Pilota de set, de Joan Pinyol
Aquest trimestre, un grup d’alumnes d’elemental 3 estem llegint el llibre Pilota de set, de Joan Pinyol.
Es tracta, com diu la contraportada del llibre, d’un recull de set contes corrents: “Sobretot perquè els protagonistes de les set històries que presenta no deixen en cap moment el volant dels respectius cotxes i també perquè les diferents narracions que s’hi recullen no paren de guanyar quilòmetres mentre, a velocitat regular, s’entrellacen i es combinen a través de la Catalunya interior. En concret, enmig de la carretera que enllaça les capitals del Bages i de l’Alt Penedès”.
Què en podeu dir, d’aquests contes? Quin us ha agradat més? Quin menys? Us identifiqueu amb algun personatge? Coneixeu alguna persona així?
12 comentaris
Marta
11 març 14
18:37 #
En aquest llibre el que fa l’autor es descriure cada personatge amb el seu rebuig. Parla de les debilitats de cadascun, de la manera en que pensen i actuen quan estan en una situació on s’han d’enfrontar a aquest rebuig o aquesta debilitat.
El personatge que més em va agradar va ser l’Eugenio, el setciencies, el més llest, el més intel.ligent, el més practic (segons ell). Aquesta manera tan irònica de dir les coses, de no pensar en els sentiments dels altres, creient que només el seu es el millor. Es de riure pensar que hi ha persones així tan superbes i tan egoistes que viuen al seu món i que tot ha de girar al seu voltant.
La que menys em va agradar va ser la Teresa, la mandrosa. Es molt trist i penós no tenir ganes de viure, de lluitar, de riure i de plorar, de no voler recórrer els alts i baixos que ens ofereix la vida. Suposo que l’unica manera de superar aquestes pors es dormir, pensant que l’unic lloc on s’és fort és al país dels somnis, en fin, somiar es gratis!!!
kellin canales
11 març 14
15:38 #
M` ha agradat molt aquest llibre, perque es una serie de histories amb una similitud, el mateix final, tots els personatges tenen algo en comù,, l’ haver comès algún pecat capital.. Aquest llibre es molt fácil de llegir, te un vocabulari d´ acord al nostre nivel lingúistic, s` entén molt bè`. Els persontages que puc dir, son envejosos, ganduls, garrepas, setciencies, avares en fin tots tenen el mateix objetiu arribar al seu destì`perseguits pels seus mateixos errors o sentiments., ho recomano, es un llibre molt interessant, divertid i mes molt fácil de entendre…
Inma
11 març 14
13:44 #
M’ha agradat molt aquest llibre, sobretot per la forma en què es creuen les diferents històries. Tot això és com en la vida, que ens creuen amb personas amb les que tenim coses en común gairabè sense adonar-nos.
D’altra banda també m’ha agradat perqué els personatges i les histories són com la vida mateixa i la forma de donar vida als set pecats capitals ja que a mi no me solen agradar les històries de ficció.
Rocio
11 març 14
10:54 #
M´ha agradat molt aquest llibre sobretot perqué es molt fácil de llegir, adecuat per al nostre nivel de catalán i per el seu to irónic.
Tots els personatges de las set históries que representa ” Pilota de Set” no deixan en cap moment el volant dels seus cotxe perqué tots persegueixen un mateix fi encara que desgraciadament cap ho conseguirá perque tots acaben en un trágic accident.
marco perez cespedes
10 març 14
11:30 #
m’agrada molt aquest llibre perquè és molt entretingut explica la història de set persones cada un amb diferents històries i diferents tipus de vida són relats molt interessants que al final aquestes persones es veuen embolicades en un tràgic accident de carretera
Sophie
04 març 14
13:53 #
El llibre m’ha agradat pel seu to ironic. Crec que és un element molt típic de la literatura catalana. També m’ha agradat que siguin històries connectades l’una amb l’altra i que hi ha molts elements que ens puguin recordar a la vida quotidiana. En cada relat vaig posar-me a la posició de la persona i em vaig sorprendre de com acabava cada història. Especialment el sisè capítol (amb en Ramon que va escriure la carta a seus pares) em sembla un cas molt clar que hi ha moltes situacions que es produeixen malentesos. Per culpa de la falta de comunicació o per ignorancia – no es sap molt bé que – passen aquests problemes que fins i tot, com el llibre relata, poden acabar en autentics drames.
En altres histories com la de la Gal.la o la de la Teresa i l’Esteve em trobava que volia sacudir a la persona per fer-li despertar del seu malson per a que puguin veure’s els mateixos i canviar la seva “misèria”. Em va fer molta gràcia el primer capítol amb l’Alselm i les seves historietes sexuals i el tercer amb l’Eugeni, l’autostopista, i la conversa que va tenir amb la persona que el va recollir. Va ser molt surrealista. Crec que el llibre és una bona lectura que reflecta els aspectes “dèbils” (7 pecats) dels humans i com, tot i que no ho sabem, estem tots interconnectats.
Susana
03 març 14
12:20 #
Vaig llegir tot el llibre i (m’agradat) em va agradar molt. Són set històries que tenen cadascuna un personatge principal. Tots tenen en comú que representen als set pecats capitals.
De tots ells resaltaria el que representa la supèrbia. L’ Eugeniés un setciències i aquest tipus de caràcter em desagrada molt.
Una de les gràcies és que tots tenen el mateix final i que aquí no és el més indicat per (desventllar-les) desvetllar-lo.
Encarna
03 març 14
12:10 #
Molt bé! Relacionar el relat amb la vida quotidiana o recordar altres llibres o pel·lícules que tracten el tema dels set pecats capitals.
I qui estigui lliure de culpa que llenci la primera pedra!
Fins després!
Isa
02 març 14
20:04 #
M`ha agradat molt aquest llibre, sobretot perque es petit, i els contes son relats d’históries de vides de veritat. Qualsevol que vagi en cotxe i miri per la finestra als conductors del seu voltant, veurà que tenen el mateix objetiu que un mateix: arribar al seu destí. Ja sigui per saciar la seva set de venjaça o pel contrari allunyar-se del que seria fins el moment el seu destí.
El personatge que més m’ha agradat ha sigut l’Eugeni, un senyor molt superb i molt esquerp. I qui menys m’ha agradat ha sigut l’Amèlia, es una noia molt babau i al final s’adona de tot quan es massa tard.
Conec molta gent amb moltes similituds semblants a les dels personatges.
Javier Culsán
01 març 14
14:38 #
No he pogut evitar, recordar al llegir el llibre, la pel.licula “Seven”, també parla dels 7 pecats capital encara que d’una manera més dràstica. Tot i així, el desenllaç és el mateix, sentir qualsevol dels 7 pecats (luxúria, avarícia, supèrbia, gola, ira, enveja o mandra) fa que l’ésser humà s’encegui i no vegi la realitat amb claredat. Si no canviem aquests comportaments a temps podem tenir conseqüències fatals.
“Pilota de set” m’ha resultat un llibre entretingut, fàcil de llegir per persones del nostre nivell, i amb aquest toc d’ironia que sempre agrada. A més m’he rigut amb alguns dels personatges i els seus actes (quan L’Ada fa servir el segell de la carta que havia agafat a un veí per no gastar, quan L’Gal.la baixa del cotxe a recollir un tomàquet per menjar-se’l o fins i tot quan L’Amèlia creu que un dels conductors que veu, és el que li acaba de comprar la casa i pensa que la persegueix).
Finalment resulta interessant la interconnexió que hi ha als capítols entre els personatges, i els diferents punts de vista que té cadascun al veure els altres a la carretera. Arriba un moment que sembla una (carrera) cursa d’autos bojos.
Encarna
01 març 14
11:17 #
Teresa el teu raonament ens fa pensar en l’essència d’aquest llibre i el sentit del relat per a l’autor, el missatge que acaba de tenir Pilota de set és com l’avís d’un amic que t’avisa que cal frenar quan la vida et va passant com si conduïssis per una carretera i només veiessis passar cotxes i conductors (o vides i individus) sense tenir en compte que són persones que també estimen i pateixen i que els cotxes o les vides de cadascun de nosaltres és el temps que ens permet gaudir de les relacions humanes… i de moltíssimes coses més.
Gràcies per compartir al blog aquests pensaments.
Ana Teresa Orozco Castillo
28 febr. 14
16:44 #
Des del meu punt de vista, jo diria que cadascun dels set personatges que hi apareixen feien tot el possible per tal de sadollar una set que sentien, és a dir, experimentaven una fort necessitat d’omplir un gran buit que hi havia dins dels seus cors i de les seves ànimes. En el cas de l’Anselm, era un apetit sexual exacerbat i desenfrenat, la seva luxúria incorregible no coneixia limits. Per una banda, estava també l’Ada, que era una avara acérrima, i que veia tothora i a tot arreu la forma d’estalviar-se alguns diners, era arrossegada per la seva avarícia extrema encara als més petits detalls. Per la seva part, l’Eugeni era un superb incontenible, que no trobà una altra millor manera d’ofegar la seva excessiva supèrbia sino a través del menyspreu, l’insult i la humiliació cap a totes les personas. Així mateix, la Gal•la era una goluda malaltissa (
del qual) amb apetit voraç, el qual procurava saciar sense cap mesura i amb qualsevol menjar que se li creuava pel camí. D’altra banda, apareixia també l’Amèlia, una venjativa irada, que encegada per la seva immensa ira i encoratjada per una gran set de venjança, només pensava maquiavèl•licament en la manera més dolorosa d’aconseguir justicia. Després estava, el Ramon, que era un envejós per naturalesa, la seva baixa auto-estima i la seva manca de coratge l’esdevingueren en un ranci rancorós. I per últim, estava la Teresa, una gandula absoluta, que era emportada per la peresa, la seva feblesa d’esperit i la seva manca de voluntat, no li permetien mai esforçar-se gaire per fer res.És clar que l’home pensa que el plaer dels sentits, l’adquisició de moltes possessions materials i el diner, el conduiran a la plenitud i a la felicitat completa del cor i de l’ànima, peró, no hi ha alguna cosa més allunyada de la realitat que aixó. Perquè, de fet els éssers humans estem formats en part en cos i en part en esperit. A més a més, és ben cert que de dintre del cor de l’home surten totes aquestes misèries humanes, la luxúria, l’avarícia, la supèrbia, la gola, la ira, l’enveja i la peresa. Però també, hi ha una set de l’esperit que no se satisfà amb coses terrenals o materials. Per tant, jo aprofitaria l’avinentesa que ens dóna aquest llibre per a reflexionar sobre la importancia del que estem fent per a omplir les necessitats o carències del nostre esperit. Perquè així, com el nostre cos requereix de menjar per a sobreviure, així mateix l’esperit cal nodrir-lo també. Què hauríem de fer per tal de no caure en aquest buit?. Pot l’home per si mateix transformar el seu cor?. No li caldrà de l’ajuda divina per a redimir-se?
Així i tot que l’autor en cap moment va donar-li un sentit moralista a la seva obra, si em va semblar curiós veure com els set personatges, coincidiren alhora en la mateixa carretera i trobaren la mort en un violent accident. El que em porta a preguntar, si en veritat tot fou resultat d’una simple fatalitat del destí o l’autor volgué donar-li un fi tràgic, com una mena de cástig, per la forma en que ells afrontaven les seves vides?. Es mereixien aquest fatídic final?. Qui no ha caigut alguna vegada en algun d’aquests set pecats capitals?. Qui estigui lliure de pecats que llenci la primera pedra.