Arxiu per abril, 2018

  • Activitats VxL d’abril

    ‘Estiu’ a la Sala Margarida Xirgu de Castelldefels

    Sant Boi recorda Maria-Mercè Marçal

    Joc de Sant Jordi i commemoració de l’Any Pedrolo a Gavà

    Establiments col·laboradors amb el VxL de S. Boi participen en un homenatge a Maria-Mercè Marçal

    64a sessió del Club de lectura fàcil a Gavà: ‘Contes del món’

    ‘Katalonski’, el nou programa de TV3

    Testimoni d’una voluntària VxL gavanenca

    Testimoni del propietari d’un establiment col·laborador amb el VxL santboià

    Guanyadors del Concurs de Sant Jordi 2018 de Castelldefels

    Joc de Sant Jordi a Gavà i commemoració de l’Any Pedrolo amb un joc interactiu

    Caminada saludable a la barraca de pedra seca de la Penya Cabritera (Gavà-Begues)

    Article complet

  • Ser un comerç adherit al voluntariat per la llengua és una manera de fomentar la nostra cultura

    Cortinatges Puig és un dels establiments de Sant Boi de Llobregat que fa més anys que col·labora amb el Voluntariat per la llengua (VxL).

    Des de quan és establiment col·laborador del VxL Cortinatges Puig, Josep?

    Des del mes d’abril de 2018, ara tot just fa 10 anys. Una dècada col·laborant amb les activitats del VxL de Sant Boi de Llobregat.

    En quines activitats has col·laborat des del teu establiment?

    Doncs, mira, l’any 2008 vaig participar en la commemoració de l’Any Mercè Rodoreda; el 2009 vam homenatjar Joan Amades amb un concurs molt bonic de frases fetes; el 2010 l’homenatge va ser per al poeta Joan Maragall; el 2012 el Servei Local de Català (SLC) de Sant Boi de Llobregat va organitzar un concurs d’endevinalles per Sant Jordi i aquest any el meu establiment i jo ens hem sumat a l’homenatge santboià a la poeta Maria-Mercè Marçal. L’activitat del concurs d’endevinalles la recordo especialment perquè l’alumnat dels cursos de l’SLC i les parelles lingüístiques del VxL venien molt motivats: feien el recorregut de les botigues que participàvem en el concurs, llegien l’endevinalla de cada comerç i alguns intentaven que els botiguers els diguéssim la solució a la pregunta. Però tots se’n sortien, va ser molt divertit. I aquest any, l’homenatge a Maria-Mercè Marçal ha estat una manera de fomentar la poesia i de donar a conèixer les paraules d’aquesta gran poeta. M’agraden molt els cartells que han repartit entre els comerços adherits a la commemoració.

    Per quin motiu vas adherir el teu establiment al Voluntariat per la llengua?

    Per fomentar el català i per oferir als voluntaris, aprenents i als alumnes dels cursos de català un  lloc més on expressar-se en la nostra llengua.

    Què diries als comerços de Sant Boi i d’altres poblacions perquè s’adhereixin al Voluntariat per la llengua?

    Els diria que és una proposta interessant perquè es participa en activitats com ara efemèrides i concursos de Sant Jordi; i ara també hi ha la possibilitat de col·laborar en les pràctiques lingüístiques d’alumnes, voluntaris i aprenents. Quant a les parelles lingüístiques, els participants no venen només durant l’hora de trobada entre el voluntari i l’aprenent sinó que alguns venen també fora d’aquest horari, amb el marit o la dona. Ser un comerç adherit al Voluntariat per la llengua és una manera de fomentar la nostra cultura.

    Cortinatges Puig és un dels establiments que participa durant aquest mes d’abril en l‘homenatge a Maria Mercè Marçal que l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i l’SLC de la ciutat ha organitzat amb motiu del 20è aniversari de la mort de la poeta, amb l’exposició de cartells commemoratius amb poemes de l’autora.

    Josep Puig, de Cortinatges Puig (establiment santboià col·laborador amb el VxL del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà des de 2008)

    Article complet

  • Testimoni d’una voluntària gavanenca

    “Em sento afortunada de poder aportar el meu petit gra de sorra perquè persones que ja considero amigues millorin els coneixements de la meva llengua”

    Els motius pels quals al seu dia vaig fer-me voluntària lingüística són els següents:

    Quan vaig acabar la meva trajectòria professional, vaig voler aprofundir i millorar el meu català. Sóc nascuda a Catalunya (Barcelona), però tota la meva etapa de l’escola va ser feta en castellà.

    Quan vaig obtenir el títol del nivell C vaig pensar que seria bo poder ajudar altres persones de la resta de l’Estat espanyol o de l’estranger perquè s’interessessin per la nostra llengua.

    Desprès d’un parell d’experiències no finalitzades amb aprenents del Voluntariat per la llengua, a la tercera vaig rebre el contacte de dues noies molt interessades a conèixer el català.

    Les primeres vegades que ens vam trobar amb una d’elles, la Yolanda, va ser en una plaça, concretament al parc de la Torre Lluc de Gavà. Ella és nascuda a Madrid, però els seus dos fills ja han nascut a Catalunya. Obligada per la feina del seu marit, els dos van fer el trasllat a Barcelona (Gavà).

    Degut a les moltes vegades que ens anem trobant ha nascut una molt bona relació. Quan va a Madrid a veure la família, ella parla amb molta il·lusió de les nostres trobades i de la feina que fa el VxL. Els explica que quan tornin a viure a Madrid buscarà feina en una empresa que valori els seus coneixements del català.

    És una noia que parla ja molt bé la nostra llengua i que l’any passat va passar amb bona nota l’examen del nivell C de català.

    Quan ens trobem, anem a comprar juntes, passegem per la Rambla de Gavà, anem al mercat ambulant dels dimarts a Gavà o dels dimecres a Viladecans. Alguna vegada dinem plegades i no parem de xerrar i explicar què fem els dies que no ens veiem. Ella m’explica amb tota mena de detalls tots els seus viatges, que són molts; el que fan els seus fills i moltes anècdotes i vivències. També quan els seus fills no van a l’escola anem a un parc perquè puguin jugar o a la biblioteca a llegir algun conte en català.

    Bé, ara toca parlar de la Mari Carmen. És nascuda a Gavà, però tota la seva família és de parla castellana. Ella volia ajudar la seva filla petita, que estudia en una escola catalana, i no podia fer-ho perquè li faltava fluïdesa en parlar català i no dominar l’ortografia.

    També encoratjada per mi, es va treure el nivell C de català. A més a més, com que va trobar feina en una escola d’infants, necessita practicar molt per poder fer amb rapidesa i seguretat els escrits i resums que li demana la direcció del col·legi.

    També fa esport i una vegada a la setmana, quan acaba la classe, ve a casa meva i esmorzem plegades o, si fa bon dia, caminem fins a la platja fent com sempre unes bones xerrades. Qualsevol tema ens va bé i no deixem cap notícia o tema per comentar.

    Resumint, tot el temps que passem juntes jo em sento molt afortunada de poder posar el meu petit gra de sorra per millorar els coneixements de la meva llengua en altres persones que ja considero bones amigues.

    Teresa Ferran Torralba, voluntària VxL a Gavà (Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà)

    Article complet

  • Pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors amb el VxL

    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impulsa pràctiques lingüístiques en establiments comercials de tot Catalunya, amb l’objectiu de complementar el coneixement de la llengua dels alumnes dels seus cursos de català per a adults i com a estratègia per promoure l’extensió de l’ús de la llengua, gràcies al compromís i la implicació del sector comercial.

    Des que es va posar en marxa el VxL l’any 2003, els establiments col·laboradors han funcionat com a espais facilitadors de conversa en català vinculats especialment al programa, amb el compromís de mantenir l’atenció en llengua catalana amb els clients que s’expressin en català, encara que sigui amb dificultats. Posteriorment, a més del compromís amb el VxL, nombrosos establiments comercials col·laboradors també s’han ofert a acollir les pràctiques lingüístiques de l’alumnat dels cursos de català.

    Durant el 2017, el CPNL ha pilotat les pràctiques lingüístiques en alguns cursos de català, amb l’objectiu que una de les activitats de curs sigui practicar la llengua en contextos i en situacions comunicatives reals. D’aquesta manera, aprendre la llengua adquireix un significat rellevant per a usar-la.
    El 2017, 1.325 alumnes dels cursos de català han fet pràctiques lingüístiques en comerços de proximitat de tot Catalunya, majoritàriament de cursos de català bàsic. També s’ha posat en pràctica en els nivells elemental i intermedi, en què ja treballen aspectes escrits, però encara cal reforçar la pràctica oral.

    Les pràctiques lingüístiques en espais reals permeten que els alumnes sentin reforçada la seva autoconfiança, gràcies a l’encoratjament que perceben per part del personal de l’establiment col·laborador. L’autoconfiança és la clau que els ajuda a modificar actituds lingüístiques preestablertes, com la vergonya que experimenten a l’hora d’iniciar converses en català amb interlocutors que ja en tenen fluïdesa i domini.
    Podeu fer el seguiment d’alguns testimonis que han dut a terme pràctiques lingüístiques a través de les xarxes socials del CPNL i del VxL i de l’etiqueta #practicocatalà.

    Una enquesta del 2017, duta a terme pel CPNL a 131 establiments col·laboradors que han acollit pràctiques lingüístiques, revela que és una activitat que els comerciants valoren positivament. El 81% es mostren molt satisfets d’haver-hi participat i haver contribuït, d’aquesta manera, en el procés d’aprenentatge lingüístic d’aquests persones. Els comerciants també posen en relleu la tasca de les botigues de proximitat en el foment de la cohesió social.

    Més informació

     

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL