• Visita a la Fabra i Coats

  Fotos destacadas-002

  Ahir el curs I3-758 acompanyats dels Amics de la Fabra i Coats

  vam fer un recorregut pel recinte i vam conèixer la història

  de la fàbrica i dels treballadors i treballadores.

  Expliqueu la visita i les anècdotes que més us van sorprendre.

  Participeu al nostre blog!

   

   

 1. Eufemia Ramirez Llopis

  14 març 16
  11:35 #

  La visita al recinte de la Fabra i Coats.

  A principis del segle XX la Fabra i Coats era la major indústria téxtil espanyola i va ser de la má d´en Pere, un antic treballador i guia del Museo d´História de Barcelona que van anar a visitar al recint de l’ antiga fábrica de Sant Andreu.
  L’objectiu principal de l’ Associació d’ Amics de la Fabra i Coats va ser lluïtar per impedir amb la fi de l’activitat textil a l’any 2005, que els edificis que composaven el recinte foran enderrocats per l’ empresa que havia comprat els terrenys. El centre del recint hi havia l’ edifici del menjador utilitzat per la majoria de treballadors i va ser el primer en anar el terra.
  Els treballadors van conseguir el reconeixement del valor históric per part de les autoritats i juntament amb el MUHBA van posar en marxa un programe d’activitats i visites guiades que ha fet possible que en aquest antic espai aón s’havian realitzats activitats industrials de grands dimensions, els mateixos operaris expliquen l’evolució de la fábrica a través del testimoni de la utilització dels edifícis amb unes tècniques de construcció molt resistents per suportar la produció de fils de calitat en diferents usos com la fabricació de sabates, robes, seients de cotxes, etc.
  Les tècniques de manteniment portades pels mateixos operaris que realitzaven totes les tasques necessáries per l’eficiéncia de la producciò afegides a l’important actuaciò de la rehabilitaciò posterior al tancament de la fábrica i que alberga l’ espai per entitats del barri com l’ espai de creació i d’ exposició aón poden gaudir d’ activitats culturals, l’ escola de les arts, l’ escola bressol i el casal de barri. Totes aquests activitats ajuden els ciutadans a mantenir un patrimoni cultural molt important per la memória histórica de Sant Andreu.
  Cal destacar de la visita l’ exepcionalitat de la sala de calderes per les seves dimensions i per la recuperaciò de la trajetória histórica de les mateixes i com això es conectava amb les necessitats de la producciò de l’época.
  En la meva opinió la fusió dels Fabra amb els Coat, apesar de la tecnologia importade des de Escócia va tenir el seu moment veritable en la revoluciò industrial quan va ser possible la instalaciò a l’ any 1905 de les calderes tipus Babcok & Wilcox fabricades a Bilbao i que van funcionar fins l’ any 1992.
  Finalment, en Pere nos va permetre imaginar les modificacions sucessives d’aquesta instal.laciò i la seva conexió amb el complexe energétic de la fábrica el segle passat evidenciant com n’era de dur el treballar en aquesta secció.
  Avui en dia aquesta instal.lació amb tres models diferents de calderes utilitzades en les sucessives époques de la fabrica sembla ser que és única a Europa i posa de manifest que la Fabra i Coats va ser une de les empreses més importants de la história industrial de Catalunya.

 2. josep

  14 març 16
  9:45 #

  El pesat dimecres dia 9 de març de 2016, vam fer una visita guiada el recinte de Can Fabra, antiga fabrica tèxtil, que es funda al segle 19, es un exemple de com funcionava el tèxtil y la burgesia catalana, amb el paternalisme que se exercia sobre els treballadors
  Es de agrair l’esforç que se fet per totes las organitzacions de Sant Andreu, que en intervingut per aconseguí la seva conservació, sobre tot per part dels Amics de Can Fabra
  La bona conservació dels seus edificis y la entranyes de la fabrica es un procés de cura de las instal•lacions que se ha portat duran molts anys
  Es importa’n coneixia la historia y conservar-la per el ve de aquet país

 3. Concita Pont

  14 març 16
  1:53 #

  La visita del passat dimecres a la fàbrica de fils Fabra i Coats, va ser un preciós i interessant viatge al passat. Un viatge en el qual vam poder endinsar-nos en una part important del passat de la nostra ciutat i el nostre barri, a través de la història de la Fabra i *Coats.
  Va ser molt interessant i satisfactori saber que una indústria catalana instal·lada al nostre barri, va ser pionera a proporcionar millores laborals als seus treballadors, i en l’adquisició de les últimes tecnologies industrials de la seva època.
  Ha estat un gran encert recuperar aquesta meravella arquitectònica industrial per al nostre barri, ja que encara que és molt important mirar cap al futur, mai hem de deixar de recordar el nostre passat.

 4. M Jesús

  13 març 16
  20:18 #

  Interessant visita a Fabra i Coats, una icona per el barri de Sant Andreu. El senyor Pere ens va introduir en el funcionament d’una de les fàbriques de filatures més important d’Espanya. Als anys trenta, la empresa comptava amb Guarderia, Economat, Assistència mèdica, Bombers i tot tipus de serveis per ser autosuficient.
  Cal remarcar de la visita, la sala de Calderes, on es pot veure un total de cinc models diferents, des de la primera, una de vapor, fins la última, una elèctrica. Actualment, es conserven totes les calderes originals de aquella època; em va semblar impressionant.
  Avui, una part de les naus han estat restaurades per convertir-les en diferent espais culturals.
  Us recomano fer aquesta visita.

 5. Sergio

  13 març 16
  12:23 #

  Després de cinc anys de viure al barri i conèixer la Fabra i Coats com un conjunt d’edificis, restaurats, d’una vella fàbrica on s’alberguen entitats que realitzen activitats socials, educatius y culturals, vaig tenir l’oportunitat de fer un recorregut per aquest recinte acompanyat pels meus companys del curs I-3 de català i guiat pel Pere, un extreballador que va estar més de 40 anys a la fàbrica i que ara forma part de l’Associació Amics de Fabra i Coats. Aquesta dada em va fer adonar que no feia molt de temps que la fàbrica va deixar de produir. En aquesta visita vaig conèixer la gran influència que va tenir la Fabra i Coats en el desenvolupament del barri, que abans va ser un poble, i un exemple molt representatiu de la Catalunya que va créixer de la mà de la indústria tèxtil. A més a més vaig descobrir que al barri també tenim un museu amb una característica única, la seva sala de màquines compta amb calderes de tots els tipus, alimentades amb carbó, fuel, a gas i automàtiques, i les més antigues són les millor conservades de tota Europa.
  Paràgraf a part per l’orgull amb el qual el Pere ens va explicar la història de “la seva fàbrica”, entre altres coses perquè els treballadors d’aquesta fàbrica van ser dels primers treballadors de gaudir d’alguns drets, entre ells el de les vacances.

 6. xavier

  13 març 16
  9:55 #

  Per motius familiars no em va ser possible anar-hi però des de aquest blog vull felicitdar als amics de la Fabra i Coats per la seva iniciativa i implicació en aquest projecte de mantenir viva la memòria d’aquest emblemàtic edifici símbol de Sant Andreu. Al no haver pogut assistir-h,i hi fet una petita recerca per internet i la meva sorpresa ha estat que avui en dia, a l’antiga fàbrica se li dona el titol de Fàbrica de Creació o Centre d’Art Contemporani i acull, entre altres, conferències, exposicions, cursets de labors i manualitats. Trobo que iniciatives com aquesta, en edificis que ja no tenen l’us pel que van ser concebuts con encomiables.
  Gràcies Amics de la Fabra i Coats.

 7. Francesc Vélez

  12 març 16
  18:42 #

  La tarda era freda i humida. En Pere, ens porta per un recorregut a través del temps, segles XVIII, XiX i XX, quan la Fabra i Coats confeccionava la vida del barri. Teixidores, fusters, maquinistes, bombers, etc. cercaven l’harmonía per trobar els millors teixits i ho van aconseguir. ENTRANYABLE

 8. Maricruz

  11 març 16
  12:04 #

  Hola, a mi m’agradat molt haver pogut fer una visita guiada pel recinte de la fàbrica, però hi trobat a faltar una exposició de telers, al menys un per cada época transcurreguda durant els anys d’activitat i amb tots els seus components ben revisats. També hi trobat a faltar una exposició de teixits, fils, llana, cotó … fabricat expresament en aquest lloc. Es de suposar que hi havia un laboratori per realitzar els tints, tampoc es veu cap representació del mateix. La qüestió és que es pugui dur a terme l’ampliació de les coses elementals d’una fàbrica de teixits tan important com va ser la Fabra i Coats. En qualsevol cas, estic molt agraïda a les personas que han fet possible dur a terme aquesta visita. Salutacions

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia