Arxiu per febrer, 2018

  • S2 12a sessió

    Homenatjant el Mestre

    relatograma de la sessió

    Vam començar amb la roda per construir el relatograma de la sessió anterior. Vam practicar una mica més el pronoms de relatiu, cosa que ens va abocar en un bucle. A continuació, vam formar parelles per fer el dictat amb què commemoràvem el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra.

    Vam aprofitar una pausa per dur a terme un descans cerebral. Vam jugar a Actuar una mentida. Ens va costar imitar l’acció que deia el company de l’esquerra mentre nosaltres dèiem una altra acció.

    Vam organitzar tres grups que van preparar la defensa de les obres finalistes. Cadascú la va defensar davant de dos companys més. Finalment, vam votar la que ens estimàvem més: Revolta de bruixes.

    Finalment, vam organitzar dos grups per preparar els moviments de les sessions 10a i 11a. Un grup va seleccionar representar el joc del marro i l’altre va representar les tres obres de Josep M. Benet i Jornet.

     

     

     

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1 (11a i 12a sessió)

    Bon dia,

    Aquesta setmana hem vist els verbs acabats en “-ar”, “-ar-se” i els verbs “fer” i “anar” en present d’indicatiu. A més, també hem vist com expressar freqüència.

    Hem fet molta feina… Us deixo uns enllaços per si voleu repassar o practicar més.

    Exercicis verbs (verbs i accions 1, 2, 3 i 4)

    Exercici freqüència

    Exercicis freqüència

    Exercicis freqüència (comprensió oral)

    Exercicis accions quotidianes

    Exercicis accions quotidianes 2

    Exercicis accions quotidianes 4

    Exercicis accions quotidianes 5

    Exercicis accions quotidianes 6

    Exercicis accions quotidianes 7

    Bon cap de setmana!

    Lourdes

     

    Share

    Article complet

  • Elemental 3 (9a i 10a sessió)

    https://pixabay.com/en/conference-public-speaking-2705706/

    Aquesta setmana hem continuat escoltant companys fent la intervenció oral. Ha estat el torn del Carlo, de la Silvia, de la Oana, de la Sol i la Vanessa. Tots ho heu fet molt bé! Gràcies

    Dimarts, en grups, vau estar preparant els exercicis d’expressió oral de la prova final. És a dir, vau estar parlant sobre les estructures, el vocabulari… que necessitaríeu per narrar, per argumentar, per descriure, per recomanar, per donar instruccions i per donar consells.

    Després, vau fer suposicions a partir d’una foto d’un home. Vau suposar qui era, a què es dedicava… Podem fer suposicions utilitzant el verb DEURE + INFINITIU: deu ser antipàtic, deu ser anglès…Al final us vaig descobrir qui era: Pompeu Fabra. A continuació, per celebrar el seu 150è aniversari de naixement, vam fer aquest dictat:
    La torre de Gràcia
    Per si voleu conèixer més aspectes de la vida de Pompeu Fabra:
    Mare, qui és Pompeu Fabra?
    Onze coses que no sabies de Pompeu Fabra

    Dijous vam corregir un exercici de frases fetes i vam jugar amb els embarbussaments.

    Fins la setmana que ve!

    Share

    Article complet

  • Intermedi 2 (9a i 10a sessió)

    https://pixabay.com/en/mosquito-sting-dragonfly-wing-fly-1743558/

    Dilluns vam tornar a repassar l’ortografia de la essa sorda i la essa sonora. Si voleu saber-ne més:
    Essa sorda
    Essa sonora

    Després vam formar grups en funció d’un correu electrònic que havíeu rebut. Aquí teniu els correus:
    Correu electrònic
    Correu electrònic robatori
    Correu electrònic 2
    Correu electrònic 3

    A continuació vau llegir el correu i vau escriure un altre correu de resposta. Si voleu practicar més podeu respondre la resta de correus.

    Dimecres vam començar la classe comentant alguns dubtes en les correccions dels textos que m’havíeu donat: avisos i correus electrònics.
    Exemples: la forma VINE, s’escriu amb E final perquè és una excepció.
    Ortografia vocal neutra
    També vam observar que els pronoms febles s’enganxen al verb (especialment quan s’afegeixen al darrere), i sempre hi ha d’haver alguna marca gràfica que ho indiqui.
    Ortografia pronoms febles (mireu el punt 4.1 i 4.2)
    Escriptura pronoms febles
    Per acabar vam treballar l’ortografia de les consonants oclusives:

    P/B, T/D, C/G

    I els pronoms HI i EN quan substitueixen un lloc. Si el lloc està encapçalat per la preposició DE utilitzarem el pronom EN. En la resta de casos utilitzarem el pronom HI.
    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • C2 33a sessió

    Una altra URL

    Extreta d’ https://morguefile.com/photos/morguefile/1/URL/pop, autoria de dhester

    En la sessió d’avui comencem per corregir dues actes. En la primera acta decidim el títol Apostrofa el WhatsApp i en l’altra,  Companys, vigilem amb les majúscules. Alguns companys són molt acurats amb les correccions.

    Avui el Jaume ens torna a donar un exercici per continuar repassant els pronoms relatius. En la sessió anterior vam fer els exercicis i vam tenir força dubtes. D’aquesta manera ho acabem de consolidar i  en continuem resolent.

    El joc d’avui és Actuar una mentida. Tots els alumnes ens posem en cercle i dempeus.  En Jaume comença el joc. Diu una acció i en gesticula una de diferent. Llavors, la persona del seu costat ha de gesticular l’acció que ha dit el company i dir-ne una altra, i així successivament.

    Comentem alguns aspectes que tindrà l’examen escrit. Els exercicis seran d’omplir els buits i hem de triar una de les diferents possibilitats que ens dona l’enunciat.  Per anar fent via, podem veure per internet els:

    • Model de proves homologables del CNL

    http://www.cpnl.cat/cursos-catala/manuals.html.

    Podem trobar també per internet diferents pàgines web per poder preparar amb èxit l’examen C2: http://llengua.gencat.cat/ca/serveis/acreditacio_coneixements/certificats_de_catala/certificats_estructura_i_descripcio_proves/certificat_de_nivell_superior_de_catala_d/

    En Jaume també ens comenta que podem fer dictats en línia:  http://llengua.gencat.cat/ca/serveis/aprendre_catala/recursos-per-al-professorat/dictats-en-linia/

    Aquesta setmana es commemora el 150é aniversari del naixement de Pompeu Fabra. En Jaume ens reparteix trossos d’un escrit seu i entre tots construïm el text. Un cop tenim el text, fem un dictat. Cadascú llegeix en veu alta el seu tros de paper i després continua l’ alumne següent.

    Share

    Article complet

  • S2 11a sessió

    Un ensurt relatiu

    relatograma de l’11a sessió

     

    Vam començar la sessió recordant la del dia anterior. A partir d’un exercici, vam deduir quins eren els pronoms de relatiu que tenim. Ens vam allargar tant, cosa que ens va impedir que poguéssim commemorar el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra.Com que els relatius ens van esprémer les neurones de valent, vam aprofitar la pausa per jugar a les cinc illes. Vam anar batejant-les amb noms d’obres de Josep M. Benet i Jornet.

    Finalment, vam acordar  les tres obres finalistes: La desaparició de Wendy, Revolta de bruixes i Testament.

     

    Share

    Article complet

  • S2 10a sessió

    Travessant el pas de l’equador

    relatograma de la 10a sessió

     

    Com és habitual, vam recordar la sessió anterior. Vam començar a veure per què alguns mots compostos han de dur guionet. Cadascú en tenia un i ens vam haver d’agrupar segons el criteri.

    A continuació, vam repartir les definicions sobre el teatre dansa. Vam comptar el nombre d’oracions. Això ens va servir per introduir els pronoms de relatiu. També vam fer un exercici que ens va servir per aprendre quina era la finalitat d’aquests pronoms. A continuació, vam jugar al marro com a descans cerebral.

    Vam mantenir els grups per idear com treballàvem el projecte “Papitu”. Vam acordar que llegiríem plegats una obra per fer-ne una lectura en veu altra i una reescriptura d’algun fragment.

    Conclusions

    Finalment, vam formar dos grups perquè s’encarreguessin de seleccionar un dels continguts de les sessions 8a i 9a per inventar-ne el moviment. Abans de sortir de l’aula, vam haver d’agafar una d’aquestes diapositives.

    Share

    Article complet

  • C2 32a sessió

    Per molts anys, senyor Pompeu!

    Resultat d'imatges de pompeu fabra

    Extreta d’ https://ca.wikipedia.org/wiki/Pompeu_Fabra_i_Poch

    Per començar la classe, en Jaume ens comenta que avui és un dia especial, l’aniversari de Pompeu Fabra. La veritat és que no n’hem fet cap més comentari.

    En aquest moment que he de fer l’acta, vull fer-li un petit homenatge amb un resum de la seva vida. Va néixer a Barcelona l’any 1868.  Avui ,20 de febrer, celebrem els 150 anys del seu naixement, i què millor que recordar que va ser el pare del procés de normalització de la llengua catalana.

    Aquells anys no van ser gens fàcils, sobretot, en la dictadura de Primo de Rivera, que va ser destituït de la seva càtedra en 1934.  També va ser empresonat junt al Govern en “Els Fets d’Octubre”; va publicar una nova sèrie de 23 articles que apareixen en el setmanari “La Humanitat” durant l’exili en els anys 1945 i 1947. Morí a Prada de Conflent, França, en 1948.

    Per finalitzar aquesta petita història o relat voldria quedar-me amb una frase de Pompeu Fabra i Poch, en què diu:

    Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança.

    Continuant l’acta, en Jaume ens va formar en dos grups. Ens va passar uns exercicis referents als pronoms relatius perquè els féssim de manera individual i els corregíssim després en grup.  A l’hora d’intercanviar opinions, no coincidíem amb les respostes i en Jaume a la pissarra ens va fer algunes correccions dels embolics que hi havia entre nosaltres.

    En Jaume va començar a fer un esquema a la pissarra i va explicar la diferència de l’àton que amb els tònics què i qui per una part, i per l’altra, els compostos el qual, la qual, els quals i les quals. Va finalitzar amb l’adverbial on, i el neutre cosa que, la qual cosa. Recordeu que en aquest cas l’antecedent es pot substituir pel pronom això.

    Abans d’acabar la classe per abaixar la tensió en Jaume agafa uns quants cabdells de llana i forma cinc illots, cada un amb el nom: Àton, Tònics, Compostos, Adverbial i Neutre. De cop l’illot Adverbial queda inundat i els habitants passen com poden a habitar l’illot Neutre d’on els seus habitant amb tota generositat deixen espais als nous inquilins. No passa molt de temps perquè l’illot Compostos quedi també inundat d’aigua.  Els que resten es reparteixen als únics illots que queden l’Àton i Tònics, fins que un dels illots queda cobert per l’aigua i tothom ha de passar a l’únic illot que queda.

    I d’aquesta manera, donem la classe per finalitzada.

    #Paradís 4.0

    Share

    Article complet

  • S2 9a sessió

    Coneixent Papitu

    relatograma 9a sessió

    Després de confeccionar el relatograma de la sessió anterior, vam treure l’entrellat  què hi pinten dos líders polítics amb els textos instructius.

     

    instruccions dels moviments de tres sessions

     

    Vam escriure les instruccions dels passos de les sessions 5a, 6a i 7a. Ens vam adonar que ens costava plantejar un ordre quan el pas l’havia de començar un solista. la solució era utilitzar la perífrasi d’obligació.

    Vam jugar a Què ha canviat?. Després, vam repartir les preguntes del concurs Papitu. 120218_Papitu 120218_Papitu solucionari Va ser la manera de conèixer l’escriptor Josep M. Benet i Jornet, protagonista del nou projecte.

     

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1 (9a i 10a sessió)

    Bon dia,

    Aquesta setmana hem vist les parts del cos, adjectius relacionats amb el caràcter de les persones i hem escoltat 2 cançons. Si voleu practicar, aquí teniu alguns exercicis.

    adjectius caràcter

    exercicis del cos (soc com soc)

    exercicis del cos

    Aquí teniu les cançons per si les voleu tornar a escoltar. Ja que vam parlar de l’adjectiu “boig”, us afegeixo també la cançó “Boig per tu”. Espero que us agradi. 🙂

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share