Terminologia catalana dels escacs
A Catalunya els escacs sempre han estat un joc molt tradicional i arrelat a la manera de ser dels catalans. La formació de clubs practicants, no només a les grans ciutats, sinó també als petits pobles disseminats per tota la geografia catalana són, bàsicament, la força que ha fet de Catalunya la capdavantera dels escacs espanyols.
La Federació Catalana d’Escacs va ser creada al 1925 i és l’entitat que agrupa tots els clubs practicants d’aquest esport. Amb l’arribada de la democràcia, la Generalitat de Catalunya ha estat una magnífica promotora de l’Esport al nostre país i els escacs han estat un dels seus beneficiaris en agafar un nou i important impuls gràcies al seu suport.
En l’actualitat Catalunya compta amb, aproximadament, 230 entitats afiliades i més de 7.000 practicants amb llicència federativa.
La pròpia Federació, en una de les seves nombroses publicacions en forma de butlletins digitals —concretament el butlletí número 86 de gener del 2017—, va facilitar la terminologia catalana de les peces d’escacs, així que si jugues als escacs o estàs interessat a conèixer aquest joc de taula, és una informació d’utilitat que l’entitat ens proporciona i que et pot fer servei.
Si vols més informació, consulta el web de la federació o visita’ls al local dins el mateix recinte de la Fabra i Coats, que es troba al Carrer de Sant Adrià, 20, 08030, Barcelona.
A continuació et deixem les pàgines del butlletí on s’especifica aquesta terminologia.
1 comentari
Pepa
29 nov. 17
12:15 #
La visita del dia 23 de novembre va estar molt interessant i ill·lustrativa.
Podríem definir els escacs com un esport, però al mateix temps un joc competitiu que desenvolupà la ment amb valors fonamentals per les persones que el practiquen, la imaginació, la creativitat, prendre decisions, saber guanyar i perdre, reflexionar abans d’actuar, aplicar la lògica…
Ja una frase que presideix la sala que resumeix molt bé l’essencia del joc.
“Els escacs es juguen amb la ment no amb les mans”
Renaud y Kahn