Arxiu per novembre, 2023

  • El CPNL publica quatre llistes de cançons per facilitar l’aprenentatge del català en els nivells inicial i bàsic

    El canal de Spotify del CPNL, que inclou 1.800 cançons, ja ha superat els 5.000 subscriptors

    Avui, 22 de novembre, amb motiu de la diada de Santa Cecília, patrona de la música, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha publicat quatre noves llistes de cançons en català pensades per acompanyar l’aprenentatge de l’alumnat dels nivells inicial i bàsic (Bàsic 1, Bàsic 2, i Bàsic 3). Les peces estan agrupades en llistes de reproducció del canal de Spotify del CPNL i es poden consultar també a la pàgina de música en català del web: cpnl.cat/musica.

    Les propostes musicals (Comencem Inicial, Comencem Bàsic 1, Comencem Bàsic 2 i Comencem Bàsic 3) s’han elaborat tenint present el programa pedagògic de cada nivell i, per tant, il·lustren aspectes que es tracten durant el curs (formes verbals, vocabulari, frases fetes, entre d’altres). Les llistes s’acompanyen de les corresponents guies d’ús, en què es pot trobar l’enllaç a la lletra de la cançó, el videoclip i els aspectes lingüístics que es poden treballar amb cada peça musical.

    Aquestes llistes de reproducció estan pensades per ajudar els alumnes a connectar amb la cultura catalana, tal com ja es fa en el CPNL amb altres propostes complementàries com les sortides de coneixement d’entorn o les lectures de llibres i publicacions.

    Es tracta, per tant, d’un nou recurs que s’adreça a alumnes i professors del CPNL, però que també es posa a disposició de tots els aprenents i docents de la llengua catalana perquè l’utilitzin dins i fora de l’aula.

    Més de 5.000 seguidors

    El canal de Spotify del CPNL ja ha superat els 5.000 subscriptors. Fins ara, recull 28 llistes de reproducció d’estils musicals i temàtiques molt diverses i amb el català com a fil conductor. En total, el canal conté 1.800 cançons. Les llistes estan pensades com a complement per a l’aprenentatge de la llengua, a més de servir per donar a conèixer les creacions musicals en aquesta llengua.

    ENLLAÇ RELACIONAT:

    Notícia al web del CNL Eramprunyà

    Article complet

  • La campanya “T’agradarà llegir en català” farà arribar revistes a 350 centres sanitaris de Catalunya

    L’objectiu és fomentar la lectura en català i donar visibilitat a l’oferta de revistes en aquesta llengua

    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i l’APPEC editors de revistes i digitals reprenen la campanya “T’agradarà llegir en català” per distribuir revistes en català a les sales d’espera de centres sanitaris privats d’arreu de Catalunya. L’activitat té el suport de la Secretaria de Política Lingüística. L’objectiu és fomentar la disponibilitat de publicacions en català i acostar als seus usuaris lectures sobre diverses temàtiques en aquesta llengua.

    L’APPEC, amb la col·laboració del CPNL, distribuirà 10.500 publicacions fins a principis de 2024

    Els centres sanitaris que s’han adherit a la iniciativa són 350, repartits per tot arreu de Catalunya on hi ha un dels 22 centres normalització lingüística del CPNL. Aquests centres, gratuïtament i fins a principis del 2024, rebran un total de 30 revistes d’entre tot el catàleg de l’APPEC i es podran subscriure a l’associació per rebre revistes en català i posar-les a disposició dels usuaris.

    Les capçaleres que s’hi han acollit són de temàtica molt diversa (música, gastronomia, esports, història, cultura…) i es poden consultar al portal iQUIOSC de l’APPEC. Hi tindran accés bona part dels 2,4 milions de persones que reben assistència als centres sanitaris de titularitat privada de Catalunya. La població del país que disposa de doble cobertura sanitària suposa un 31 % del total.

    Les edicions anteriors de la campanya de foment de la lectura “T’agradarà llegir en català” han tingut molt bona acollida. Va començar el 2015 en 101 centres mèdics; es va reprendre el 2019, en 140, i ara, després de la pandèmia, ja hi participen 350 centres, més del doble. A més de centres mèdics, bars i cafeteries o despatxos d’advocats també han format part de la iniciativa prèviament.

    Article complet

  • Protagonista del mes: Associació Cultura Viva Santboiana

    L’Associació Cultura Viva Santboiana és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l’any 1998 per millorar la qualitat de vida al barri de Camps Blancs i fer possible el creixement personal dels seus veïns i veïnes a través d’activitats educatives i culturals.

    Enguany celebren els 25è aniversari.

    Avui parlem amb la Laura Bada i la Gemma Collantes, coordinadores de l’associació.

     

    1.Com valoreu la feina feta durant aquests 25 anys?

    Estem molt contentes del creixement de l’entitat i del fet de poder-nos mantenir vigents. Ens continuem adaptant a les necessitats socials i les demandes que van sorgint. L’associació va començar només amb les aules d’alfabetització per una iniciativa veïnal, i amb el temps es va incorporar també l’atenció cap al col·lectiu nouvingut en la formació dels idiomes del territori d’acollida. A banda de la formació, els tallers i les activitats d’oci, com les sortides culturals, permeten que l’entitat sigui també un espai de relació i que puguem fer una feina més comunitària, d’integració i foment de la convivència.

    2.Quines activitats dueu a terme aquest curs?

    Fem classes d’alfabetització, de català i castellà per a persones migrades, i d’anglès. També tenim els tallers de lectura i conversa en català, teatre i tertúlia literària.

    A banda de les aules de formació, en la resta d’activitats ens anem adaptant a les propostes dels nostres usuaris. Hem fet de tot, de cursos d’informàtica a tallers de punt de creu, de lectura i de memòria. Fins i tot hem tingut una coral!

     

    3.En què consisteix la vostra col·laboració amb el Voluntariat per la llengua?

    Bàsicament divulguem aquest programa als nostres usuaris i voluntaris, en especial al grup de conversa. També som punt d’inscripció, de manera que qualsevol persona del barri pot venir a fer-se voluntari o aprenent del VxL aquí al Casal de barri Camps Blancs, on tenim l’oficina i les aules, i fer parelles lingüístiques. També, si cal, podem acollir les pràctiques lingüístiques dels alumnes del Servei Local de Català perquè ells puguin parlar una estona en català i nosaltres puguem donar a conèixer la nostra entitat.

     

    4.Voleu afegir alguna cosa més?

    Doncs aprofitem per agrair la tasca de l’equip de voluntariat de l’associació. Funcionem gràcies a la feina de persones voluntàries que dediquen part del seu temps a col·laborar amb el nostre projecte. Així que també fem una crida a qualsevol persona que tingui ganes de participar com a voluntària en alguna de les nostres activitats. Estarem encantades d’informar-los del projecte!

    Enhorabona per aquests 25 anys de bona feina!

    Si us voleu adherir al Voluntariat per la llengua com a entitat col·laboradora, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

    Enllaç relacionat:

    Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

    Article complet

  • El pòdcast de la Queta suma ja més de 500 participants en la meitat del seu recorregut

    És el pòdcast més gran que s’ha fet mai en català

    La cabina de ràdio de la Queta, la iniciativa engegada en el marc de la campanya Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!, ja ha recollit la participació de més 500 persones en la meitat del seu recorregut. Des del 23 de setembre, data en què es va posar en funcionament a la ciutat de Barcelona, aquesta cabina de ràdio mòbil ha visitat deu municipis principals de les vegueries catalanes, on els ciutadans han pogut visitar-la per afegir-se al projecte.

    La cabina ha anat recollint les reflexions i les veus de la ciutadania, reflectint la pluralitat d’accents i de parles. El seu recorregut finalitzarà el dia 19 de novembre, després de visitar set ciutats més per tot el territori. Serà en aquell moment que, a partir del material recopilat, es crearà el pòdcast més gran que s’ha enregistrat mai en català. Tal i com va explicar la consellera Natàlia Garriga en la posada en marxa de la iniciativa, l’enregistrament servirà per a activar la llengua, fomentar l’ús del català independentment del nivell dels parlants i per a què “entre tots i totes demostrem que el català és divers, té molts accents i és útil per a tothom”.

    Dins de la cabina, els participants poden escollir 4 opcions segons el seu nivell de català i les seves preferències: respondre preguntes relacionades amb el seu ús del català; practicar la llengua en una conversa amb la Queta; fer un karaoke amb la cançó Començar, que els Tyets, les Marala i el Kelly Isaiah han interpretat per a la campanya; o bé donar una mostra de veu per al projecte AINA, per tal de normalitzar el català en les tecnologies digitals. Els participants també han anat rebent la gravació de la seva pròpia participació al correu electrònic, material que han pogut anar compartint amb les seves amistats o a través de les xarxes socials.

    El pòdcast més gran que s’ha fet mai en català, iniciativa desenvolupada en el marc de la campanya ‘Provem-ho en català. Molt per parlar, molt per viure!’, ja ha visitat deu ciutats principals de les vegueries catalanes

    Fins al moment, les ciutats que la cabina ha trepitjat, per ordre, són Barcelona, Sabadell, Terrassa, Manresa, Igualada, Tàrrega, Reus, Tarragona, Tortosa i Lleida. I les restants seran Tremp, Girona, Figueres, Vic, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Aquests municipis compten també amb un centre del Consorci per la Normalització Lingüística.

    En alguns dels municipis, la cabina també ha servit com a epicentre per a la realització d’esdeveniments culturals. És el cas de la ciutat de Tortosa, on va acollir dos episodis en directe d”Oye Polo’ i ‘La Trinae’, pòdcasts de Ràdio Primavera Sound.
    El pòdcast més gran en català, una acció més dins de la campanya de la Queta

    Des del seu llançament, la campanya de comunicació de la Queta ha difós la importància de “provar-ho en català” a través dels mitjans de comunicació digitals i impresos, sales de cinema i un gran desplegament de cartells a la xarxa de transports i serveis públics de tot Catalunya.

    Alhora, ha activat el web de campanya moltperparlar.cat, amb un argumentari complet per aprendre català i per fer-lo servir, i un recull exhaustiu de recursos d’aprenentatge. Des de la seva posada en funcionament, el mes de març, el web compta amb més de 82.000 visualitzacions i prop de 73.000 usuaris. S’hi poden descarregar tota mena de materials de campanya i hi ha l’accés a propostes dinàmiques i entretingudes, com un karaoke o una coreografia de la cançó.

    Una de les peces de difusió centrals de la campanya és la cançó ‘Començar’, interpretada per The Tyets, Marala i Kelly Isaiah. El videoclip publicat del com-s’ha-fet compta amb més de 110 mil visualitzacions a YouTube.

    Enllaç: https://youtu.be/G_WneihyLZ8

    Amb la finalitat d’arribar a diferents sectors de la població nouvinguda, els continguts de la campanya es difonen en sis idiomes: a banda del català, se’n fa difusió en castellà, àrab, amazic, romanès, xinès mandarí i urdú. I també amb la voluntat d’introduir la llengua en nous col·lectius, sobretot per fomentar el català entre influenciadores especialitzades en famílies, entre altres propostes, s’ha dut a terme l’acció “Mammaproof ho prova”, amb vídeos de mares d’orígens diversos que viuen a Catalunya i que recomanen plans en català per fer en família.

    Enllaç: https://www.mammaproof.org/barcelona/mammaproof-ho-prova-catala/

    A més, la campanya coordina i organitza altres activitats de foment de l’ús del català en sectors específics de la societat, com l’àmbit de la salut, l’empresarial o l’educatiu, amb una agenda pública d’activitats pel territori, que es pot consultar al web.

    ENLLAÇOS RELACIONATS:

    Notícia al web del CNL Eramprunyà

    Recorregut de la cabina

    Article complet

  • Voluntariat per la llengua presencial al CNL Eramprunyà: Inscriu-t’hi ara!

    El torn d’inscripció per participar en el programa Voluntariat per la llengua (VxL) és obert al Centre de Normalització Lingüística (CNL) Eramprunyà.

    Què implica ser voluntari o voluntària? Ser voluntari o voluntària implica comprometre’s a dedicar un mínim de 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb una persona o més que estiguin aprenent català.

    Què implica ser aprenent o aprenenta? Ser aprenent o aprenenta implica comprometre’s a dedicar un mínim de 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb una persona voluntària.

    Com m’hi puc inscriure? Per participar en el programa només cal emplenar una fitxa d’inscripció que podeu trobar als serveis locals de català i també a les entitats col·laboradores.
    Per a més informació poseu-vos en contacte amb el Servei Local de Català que us interessi o escriviu a vxl.eramprunya@cpnl.cat

    • Castelldefels: 93 664 42 11 / de dilluns a divendres de 9.30 h a 13 h
    • Gavà: 93 638 26 11 /  de dilluns a divendres de 9.30 h a 13 h
    • Sant Boi de Llobregat: 93 652 95 85  / de dilluns a divendres de 9 a 13 h
    • Viladecans: 93 659 33 28 / dilluns i dimecres de 9 a 13 h

    Les persones que s’inscriguin com a voluntàries o aprenentes a partir d’ara formaran part del torn de parelles lingüístiques de l’edició del 16 d’octubre al 12 de febrer.

     

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL