• Maria-Rosa Lloret ens descobreix la faceta de Fabra com a mestre

    Amb motiu de l’Any Pompeu Fabra 2018,  dijous, 29 de novembre, va tenir lloc la conferència “Descobreix el mestre Fabra vist pels seus alumnes”, a la nostra Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona, a càrrec de Maria-Rosa Lloret, catedràtica de la Universitat de Barcelona del Grau de Filologia Catalana.

    L’entusiasme, la ironia, la contundència i la persuasió són alguns dels trets que definien Pompeu Fabra en la seva faceta com a mestre. Rosa-Maria Lloret va explicar com gràcies sobretot als apunts d’un dels seus alumnes, Joan Miravitlles, ens hem pogut fer una idea de la personalitat de Fabra i de la manera com feia les classes. 

    Lloret també va explicar les opinions de Fabra respecte d’algunes qüestions ortogràfiques, com el seu posicionament a favor d’eliminar la hac, de mantenir la ela geminada com a signe identitari de la llengua catalana i de tenir un únic accent tenint en compte les diferències de pronúncia de les vocals segons els dialectes.

    Així, doncs, va mostrar un Fabra més flexible del que s’acostuma a imaginar en l’actualitat, però amb la convicció ferma que “era el moment de redreçar la situació del país i de la llengua” i que “un cop aprovada la norma, s’havia de seguir inexorablament”. 

    Per seguir donant a conèixer la figura de Fabra entre l’alumnat i els veïns i veïnes del districte, es podrà veure fins al 21 de desembre l‘exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” al vestíbul de la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona.

    Àlbums de fotos

    Exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”

    M. Rosa Lloret

     

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia