• S3, sobre ‘hubs’ i ‘tonteries’…

  Ahir vam comentar a classe l’ús de les paraules “tonteria” i “hortera” en un article d’opinió publicat al diari Ara. Vam comentar que no eren normatives i vam decidir que de cara la prova preferiríem opcions que sí que recollís el DIEC.

  Algú va fer notar que no havíem dit res de “hub”, que sortia en un altre article del mateix diari, que tampoc era una paraula catalana i que semblava que es penalitzessin les paraules castellanes pel fet de ser-ho, però no les angleses. I el cert és que tenia raó: “hub” se’ns va escapar. Hem consultat el Termcat, que recull els neologismes acceptats per l’IEC, i hi ha una proposta per a aquest terme, que és aeroport de connexió. Així que, si hi ha un terme normatiu al DIEC o recollit al Termcat, el preferirem a un terme propi d’una altra llengua, encara que aquest terme s’usi en contextos col·loquials. Cal no perdre de vista que al nivell de suficiència es treballa el llenguatge formal.

  Aquesta és una postura més o menys pactada amb el grup de classe, però no és necessàriament la veritat absoluta… La llengua, com alguns van dir, és viva i el debat és obert, així que qualsevol comentari a favor o en contra d’això serà molt ben rebut. De fet, som a l’S3, el curs dels articles d’opinió i els debats, teniu una ocasió per practicar el que heu après.

  Articles mencionats:
  Rídicul Las Vegas
  Eurovegas és una gran oportunitat

  Print Friendly, PDF & Email
 1. Fina

  02 març 12
  19:24 #

  El concepte enriquir un idioma. Crec que aquest és el secret de la qüestió.
  Acceptar paraules foranes, quan la teva llengua ja les comtempla, no enriqueix l’idioma ans els contrari, el debilita i l’empobreix.
  Defensar la teva parla, no és menysprear les altres, totes es mereixen un respecte, però cal no oblidar que és precisament la nostra, la que està en inferioritat de condicions i només per això cal protegir-la. I si per aquesta fita cal renunciar a l’admissió de paraules estrangeres, sóc de la opinió que haurà valgut la pena.
  I a l’haver prés aquesta decisió no crec que estigui contribuint a fer de la meva llengua, una llengua morta, perquè morta serà el dia que no quedi ningú per defensar-la.

  Fina

 2. Isabel Casas

  04 març 12
  18:47 #

  En el context de l’article sembla que aquesta es la més adient, però en altres casos, s’accepta per exemple l’edifici que tenim davant de l’escola serà la seu del “disseny hub “, entès com un gran contenidor, com un cub on s’ubicarà tot allò relacionat amb el disseny, en una paraula aquests anglessos ho descriuen tot !!!

  Us deixo l’enllaç per tafanejar, http://www.dhub-bcn.cat/.

  Actualment el Museu del Tèxtil i la Indumentària i el de Ceràmica de Pedrlalbes ja formen part del “hub”.

  Isabel Casas.

  1. santmarticatala

   05 març 12
   10:42 #

   Gràcies, per la participació, noies!

   Isabel, benvinguda!, crec que és el primer cop que hi penges un comentari…

   Mireia

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 933 16 44 66
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 1.30 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta