Arxiu per novembre, 2010

  • Intermedi 1: Una feina nova

    A la vostra empresa hi ha molta feina i per això necessiteu contractar persones noves perquè completin la plantilla actual. Aquestes són les ofertes de treball de les vostres empreses: una òptica, un SPA, una hípica, una fusteria i una empresa.

    Seguiu llegint…

    Article complet

  • La lectura en veu alta

    Mai se sap quan haurem de llegir un text en veu alta davant d’un públic… La presentació d’un acte, un discurs polític, un text en una cerimònia religiosa, un conte als fills o néts, un poema en una celebració especial… I en tots els casos, cal llegir bé perquè l’audiència entengui el text.

    I això de llegir bé, com es fa? Us resumeixo alguns dels aspectes de què hem parlat aquests dies.

    Seguiu llegint…

    Article complet

  • Suficiència 1: Pere Calders i la seva obra

    Ahir vam descobrir un conte de Pere Calders, per acabar de treballar els diàlegs. I us deia que és un autor amb una obra accessible per a tothom. Us deixo un parell d’enllaços per conèixer la seva vida i la seva obra una mica més: la Viquipèdia té un article amb informació bàsica, però el web escriptors.cat té un apartat completíssim dedicat a aquest autor. No us els perdeu, i no us perdeu llegir algunes pàgines de Pere Calders!

    Article complet

  • Intermedi 1: els accents diacrítics

    L’altre dia vàrem explicar que l’accent diacrític és aquell que es posa per distingir, en la majoria de casos, parells de paraules que segons les regles d’accentuació no n’haurien de dur (aquí teniu la llista sencera). Us vaig suggerir una mena de joc (gimnàstica lingüística, m’agrada dir-ne) per treballar la llista de paraules amb accent diacrític. I vàreu demostrar que teniu força habilitat!

    Seguiu llegint…

    Article complet

  • Intermedi 1: les frases fetes

    A la classe de dijous, vam veure unes quantes frases fetes i vam convenir que si no s’han sentit (“mamat”, dèieu) des de petits, era difícil de fer-les servir amb naturalitat. Si més no, les frases fetes tradicionals, perquè de frases fetes modernes, segur que sí que en diem… Tot i això, conèixer aquestes frases és conèixer millor una llengua. per aquest motiu, el que cal és veure’n com més millor.

    En aquest enllaç trobareu una explicació clara de les frases fetes i molts exemples. I en aquest altre, un munt d’informació de cada frase feta (significat, origen, traducció a altres llengües, etc.). Finalment, aquí hi ha molts i molts exercicis per practicar. També existeixen diversos diccionaris de frases fetes que podeu trobar a les llibreries.

    I per acabar amb bon humor: guaiteu quina cançó cantava La Trinca el 1971. Es diu “Coses de l’idioma“.

    Article complet

  • Suficiència 1: els diàlegs

    De vegades, quan expliquem alguna cosa es fa necessari transcriure algun diàleg o alguna conversa. Això es pot fer de dues maneres: amb estil directe o amb estil indirecte.

    Segueix llegint…

    Article complet

  • Aprenem català des de…

    Les persones que vénen de països amb cultures i llengües diferents a la nostra i que s’interessen per aprendre català ho tenen més fàcil amb uns materials elaborats per la Secretaria de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència i per la Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania. Els llibrets “Aprenem català des de…” proporcionen un primer contacte amb la llengua catalana, alhora que permeten entendre i practicar frases quotidianes, tot facilitant les comunicacions amb la societat d’acollida.

    Fins ara estan disponibles en les llengües següents: amazic, romanès, àrab, xinès i urdú. Els podeu demanar en paper o consultar-los en línia aquí.

    Article complet

  • L’accentuació

    Dominar les regles d’accentuació cal molta, molta pràctica. Per això, us suggereixo que us poseu de seguida a repassar i aplicar les regles amb aquests exercicis que trobareu en aquests enllaços: aquí per als alumnes d’Intermedi 1 i aquí per als del Suficiència 1.

    Endavant les atxes!

    Article complet

  • Suficiència 1: La Llàntia de Diògenes

    La Llàntia de Diògenes és una entitat promotora de la convivència ciutadana a la localitat que edita mensualment un full divulgatiu amb el mateix nom per fomentar la difusió i la coneixença de vides singulars locals.

    Aquí teniu, doncs, la presentació de set personatges amb una vida exemplar.

    Segui llegint…

    Article complet

  • Suficiència 1: les preposicions “per” i “per a”

    Com sabeu, a les classes darrerament ha sortit sovint el dubte sobre l’ús de les preposicions “per” i “per a” i la seva contracció amb els articles. Per bé que ho hem explicat i que encara en parlarem al llarg del curs, us suggereixo que visiteu l’explicació i els exercicis que trobareu als Itineraris d’aprenentatge que ja hem recomanat en alguna altra ocasió.

    També hi ha una explicació molt clara i pràctica a Ésadir, el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que també trobareu recomanat als enllaços d’aquest bloc.

    Article complet

Filtre d’apunts


Establiments col·laboradors

Visita algun dels 36 establiments col·laboradors de Calafell per comprar-hi en català.


Segueix-nos a:


Arxius