Arxiu per octubre, 2018

  • Intermedi 2 (8a sessió)

    https://pixabay.com/en/grapes-grape-vine-red-grapes-3555214/

    Dimarts vam acabar de corregir els exercicis de la O i la U àtones.
    Si voleu practicar més:
    Exercicis O i U àtones

    I també l’ex. 1 i 2 de la dièresi. La resta d’exercicis queden pendents per a la setmana que ve.

    Després amb les quatre paraules (totes tenien alguna particularitat: dièresi, accent, sense accent…) que teníeu en unes targetes vau haver de fer unes frases. Aquestes frases, incorrectes ortogràficament, les vau passar al grup del costat per veure si hi trobaven els errors.
    Les frases són aquestes:
    Frases per corregir accents i dièresis
    Us atreviu a corregir-les?

    De deures, heu d’escriure un text d’unes 10 línies a partir d’un començament que vau escollir a classe a l’atzar. Van quedar aquests començaments:

    Els que no vau poder venir a classe, podeu escollir el tema que vulgueu.

    Bona castanyada!

    Share

    Article complet

  • B1 8a sessió

    Share

    Article complet

  • C2 8a sessió

    Obra de Toni Quesada

    30 d’octubre de 2018

    Estimats soldats del C2cast18,

    Aquesta setmana és el meu torn per resumir la classe anterior. Deixeu-me refrescar els nostres records. D’entrada, vam repassar la sessió anterior entre tots. Després, vam revisar l’acta de la classe anterior. Paràgraf per paràgraf. Crec que estem millorant a l’hora de revisar textos i, amb sort, seran  millors amb el temps. Per acabar l’acta anterior, vam mirar el cartell del Raül que va explicar que “tu ets un més, t’estem esperant”.

    A continuació, vam estudiar perquè, per què i per a què. Després d’haver fet dues pàgines completes d’exercicis, els nostres records es van afinar i  ara en coneixem les diferències.

    Perquè, indica causa i finalitat. Equival a ja que; a fi que.

    Per què, equival a per quina raó o per quin motiu; pel qual, per la qual, pels quals, per les quals

    Per a què, equival a per a quina finalitat serveix.

    Val la pena dir que  no vam oblidar jugar després d’una tasca difícil. Amb aquest joc, el Jaume ens va mostrar el que tenim en comú entre els companys de classe.

    Per concloure, vam  passar a un altre tema  i vam parlar sobre “Com ha de ser un bon text?” Tothom va dir-hi la seva i, després, el Jaume ens va fer un bon resum de quatres propietats textuals necessàries:  adequació, coherència, cortesia i correcció. Estudiant-los, vam revisar els textos de la classe anterior sobre el debat de pel·lícules i llibres. Dins dels grups, vam valorar els sis textos i vam decidir si s’articulen d’acord amb aquestes quatre propietats.

    Vam acabar la classe amb deures de Twitter, que el Jaume va donar-nos per obtenir cupons. Anem a guanyar la guerra del C2! Així que treballem!

    16112016_Exercicis PERQUÈ

    Tropa, si voleu repassar aquest contingut perquè no formi part de les files dels nacionals, cliqueu aquí.

    Share

    Article complet

  • Suficiència 1 (6a i 7a sessió)

    Dilluns vam acabar de corregir exercicis pendents d’apostrofació i vam veure alguns casos una mica especials. A més, vam treballar les contraccions, és a dir, la unió de preposició i article masculí (sing. i pl.).

    Si voleu saber-ne més:

    També vam veure l’ús de l’article davant dels noms dels dies de la setmana i l’adjectiu TOT + nom de lloc.
    Si voleu saber-ne més:
    Article i dies de la setmana

    Tot més topònim

    Dimecres, a partir de la correcció d’unes frases, vam treballar els quantitatius, quins són variables i quins són invariables.
    Els quantitatius
    Massa, prou i força

    A continuació, en grups, vau traduir al català títols de pel·lícules. No eren títols qualssevol: tots contenien l’article “neutre” LO. No ens va donar temps a comentar-los tots, ja que van sortir propostes molt interessants. Continuarem parlant-ne dilluns. També heu de fer un exercici sobre aquest tema que teniu en el mateix full.

    Ús incorrecte LO neutre

    Fins dilluns!

    Share

    Article complet

  • Intermedi 2 (6a i 7a sessió)

    https://pixabay.com/en/pencil-wood-pencil-education-1486278/
    Dimarts vam començar la classe corregint els exercicis de repàs de la vocal neutra. A continuació us vaig passar les frases fetes que vam estar treballant en l’última sessió: passar-s’ho bomba, posar-se-li la pell de gallina, posar-se-li els pèls de punta, no fer cara de divendres sant, no fer cara de fàstic, a bodes em convides, no cabre-li el cor al pit i riure pels descosits.

    Després vau haver de trobar en un text 6 accents i 4 dièresis que hi faltaven.Vam respondre aquestes preguntes:
    Sabeu per a què serveix la dièresi?
    Sobre quines vocals la podem posar?
    Hi ha excepcions?

    Si voleu saber-ne més:

    La dièresi
    (Cliqueu l’apartat de la dièresi)

    Dijous vam començar la classe parlant dels casos en què no posem la dièresi, malgrat que les vocals no formen diftong. És l’anomenat estalvi de la dièresi. Podeu fer els exercicis del dossier de nivell B, pàg. 29 i 30.

    A continuació vam fer alguns passatemps dedicats a Fabra. Passatemps Fabra

    Després vam llegir en veu alta un anunci d’una festa popular. Seguint aquest model vau crear, un anunci de la festa de la vostra associació.

    Per acabar, us vaig passar feina sobre l’ortografia de la O i la U àtones.
    O U àtones

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • B1 7a sessió

    Share

    Article complet

  • C2 7a sessió

    Obra de Cristina Armengol

     

     25 d’octubre de 2018

     

    Hola, companys i companyes!

    Us escric per informar-vos de tot el que vam fer l’última sessió. Com és habitual, la classe va començar explicant amb què ens havíem quedat de la sessió anterior.

    Ja entrats en matèria, en Jaume ens va reptar a caçar perles, però aquest cop no va ser amb una de les nostres cartes, sinó amb unes frases que ell havia preparat. Semblava fàcil encara que no ho era i pobre del que es despistés. Ja va deixar clar que hi havia coses amb les quals no es podia dubtar, com pot ser la terminació -esa de les paraules que expressen qualitats, com per exemple incertesa.

    Com que de la sessió anterior havien quedat dubtes sobre els accents diacrítics, en Jaume ens va penjar a Twitter una fotografia amb un punt de llibre, en què sortien totes les quinze paraules amb aquest tipus d’accent. Com que el punt de llibre era de l’Hospitalet de Llobregat, alguns de nosaltres ens vam il·lusionar amb la possibilitat d’una petita excursió, però tot es va esvair ràpidament. En Jaume ens va dir que només penjava la fotografia perquè tinguéssim coneixement de les paraules amb accent diacrític. Que fos un punt de llibre era anecdòtic.

    Després, en Jaume ens va explicar quins són els quatre tipus d’arguments que hi ha: d’analogia, de causa, d’autoritat i d’exemple. Amb una petita explicació ràpidament es va fer entendre. I no com va passar amb el joc que havia preparat, el joc d’accions. Es tractava de posar-nos tots en cercle i havíem de pensar una acció que representàvem amb el cos, mentre dèiem la que havia representat el company de la dreta. Semblava fàcil però en la pràctica es va complicar.

    Una vegada superat el joc, va començar l’important. En Jaume ens va col·locar per esquadres i, amb l’avís que els infiltrats començaven la seva tasca, ens va fer argumentar si eren millor les novel·les o les pel·lícules. Vam fer pluja d’idees en grups de dos. Després, vam posar en comú les idees amb altres dues persones d’altres grups. Vam poder comprovar com ràpidament els arguments eren molts i variats.

    Per acabar la sessió, vam fer un escrit entre tres persones on argumentàvem una de les dues posicions, si eren millor les novel·les o les pel·lícules.

    Atentament,

    Raül

    Share

    Article complet

  • B1 6a sessió

    Share

    Article complet

  • C2 6a sessió

    Obra de Raül

     23 d’octubre de 2018

    Cada setmana en Jaume, el nostre comandant d’escamot, vol que un de nosaltres escrigui una acta per recordar als companys tot el que vam fer l’última jornada. Com sempre, tots comencem, de manera individual i de forma oral, recordant algun exercici o anècdota curiosa del darrer dia.

    Així doncs, començo a enumerar tot el que vam fer: primer, vam corregir l’acta de la Laia dividits en tres grups de set persones. Després, vam continuar amb un altre exercici en què, organitzats en grups de quatre companys, havíem de donar sentit a un document mal retallat pel Jaume. Vam intentar deduir a quin tema feia referència el text. A continuació, en el següent exercici, es tractava de recordar quina finalitat tenien uns fragments d’un altre deure anterior. S’hi analitzaven de dues maneres diferents la pel·lícula Incerta glòria i la novel·la del mateix nom de l’autor Joan Sales que va inspirar el film dirigit per Agustí Villaronga.

    En Jaume vol que el nostre escamot s’entreni en l’art argumentatiu perquè d’aquesta manera serem molt hàbils a l’hora de convèncer i  vèncer. Així podrem assolir la victòria. Com que calia prèviament visionar la pel·lícula, vam dedicar els darrers moments per analitzar-la i argumentar les nostres opinions portant a terme un debat força interessant.

     

    Share

    Article complet

  • Bàsic 3 (primeres sessions)

     

     

    Bon dia,

    Vam començar el curs fa unes setmanes i ja sabem quin és el projecte que desenvoluparem durant aquest trimestre: Il·lustres del bàsic 3. Per presentar el projecte vam fer un joc d’escapada on vam descobrir alguns personatges: Antoni Gaudí, Pompeu Fabra, Pep Guardiola i Mercè Rodoreda.

    Ara estem fent un pòster de Pompeu Fabra i un àudio amb la seva biografia. Quan ho tinguem, ja ho anirem compartint.

    Els il·lustres del curs, però, no només seran catalans. Així, cadascú de vosaltres ha triat un personatge. Ja veurem com el donem a conèixer…

    Per fer tot això hem necessitat les formes de passat. És per això que hem repassat el passat recent, el passat llunyà i el pretèrit imperfet d’indicatiu. Si voleu fer-ne més exercicis, aquí teniu alguns enllaços que us poden ajudar:

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share