Arxiu per gener, 2012

  • Català i noves tecnologies

    Els àmbits en què el català encara no està en condicions normals cada vegada s’estan reduint més. Ja fa temps que en l’àmbit de les noves tecnologies s’han produït avenços considerables. Actualment podem dir que la majoria de feines que es poden fer amb l’ordinador es poden fer amb aplicacions que tenen versió en català.

    En bona part és gràcies a Softcatalà, una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Aquesta setmana ha fet balanç de l’activitat del seu lloc web durant l’any 2011 i informa que al llarg de l’any s’han baixat 871.000 còpies de programes en català des del seu lloc web. Això representa un significatiu augment del 6% en relació a les baixades del 2010 (816.000).

    Si no coneixeu el seu portal, us recomanem que el visiteu: hi trobareu bons programes gratuïts en català per fer la majoria de feines que necessiteu fer amb l’ordinador: navegar per Internet, escriure, compactar arxius, editar imatges, etc.

    Article complet

  • “Català a l’atac”, una proposta televisiva original

    “Català a l’atac” és un microespai televisiu de 45 segons sobre llengua catalana que s’emet per Televisió de Catalunya. L’objectiu de desplegar la immensa riquesa de la llengua catalana i ho fa amb gran sentit del ritme i sense aclariments gramaticals innecessaris. L’espai s’inscriu en la iniciativa de l’Any de la Paraula Viva, que ha organitzat Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

    “Català a l’atac” parteix del cèlebre palíndrom per difondre aspectes del nostre idioma adoptant un aire d’entreteniment i amb sentit de l’humor. Des de col·loquialismes que encara no han entrat als diccionaris a etimologies curioses, sinònims, expressions, varietats dialectals, etc.

    S’emet cada dia abans del TN migdia i del TN vespre, però podeu veure tots els capítols al web del programa.

    Article complet

  • Vídeos per aprendre en línia

    La Universitat Politècnica de València (UPV) presenta els vídeos d’“Aprèn valencià amb Polimèdia”. Són vídeos que combinen la informació textual i la visió i comunicació oral del professor o professora, a més d’oferir la possibilitat de visualitzar-la tantes vegades com sigui necessari. Per a això, s’enregistra una informació i es reprodueix sobre una presentació, com una explicació complementària a la informació que s’ofereix.

    En aquests vídeos (de teoria i de pràctiques) s’expliquen temes de gramàtica, com ara els substantius, l’article, l’article neutre, els possessius, els indefinits, els pronoms febles, la morfologia verbal, les perífrasis verbals, els pronoms relatius, les preposicions, les conjuncions, etc.  És una bona eina de suport a les classes presencials i a distància.

    Article complet

Filtre d’apunts


Establiments col·laboradors

Visita algun dels 36 establiments col·laboradors de Calafell per comprar-hi en català.


Segueix-nos a:


Arxius