• Protagonistes del mes: Josep Maria i Bruno, parella lingüística gavanenca

  Entrevistem el Josep Maria i el Bruno, voluntari i aprenent del Voluntariat per la llengua de Gavà  

    Josep Maria i Bruno, expliqueu des de quan viviu a Gavà.

  — Josep Maria: Soc nascut al barri de Sants de Barcelona. L’any 1999 vaig venir a viure a Gavà. Uns anys després vaig marxar i ara fa un any i escaig que torno a viure aquí.

  — Bruno: Jo em dic Bruno i soc de l’Argentina. He viscut a Itàlia des del meu primer any de vida i fins als 16 anys. L’any 2006 vam tornar a l’Argentina per motius familiars. L’any 2018 vam decidir tornar un altre cop a Europa. Aquesta vegada vam escollir Catalunya. Ara mateix visc a Gavà.

   

  Quines són les vostres aficions?

  — Josep Maria: Soc curiós de mena i m’agrada molt esbrinar el perquè de les coses, anar a exposicions, visitar museus… Hi ha temes que m’interessa conèixer més a fons, com ara la meva llengua i tot el que l’envolta, i, sobre tot, completar el buit de formació que penso que tinc sobre la història del meu país. A banda d’això, m’agrada la natació i actualment m’estic aficionant a l’astronomia.

  — Bruno: Les meves aficions són la lectura, la natació, la boxa i, de vegades, sortir a córrer.

   

  Com vàreu conèixer el Voluntariat per la llengua?

  — Josep Maria: Un dia vaig passar per davant de l’edifici del Casal Sant Jordi, a Gavà, i vaig veure que hi havia un Centre de Normalització Lingüística. Així que hi vaig entrar, vaig pujar al despatx del Servei Local de Català i em vaig inscriure com a voluntari lingüístic d’aquest programa.

  — Bruno: Volia estudiar català i un conegut m’ho va comentar. Jo ja havia estudiat català al casal de Catalunya de Buenos Aires i quan vaig arribar a Catalunya vaig haver d’esperar que passés la pandèmia per poder començar.

   

  I què us va impulsar a apuntar-vos en aquest programa?

  — Josep Maria: Em veig en una societat en què hi ha moltes maneres de parlar. El parlar d’aquesta terra és el català i m’agradaria sentir-lo més. Per això em vaig apuntar al Voluntariat per la llengua. Hem de fer país i el VxL és una manera de fer-lo.

  — Bruno: Sempre m’ha agradat conèixer diferents idiomes i, ja que visc aquí, és important que sàpiga parlar i entendre l’idioma. A més, m’agrada molt com sona.

   

  Què feu habitualment quan quedeu?

  — Josep Maria: Acostumem a quedar a la plaça de la Pagesia i a partir d’aquí podem prendre un refresc en algun lloc o si algú de nosaltres ha de fer un encàrrec, hi anem plegats. Però, sobre tot, xerrem i xerrem i xerrem. Ah!, de tant en tant quedem per assistir a algun concert, conferències o col·loquis. I també vam anar una nit a intentar veure la pluja de Perseids: en vam veure poquets, però va ser interessant.

  — Bruno: Quan ens veiem, anem sovint a prendre algun refresc per Gavà. I moltes vegades fem activitats com ara anar al teatre, a concerts o, simplement, anar a sopar. Fins i tot vam anar a veure la pluja d’estels!

   

  Què us aporta aquesta experiència?

  — Josep Maria: El tracte personal amb el Bruno és meravellós. És molt enriquidor conèixer de prop una persona i veure com són altres cultures i maneres de pensar. També és molt interessant comprovar com ens veuen a nosaltres i la nostra cultura. Les trobades lingüístiques també fan que em preocupi de tenir cura de la meva llengua i com la parlo.

  — Bruno: En la part personal m’aporta coneixement de la llengua i de la cultura catalana en general. També el fet de compartir activitats junts m’agrada molt.

   

  Voleu explicar alguna cosa que no us hàgim preguntat?

  — Josep Maria: Hauria de ser més fàcil estar al cas de les activitats de llengua, com ara tertúlies, presentacions de llibres, i qualsevol altra activitat d’aquesta mena. Cal més visibilitat del que feu.

  — Bruno: No, cap.

   

  Per quin motiu recomaneu el Voluntariat per la llengua?

  — Josep Maria: Aquest programa el que fa és afavorir el tracte entre persones que tenen un interès comú per la llengua catalana. I nosaltres, els d’aquí, no podem fallar a les persones que tenen aquest interès. Com diu la dita: “A sants i a minyons, no els prometis si no els dons”.

  — Bruno: Recomano fer el voluntariat atès que és una manera de practicar el català i de conèixer gent nova i la ciutat on visc. És una molt bonica experiència. Ho recomano molt.

   

  Moltes gràcies, Josep Maria i Bruno, per la vostra participació!

  Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

  ENLLAÇOS RELACIONATS:

  Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL