• Pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors amb el VxL

    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impulsa pràctiques lingüístiques en establiments comercials de tot Catalunya, amb l’objectiu de complementar el coneixement de la llengua dels alumnes dels seus cursos de català per a adults i com a estratègia per promoure l’extensió de l’ús de la llengua, gràcies al compromís i la implicació del sector comercial.

    Des que es va posar en marxa el VxL l’any 2003, els establiments col·laboradors han funcionat com a espais facilitadors de conversa en català vinculats especialment al programa, amb el compromís de mantenir l’atenció en llengua catalana amb els clients que s’expressin en català, encara que sigui amb dificultats. Posteriorment, a més del compromís amb el VxL, nombrosos establiments comercials col·laboradors també s’han ofert a acollir les pràctiques lingüístiques de l’alumnat dels cursos de català.

    Durant el 2017, el CPNL ha pilotat les pràctiques lingüístiques en alguns cursos de català, amb l’objectiu que una de les activitats de curs sigui practicar la llengua en contextos i en situacions comunicatives reals. D’aquesta manera, aprendre la llengua adquireix un significat rellevant per a usar-la.
    El 2017, 1.325 alumnes dels cursos de català han fet pràctiques lingüístiques en comerços de proximitat de tot Catalunya, majoritàriament de cursos de català bàsic. També s’ha posat en pràctica en els nivells elemental i intermedi, en què ja treballen aspectes escrits, però encara cal reforçar la pràctica oral.

    Les pràctiques lingüístiques en espais reals permeten que els alumnes sentin reforçada la seva autoconfiança, gràcies a l’encoratjament que perceben per part del personal de l’establiment col·laborador. L’autoconfiança és la clau que els ajuda a modificar actituds lingüístiques preestablertes, com la vergonya que experimenten a l’hora d’iniciar converses en català amb interlocutors que ja en tenen fluïdesa i domini.
    Podeu fer el seguiment d’alguns testimonis que han dut a terme pràctiques lingüístiques a través de les xarxes socials del CPNL i del VxL i de l’etiqueta #practicocatalà.

    Una enquesta del 2017, duta a terme pel CPNL a 131 establiments col·laboradors que han acollit pràctiques lingüístiques, revela que és una activitat que els comerciants valoren positivament. El 81% es mostren molt satisfets d’haver-hi participat i haver contribuït, d’aquesta manera, en el procés d’aprenentatge lingüístic d’aquests persones. Els comerciants també posen en relleu la tasca de les botigues de proximitat en el foment de la cohesió social.

    Més informació

     

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL