• Pacte Nacional per la Llengua

    ::: Obert a la ciutadania el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua:::

     

    Ja podeu fer les vostres aportacions al procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua.  Partint d’una bona base d’informació sobre la situació de la llengua i mitjançant la deliberació i la reflexió, aquest procés ha de permetre recollir propostes per a la millora de la situació de la llengua i revisar els discursos de les polítiques lingüístiques. També ha de permetre renovar els compromisos lingüístics i conscienciar les institucions, entitats, empreses i la ciutadania en general de l’impacte que tenen els seus hàbits i actituds.

    Les propostes es poden presentar de manera individual al web de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya. Podeu fer-ho en aquest espai, previ registre.

    També es poden presentar propostes col·lectives, siguin d’entitats formalment constituïdes, siguin de persones que es vulguin reunir expressament per fer propostes en sessions de proximitat. Les aportacions col·lectives es poden fer mitjançant aquest formulari.

    Qualsevol entitat o qualsevol grup de persones que vulgui fer-ho pot organitzar sessions de proximitat, per identificar els principals reptes que consideri que té el català i proposar solucions. Disposeu d’una guia de treball i material gràfic elaborats pel Departament de Cultura que us hi ajudaran. Un cop agendat l’acte o sessió, el primer pas és informar-se, el segon analitzar i debatre la situació i el tercer, formular propostes. També s’organitzaran sessions deliberatives en línia. Per estar al cas de les activitats que s’organitzin, podeu consultar el calendari d’activitats del Pacte.

    La fase de recollida de propostes finalitza el 30 de juny, i mentre dura, la Secretaria de Política Lingüística anima les entitats de tot el país i a qualsevol grup de persones que hi tingui interès a fer sessions de proximitat, per tal que tota la ciutadania pugui fer propostes de millora de l’ús de la llengua. A la tardor es farà un retorn dels resultats d’aquest procés a la societat i s’iniciaran els treballs de la taula social i de partits que han de conduir a la signatura del Pacte i a l’inici d’una nova política lingüística.

    Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana

    El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat de tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, dialogant i adaptada als temps actuals, incloent-hi el nombre màxim possible d’agents polítics i socials. S’està presentant a 16 ciutats de tot Catalunya amb la presència de la consellera de Cultura, del secretari de Política Lingüística i altres representants institucionals i acadèmics.

    El febrer passat, es va presentar l’Informe acadèmic sobre la situació de la llengua redactat per set acadèmics de diverses universitats catalanes i de l’Institut d’Estudis Catalans. En l’acte de presentació de l’informe, hi van participar el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; representants dels partits polítics que formen part del Pacte, sociolingüistes, entitats membres del Consell Social de la Llengua Catalana, així com altres entitats representatives del foment de la llengua.

    El document ofereix una valoració objectiva de la situació sociolingüística i jurídica de la llengua catalana, centrada a Catalunya, en el marc del context plurilingüe de la nostra societat i en connexió amb els factors interns i externs que influeixen en la seva evolució. El text constitueix una base per al debat parlamentari i públic sobre les dificultats actuals de la llengua catalana i les formes idònies de superar-les. A més, inclou un ventall de possibles actuacions, des de diferents nivells i en àmbits diversos, a partir primordialment de les iniciatives que adoptin les institucions i la societat de Catalunya, però amb la possibilitat d’incidir en tots els aspectes més amplis que condicionen el futur i la igualtat de la nostra comunitat lingüística.

    Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua

    Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Per aconseguir-ho, es parteix del diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana i del debat i acord que ha de permetre dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia