancar ahir.
I així pren, i així pren tot el fruit que et _______ donar
el camí que, poc a poc, escrius per a demà.
Que demà, que demà mancarà el fruit de cada pas;
per això, malgrat la boira, cal caminar.
Si véns amb mi,
no _______ un camí planer,
ni estels d’argent,
ni un demà ple de promeses, sols
un poc de sort,
i que la vida ens _______ un camí ben llarg.
I així pren, i així pren tot el fruit que et _______ donar
Com ja sabeu, durant els propers dies parlarem del lleure. Què us agrada fer en el vostre temps lliure?
Jo us vull proposar el següent:
Ja sabem que a la tele li diuen la “caixa tonta” (expressió col·loquial adaptada del castellà, en català hauríem de dir la “caixa ximple” o “caixa babaua”). Bé, el cas és que la tele, tot i els seus defectes, és una molt bona eina per aprendre. No creieu? A més, deixant de banda la teleporqueria, hi ha tot una colla de programes molt interessants!
Per això us vull presentar una sèrie de programes que fan a TV3 i al Canal 33. Com veureu, n’hi ha per a tots els gustos.
Us proposo que mireu algun d’aquests programes (o si ens en voleu parlar d’algun altre) i ens el recomaneu. Us hi animeu?
Us poso uns quants enllaços i si hi podeu fer un cop d’ull!
SOCIETAT
Tot un món: http://www.tv3.cat/totunmonMostra experiències de diferents persones d’arreu del món que viuen a Catalunya.