Arxiu per desembre, 2012

  • Última sessió I3

    Bon dia a tothom!

    Dijous m’hauria agradat dir-vos moltes coses, però em temo que el cansament de final de curs em va jugar una mala passada. Després de corregir les proves, de revisar els portafolis i de fer les matrícules, la meva energia estava sota mínims i el missatge de la samarreta que duia va quedar diluït. Recordeu quin era?

    Exacte, “hoy voy a ser la mujer más feliz del mundo”. Podíeu llegir “professora” on deia “mujer” i ja estava tot dit. Per què? Perquè vaig tenir la satisfacció de comprovar el que havia constatat al llarg del curs: que estàveu progressant molt i que estàveu assolint els objectius que us havíeu marcat a inici de curs. I això no ha estat gratuït, sinó que ha estat possible gràcies a la feinada que heu fet i a la vostra implicació. Si mireu el dietari d’aula, veureu tot el que heu treballat. Déu n’hi do. Per tant, felicitats!

    Bé, us deixo una cançó que reflecteix com ens hem sentit el Jaume i jo gràcies a vosaltres. Espero que us agradi. 🙂

    Bones festes i fins a la tornada!

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • Sessió 20a Suficiència 2

    http://www.flickr.com/photos/44124348109@N01/3282177021

    Com que és la darrera entrada del curs, em permeto una llicència: deixo la formalitat per a la tornada de gener. A més, la foto va com anell al dit per exemplificar el to de l’entrada. No patiu! Ahir vaig xalar des de la primera exposició fins a la darrera. Potser no vaig aconseguir aprendre 10 coses sobre l’orgasme, però en canvi sí que em vau donar una lliçó magistral sobre signatures digitals –gràcies, Ana, per suggerir-me la contrasenya “mimamamemimamucho”!–, el benefici de les activitats aquàtiques –gràcies, Elena, perquè practicar esport a una determinada edat enganxa!– ,els creuers — gràcies, Teresa, vas aconseguir que volgués sortir cap a una agència de viatges a comprar-ne un!–, els efectes de l’Exposició Universal de 1888 –gràcies, Pam, per remarcar els punts més principals de la teva tesi!–, Internet –gràcies, Cathy, per exposar-nos els avantatges i els riscos de la xarxa!–, la manipulació — gràcies, Ana, per pensar en aquest tema i exemplificar molt bé les tècniques!–, la cultura maia –gràcies, Montse, em vas fer adonar que els humans tenim la capacitat de menysprear les civilitzacions que ens han precedit!–, la intolerància celíaca –gràcies, Alejandra, per la informació i per la confessió, diu molt de tu–, els núvols –gràcies, Antonio, per oferir-te com a assessor si vull aplicar alguna altra innovació–, el protocol abans d’una intervenció quirúrgica — gràcies, María, si mai he de passar per quiròfon, ja aniré més tranquil i esperançat que em toqui amb una professional tan competent com tu i per la teva tenacitat!– i arts gràfiques –gràcies, Albert, per venir a fer l’exposició mitja hora abans que finalitzés la sessió–. Per cert, també la Begoña, la Maria  i el Rubén, si haguessin pogut venir, també ens haurien entusiasmat. Ahir us vau convertir en uns fantàstics oradors. Sense adonar-noes-en,   vam celebrar el primer  TEDxS2Castelldefels

    Heu aconseguit que al llarg d’un trimestre sigui feliç durant dues hores els dimarts i dijous de 15.15 a 17.15 h. És un bon regal, oi?

    DEURES:

    Escriure un comentari valorant la unitat 3. Cliqueu aquí.

    Escriure un comentari justificant la puntuació que heu aconseguit del curs. Cliqueu aquí.

    Recordeu que en la carpeta del Dropbox, podreu repassar els continguts gramaticals del curs i tindreu la valoració que us van fer de la intervenció oral.

     

    Share

    Article complet

  • Guaiominí, dis puans…

    Extreta d’http://www.flickr.com/photos/27273974@N00/2516580006

    Recordeu com vam començar? Us vaig plantejar una pregunta: com aprenem? Us sona que vam refer una entrevista a Roger Schank? Potser que la rellegiu. També us vaig comunicar que pel fet de començar el curs ja teniu els 20 punts de nota de curs. Vam negociar la  manera de no perdre’ls. Doncs la darrera activitat és que deixeu un comentari valorant  el curs i  què heu fet per mantenir aquesta puntuació?

    A partir del que vam consensuar, manteniu:

    • 3 punts per participar en el bloc (dietari d’aprenentatge 1 punt x unitat)
    •  1, 5 punt per redactar el text instructiu (unitat 1)
    • 1,5 punt per escriure un apartat del programa electoral (unitat2)
    • 2  punts per fer l’exposició oral (unitat 3)
    • 1 punt per procurar el 80% d’assistència
    • 1 punt per participar activament a classe
    • 10 punts per valorar el vostre aprenentatge

    Per acabar, recordeu:

    Ens veiem el 15 de gener.

    Share

    Article complet

  • Com us ha anat la unitat 3?

     

    Extreta d’http://www.flickr.com/photos/16894554@N06/5513086493

     

     

    Cal que valorem com ha anat aquesta unitat.  Escriviu un comentari que respongui aquestes  qüestions:

     

    Atenció! 1 punt està en joc.

    Share

    Article complet

  • Sessió 19a Suficiència 2

    Hem recordat la sessió anterior. Hem apuntat quines són els trets que defineixen una bona exposició oral.

    Hem comentat la rúbrica de la UPC, que ens ha servit per adaptar a la nostra. Hem acordat que valorarem:

    1. Gestualitat i mirada
    2. Volum i entonació
    3. Ordre i estructura
    4. Claredat i concisió
    5. Domini del tema
    6. Atenció i interès
    7. Control del temps

    Finalment, hem fet un dictat. L’he extret del text que va recomanar l’Alejandra.

    Us deixo el vídeo que us he recomanat. Potser és una mica extensa, però val la pena fixar-se en l’habilitat de la ponent per captar l’atenció des del començament fins al final. Us serveix de model per dijous?

    Share

    Article complet

  • 18a sessió Suficiència 2

    Bon dia a tothom!

    Com ha anat el cap de setmana? espero que hàgiu descansat molt perquè després de la sessió de dijopus us ho mereixíeu. 😉 Què vam fer? Doncs bé, vam començar la sessió repassant l’ús de fins a / cap a /

    A continuació, us vaig demanar que en un paper hi apuntéssiu un tema. No sé per què, però els viatges van ser el tema estrella. Per no parlar de la F1 de l’Antoni. Ja has pagat el cafè a la Cati? Quina mala passada! Bé, a continuació us vaig demanar que penséssiu en una fruita. Vam tenir pomes (moltíssimes), kiwis, maduixes, mangos, xirimoies… I ara no recordo quina fruita més teníem, però n’hi havia més. Aix, em sembla que hauré de menjar cues de pansa. 🙁

    I què vam fer? Com que l’objectiu de la sessió era treballar les intervencions orals, per ordre de fruites vau anar sortint, vau agafar un paper i vau haver de fer una intervenció oral de 2 minuts. Que difícil!!!! Recordeu la primera poma? Era la poma Rubén i ho va fer molt i molt bé. En realitat, la fruita que pitjor ho va fer va ser la maduixa. Quin desastre! Mirava el terra, el sostre, la professora, es picava les cuixes, jugava amb la roba… Quan vam acabar vam comentar un aspecte que ens agradava de les intervencions i un que crèiem que es podia millorar. Ens va agradar, per exemple, la perspectiva històrica que ens va oferir l’Albert sobre el cinema; la tranquil·litat que transmetia l’Alejandra;  la comparació que establia la Pam entre el Nadal aquí i en un altre país; el consell que donava la Montse per reforçar la conclusió;els exemples que posava l’Anna  per ressaltar la importància d’estalviar aigua; la derivació que va fer la Teresa del tema de la intolerància cap a un terreny personal i que dominava molt bé; les interpel·lacions del Rubén als oients; el to de veu de la María, o  la seguretat que mostrava l’Elena. Per cert, recordeu que començava definint-se com a “bitxo raro”. Vam comentar que això era un recurs retòric molt utilitzat i conegut amb el nom de captatio benevolentiae.  En certa manera, la Cati també va utilitzar aquest ercurs en dir que no li agradava el tema que li havai tocat (fórmula 1). Tot i això, aconseguia parlar d’aquest tema i fins i tot en donava exemples. Finalment,  l’Antoni i la María feien un bon ús de l’experiència personal en el seu discurs. L’Antoni partia de l’experiència personal per passar a la general i la María recuperava el fil del discurs a partir d’una experiència personal de viatge a Rupit.

    Recordo que la Teresa va fer una observació molt i molt important. Sabeu què va dir? Doncs va dir que tots els aspectes que es podien millorar havien succeït perquè les intervencions no estaven preparades. Hi esteu d’acord? Efectiavment, és així. Per tant, ja sabem com millorar les intervencions, oi?

    Finalment, vau començar a elaborar un decàleg de com havia de ser una intervenció oral. Dimarts li ensenyareu al Jaume, oi? De moment, aquí us deixo el discurs de Marc Antoni de què us vaig parlar. Em sap greu, però només el trobo en anglès. En aquest enllaç hi trobareu una explicació del discurs i la retòrica en aquest monòleg: enllaç.

    Ahhh! I de deures: heu d’omplir la graella autocorrectiva de la part final del programa electoral. Que vagi bé!

     

     

     

    Share

    Article complet

  • I mentrestant, un regal

    www.flickr.com/photos/carolinarios/3489685614

    www.flickr.com/photos/
    carolinarios/3489685614

    Bon dia, nois!

    Com que sé que l’espera es fa llarga, he pensat de fer-vos aquesta entrada a fi de transmetre-us una mica de bon humor per anar passant aquests dies.

    A mi m’agradaria que, malgrat tot, tinguéssiu present tot el que hem fet durant aquest curs i que ho recordéssiu com una experiència positiva. Crec que us heu esforçat molt, que hi heu posat molta voluntat i que tot i la feixuguesa d’algunes sessions i d’alguns continguts, sempre heu trobat la manera d’agafar-vos les coses amb alegria i bon humor per tirar endavant.

    Per això mateix, vull agrair-vos-ho compartint amb tots vosaltres aquestes dues cançons: per encomanar-vos un somriure i apaivagar, encara que sigui per uns instants, les vostres angoixes i els vostres neguits.

    Espero que us facin sentir contents i satisfets d’haver arribat fins aquí!

    Share

    Article complet

  • Un tastet de poesia…

    Bon dia a tothom!

    Aquí teniu les presentacions del lliurament de premis de poesia que vau fer dimecres passat a classe:

    Acte de lliurament de premis de poesia de Castelldefels

    La veritat és que us he de felicitar perquè semblava un acte de debò, eh? Que professionals!

    Podeu deixar un comentari per explicar-nos quina presentació us ha agradat més, com us heu sentit llegint en públic, què us ha costat més…

     

    A més, aquí teniu la cançó de Jaume Sisa que l’altre dia vàrem escoltar a classe:

    Share

    Article complet

  • Suficiència 1 Biografia

    S’acosta el Nadal i encarem la recta final del curs!
    Aquí teniu una mostra de nadales perquè us aneu ambientant.

    Ara que ja esteu animats, us penjo les preguntes que vau decidir en grup per tal de preparar la biografia d’algun dels vostres companys. Recordeu que, si podeu, me l’hauríeu de donar el proper dimarts (mínim 100 paraules i màxim 200-250).
    PREGUNTES BIOGRAFIA
    A més, us vaig dir que féssiu un guió per presentar oralment el company o companya de qui heu redactat la biografia. És per això que us enllaço un document extret del Parla.cat on trobareu informació sobre com redactar una biografia, estil directe i estil indirecte, com fer un guió per presentar la persona…La biografia. Apunts Parla.cat
    A classe, vam treballar el discurs directe i el discurs indirecte.
    Per últim, si voleu llegir tots els informes sobre el Casal de Cultura…Informe Espai d’integració
    Projecte Associació Artesans del Món
    INFORME ATENEU
    ESCRIT CONSERVATORI (1)

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • Sessió 17a Suficiència 2

    Hem començat la sessió comentant el dictat de la sessió anterior.

    Hem repassat l’ús de la caiguda de la preposició a en en les preposicions compostes (cap a / fins a /com a).

    Hem format grups per elaborar l’esquema de la presentació que ens va servir com a model.

    Finalment, hem fet un dictat de secretari. Han escoltat el vídeo un parell de vegades i en grups han mirat de reescriure un text el més aproximat al que han escoltat.

    DEURES

    Fer els exercicis de l’itinerari. Cliqueu aquí.

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share