Arxiu per desembre, 2023

  • Aquest Nadal, regala català!

    Botigues de Castelldefels, Sant Boi i Viladecans s’adhereixen al programa Totjoc

    Totjoc és el programa que promou el joc i la joguina en català del Consorci per a la Normalització Lingüística i compta amb una vintena d’empreses col·laboradores, compromeses amb la necessitat de potenciar el català en els seus productes, i més de 400 botigues que tenen jocs en català.

    El programa disposa d’un cercador de jocs, amb més de 1.000 propostes classificades per edat, tipologia de joc, temàtica i fabricant. Les persones interessades en algun d’aquests productes també poden saber en quins establiments comercials adherits al programa els poden localitzar. A més, Totjoc compta amb un canal de Youtube on es poden trobar tutorials de jocs de taula i curiositats sobre alguns dels jocs més populars.

    A Castelldefels, Sant Boi i Viladecans les botigues adherides al programa són:

    Castelldefels Juguettos (av. Santa Maria, 17-19)
    Sant Boi Abacus (c. Indústria, 16)
    Barbus (c. Ramon Llull, 16)
    Toca fusta (c. Cerdanya, 38)
    Viladecans Juguettos (av. Josep Tarradellas, 22-32)

    Aquests recursos es complementen amb la tradicional carta als Reis d’Orient del CPNL, un recull de vocabulari per a aquestes festes i les llistes de reproducció d’Spotify Per Nadal canta amb el CPNL i Ballem, ballem, que l’any s’acaba.

    ENLLAÇOS RELACIONATS:

    Article complet

  • Aquest Nadal, tria català! Canta, juga, xerra i gaudeix de les festes!

    Perquè en català tens molt per parlar i molt per viure.

    Gaudeix de música, cinema, audiollibres, videojocs, jocs i joguines, rutes, plataformes digitals i molt més en català!

    ENLLAÇ RELACIONAT:

    Notícia al portal del Voluntariat per la llengua

     

    Article complet

  • Política Lingüística publica el quart i últim Tast de ‘Fils de conversa’, recurs digital per promoure la conversa en català de forma lúdica

    La Secretaria de Política Lingüística publica el quart Tast de Fils de conversarecurs digital per promoure la conversa en català

    Els Tastos són una petita mostra de les gairebé 400 activitats que es poden trobar a les 10 unitats de què consta Fils de conversa, amb l’objectiu d’estimular l’expressió oral a través de vídeos, àudios i jocs. En total hi ha quatre Tastos que s’han anat renovant trimestralment, al llarg de l’any 2023.

    Cada Tast de Fils de conversa consisteix en una imatge interactiva amb cinc o sis interaccions que remeten a una activitat de caràcter lúdic. El quart Tast proposa fer un test per saber si som gaire creatius, associar parelles ben avingudes a partir d’unes imatges, veure una pel·lícula de cinema mut i fer l’exercici d’explicar-ne l’argument, parlar sobre diferents maneres de combatre l’estrès i també ens convida a relacionar frases fetes sobre viatges amb el significat que correspon a cadascuna d’aquestes frases. Quan les persones que entren al Tast estan interessades en algun dels temes proposats, poden accedir a la resta d’activitats del fil sobre el tema concret.

    Fils de conversa és accessible gratuïtament des de qualsevol dispositiu mòbil i va adreçat a participants en el programa Voluntariat per la llengua, a professorat i alumnat de català per practicar dins i fora de l’aula i a tothom qui vulgui aprendre i practicar el català.

    Article complet

  • 20è aniversari del Voluntariat per la llengua

    El programa de parelles lingüístiques Voluntariat per la llengua (VxL) ha celebrat enguany el 20è aniversari

     

    Aquest 2023 hem commemorat el 20è aniversari del Voluntariat per la llengua, el programa de parelles lingüístiques de la Secretaria de Política Lingüística, que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística.

    Trajectòria del Voluntariat per la llengua

    Al llarg de 20 anys, s’han format més de 175.000 parelles lingüístiques i s’han acumulat més de 3 milions d’hores de conversa en català, la qual cosa ha fet que els aprenents se sentin més confiats a l’hora de parlar-lo i ha contribuït a l’ús de la llengua.
    L’any 2017 se’n va posar en marxa la modalitat virtual -les parelles fan les trobades per videoconferència- i des d’aleshores ja s’han creat més de 12.000 parelles lingüístiques.
    Progressivament, el VxL s’ha anat introduint en diferents àmbits, com ara l’empresa, la sanitat, la justícia, l’esport, l’educació i la cultura, la diversitat funcional i la diversitat religiosa, i s’ha adaptat a les necessitats particulars d’aquests col·lectius.

    Celebració al CNL Eramprunyà

    El Centre de Normalització Lingüística (CNL) Eramprunyà agraeix a tots els voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua que hagin format part de parelles lingüístiques en algun moment d’aquests vint anys en qualsevol dels serveis locals de català del CNL.

    Gràcies, voluntaris i aprenents passats i presents de Castelldefels, Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans. Gràcies per participar o haver participat en algun moment de parelles lingüístiques i grups de tertúlies del Voluntariat per la llengua.

    La celebració del 20è aniversari del programa al nostre Centre va tenir lloc el mes de juny. Vam gaudir amb un espectacle de màgia, a càrrec del mag Eduard Juanola, a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado, de Castelldefels.

    I ara que acabem un any d’actes commemoratius del Voluntariat per la llengua a tot el territori, des del CNL Eramprunyà us volem desitjar bones festes i un any nou ple de converses lingüístiques en el marc d’aquest programa.

    Continuem!

    …………………………………………………………………………………………………………………………………….

    Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

    Notícia al web del CNL Eramprunyà (i galeria de fotos al final de la notícia)

    Article complet

  • Protagonista del mes: Carme, voluntària del Voluntariat per la llengua de Gavà

    Aquest mes entrevistem la Carme, una voluntària que condueix un grup de tertúlies del Voluntariat per la llengua a Gavà

     

    Des de quan ets voluntària del Voluntariat per la llengua i per què vas decidir ser-ho?

    — Soc voluntària des de fa relativament poc temps. El mes de setembre d’enguany vaig apuntar-me al curs de Suficiència  i l’Elena, la nostra professora, m’ho va proposar. Va semblar-me una gran idea. M’apassiona el tema de la llengua i m’agrada ajudar en allò que puc.  Quan em van explicar de què anava, no ho vaig dubtar ni un instant.

     

    — Quantes parelles lingüístiques tens?

    — No som exactament parelles lingüístiques sinó un petit grup de tertúlies. Els aprenents són els mateixos companys i companyes de classe que poden, i els ve de gust, que ens trobem abans d’entrar a l’aula per mantenir aquestes converses lingüístiques.

     

    — Personalment, què t’aporta fer de voluntària al VxL?

    — L’experiència és molt enriquidora.  Per a mi és una cooperació mútua: sempre s’aprèn de l’altre i ajudes les persones que tenen dificultats per expressar-se en català. Tothom aporta en positiu.  A més, coneixes gent i passes una bona estona.

     

    — En quins altres projectes i entitats col·labores a Gavà a banda del VxL?

    —Tinc la sort de poder acomplir la meva passió. Faig un programa setmanal a  Ràdio Gavà  i a Ràdio Eixample Barcelona, que es diu “Planeta Catalluna”. Cada setmana entrevisto convidats i convidades de tots els àmbits culturals i/o  d’altres països, i els acompanyo amb temes musicals. També tinc cabuda dins del programa matinal “Amb G de Gavà”,  amb “Les ulleres violeta”, una secció mensual dedicada a la biografia de dones que han destacat al llarg de la història. Així mateix, he estat col·laborant amb el Banc del Temps de Gavà. Són xarxes d’intercanvi de temps entre persones, que s’inscriuen al projecte amb l’objectiu de donar, rebre i compartir el seu temps amb altres persones, generalment del seu entorn més proper.

     

    Recordes alguna anècdota lingüística divertida que hagi passat durant alguna sessió amb les teves aprenentes?

    — Sempre és divertit perquè com que som un grup sempre hi ha qui explica alguna experiència divertida que li ha passat quan parla català al carrer. Sovint els dic que la vergonya no serveix de res, però recordo, per exemple, un aprenent que, per un cop que es va decidir parlar català, es va trobar que no entenia res del que li deien. Era a Vielha i li parlaven aranès!

     

    Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?

    — És importantíssim que existeixi el Voluntariat per la llengua. Crec que la teoria, els exercicis i les classes de català són imprescindibles, però parlar, poder mantenir una conversa i treure’t la por és essencial. Vull encoratjar totes les persones que parlen català que s’apuntin com a voluntaris al programa VxL per ajudar a fer conèixer la llengua i la cultura catalanes.

     

    Vols dir alguna cosa que no t’hàgim preguntat?

    — Vull donar les gràcies a la Cati, dinamitzadora del Voluntariat per la Llengua, per haver pensat a fer-me protagonista de l’entrevista d’aquest mes tan especial de Nadal. Bones festes nadalenques, bon any nou i bon Voluntariat per la llengua l’any 2024!

    Moltes gràcies, Carme, per la teva participació!

    Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya@cpnl.cat

    ENLLAÇOS RELACIONATS:

    Notícia al web del Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL