• Conferència “Sant Andreu entre els anys 1640 i 1714, una cruïlla en la història de Catalunya””

    Ahir, 28 de novembre, els alumnes d’S1 de la delegació de sant Andreu van anar a la conferència de l’historiador Manel Martín i Pascual. El tema va ser com el nostre barri va viure els fets ocorreguts entre els anys 1640 i 1714. La xerrada va ser molt fructífera i ens va donar una visió exhaustiva sobre el tema. Us deixem alguns comentaris dels alumnes.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. Ana M

    10 des. 13
    19:08 #

    La conferència impartida pel senyor Manel Martín em va semblar molt enriquidora.
    En primer lloc, com que jo vaig estudiar a Andalusia, aquests fets històrics mai els havia vist des del punt de vista de Catalunya i, és clar, molt menys des del de Sant Andreu.
    Veure la implicació dels mateixos fets que ja coneixia en aquesta terra et fa obrir els ulls a una altra realitat.
    En segon lloc, crec que és molt interessant i un gran esforç apropar tot el que estava passant a Europa al barri de Sant Andreu.
    Suposo que, per a la gent del barri de tota la vida ha hagut de ser moll curiós conèixer el que va passar aquests anys tan assenyalats prop de les seves cases.
    M’agradaria també destacar la magnífica narració que va fer el senyor Martín. La meva opinió és que va saber dirigir-se a tota mena de públic, va donar detalls però sense arribar a l’avorriment i va aconseguir que ens interessés tot el que volia transmetre.
    En conclusió, crec que va merèixer molt la pena assistir a la conferència.

  2. charo navarro

    03 des. 13
    16:14 #

    En primer lloc, ressaltar la intervenció del ponent, el senyor Manel Martín Pascual va fer una exposició molt amena i distreta dels fets ocorreguts durant els anys 1640 al 1714 a Sant Andreu de Palomar.
    Visc en aquest barri des de fa més de 33 anys i he quedat gratament sorpresa de la valentia i empenta que van tenir els homes i dones andreuencs i que amb les seves actuacions van aconseguir fites molt importants per a l’història de Catalunya, entre d’altres, l’alliberament de presos de la ciutat de Barcelona i el respecte i acceptació de les lleis catalanes per part dels soldats i tropes de diferents països que van conviure durant molt anys amb els habitants de la vila.
    També m’ha sorprés conèixer que la Guerra de Successió es va iniciar a Sant Andreu i que hi havien masies importants escampades per l’ample de l’actual territori del districte de Sant Andreu i que, en la Masia Can Borni, el rei Carles III d’Austria va passar amb la seva esposa la tercera nit de noces.
    Gràcies , he disfrutat molt del contingut didàctic de la conferència.

  3. Aida

    03 des. 13
    9:49 #

    Em va agradar molt la conferència , em va servir per conèixer com era el context en el que es trobava Sant Andreu del Palomar en els anys del 1640 al 1714.
    Em va sorprendre que tants conflictes bèl•lics tinguessin com nucli central el Barri de Sant Andreu, a més tenint en comte que eren conflictes a un nivell internacional.
    Encara que la conferència em va semblar molt interessant perquè em va servir per contextualitzar tots els successos que giraven el voltant d`aquests anys (i perquè m’agrada molt la història), jo m’esperava més d’aquesta intervenció. m’esperava mes dades de com era la vida d’un andreuenc de l’època i com era el seu dia a dia.

  4. Migue Ángel

    02 des. 13
    19:57 #

    Una conferència molt enriquidora i completa que mostra la importància de Sant Andreu en tots els fets, conflictes i revolucions des del 1640 al 1714. A més a més l’aportació de documents i plànols fa més visual i més fàcil de seguir totes les explicacions. M’ha cridat l’atenció que en totes les guerres i setges a la ciutat Barcelona el cordó dels atacants sempre es situava al mateix lloc i per tant les poblacions d’aquesta zona, com el cas de Sant Andreu, havien de patir sempre molt a prop tots els conflictes que es van produir en aquesta època. Molt interessant.

  5. ANA TENA

    02 des. 13
    18:55 #

    D’ una manera força interessant i amb una exposició ben detallada i concisa, l´historiador Manel Martín Pascual em va transportar a aquells anys desconeguts per mi fins ara a través de la seva conferència sobre el barri de Sant Andreu de Palomar entre els anys 1640 i 1714.
    Tots els fets i esdeveniments de la guerra dels segadors, passant per tots els setges fins al 1714 van tenir una bona part dels seus escenaris al barri de Sant Andreu. Voldria destacar entre d´altres moments importants d´aquella època en aquest barri, dos de ben curiosos per a mi, un d´ells, al maig de 1640 quan segadors i somatems van demanar permís al Mossen de l´esglèsia de Sant Andreu per endur-se el Crist de l´altar com a bandera per la revolta. Un altre i no menys important, quan el 19 de setembre de1652 Consellers de la Generalitat i el Consell de Cent van reunir-se al Mas Guinardó amb Joan Josep d´Àustria, el qual va establir el seu perdó general pels fets esdevinguts a Catalunya amb motiu de la revelió del poble contra les tropes franceses i espanyoles.
    Tot el que m´ha transmés aquest historiador, em situa a hores d´ara d´una forma més precisa a la Catalunya que durant trenta anys va petir una guerra esgarrifosa e injusta.
    La meva sincera enhorabona pel treball de recerca que està realitzant Manel Martín Pascual juntament amb el seu equip, sobre el barri de Sant Andreu com a cruïlla a la Història de Catalunya.

  6. Alejandra

    02 des. 13
    17:37 #

    Crec que la conferència va ser molt interessant, encara que també densa i farcida de moltes dates i esdeveniments històrics, sobre tot guerres.
    Malgrat la quantitat de dades, impossibles de recordar al detall, el conferenciant va fer una xarrada força distreta i instructiva, va saber captar l’atenció del públic.
    Si he de posar alguna pega és que jo pensava que seria una xerrada més relacionada amb la vida quotidiana de l’època i sobre tot del barri, i no tant amb els fets estrictament històrics.
    En conclusió, aquesta conferència me ha descobert uns fets que no eren gens clars per mi.

  7. Aurea

    02 des. 13
    15:03 #

    Era el primer acostament a la història del tricentenari en Sant Andreu. Encara que la conferència estava plena de dates i més dates i podia semblar densa, el conferenciant Manel Martinez va fer una bona exposició acompanyant el discurs amb multitud de fotografies, plànols i altres complements que feien molt entretinguda la xerrada.

    Tot em va a sorprendre però potser el que més és que en diferents moments anés Sant Andreu el lloc on van succeir fets històrics com reunir-se el 22 de maig del 1640 per agafar el crist i portar-ho com a bandera dirigint-se a Barcelona (en la revolta dels segadors) o les operacions que es dirigeixen en el setge de 1705 (des de Cal Borni). La veritat que et queda el sabor de boca necessari per voler conèixer més de la història.

    Moltes gràcies per la conferència.

  8. Raquel

    02 des. 13
    14:20 #

    La conferència impartida per l’historiador Manuel Martín i Pascual, va sé molt interessant, ens va fer una cronologia detallada dels fets que van succeir entre els anys 1640 i 1714, per endinsar-nos de ple en els esdeveniments que conduirien a la Guerra se Successió i, el setge que va patir la ciutat de Barcelona durant un any (1713-1714) i com el poble de Sant Andreu del Palomar i els seus habitants tenen una paper rellevant en alguns fets que van succeït durant aquells anys; la estada de l’Emperadriu a Can Borni , la situació geogràfica del barri fa que sigui el centre de congregació dels sometents i segadors expulsats d’ altres poblacions, Sant Andreu es troba situat en mig del front de batalla, la importància del rec Comtal

    M’ha agradat perquè és va donar un punt de vista diferent és a dir des de la perspectiva de un poble el de Sant Andreu del Palomar, en un moment de gran importància històrica per Catalunya.

    R.M.

  9. María Jesús

    01 des. 13
    22:37 #

    Hola, companys,

    La conferència va ser molt enriquidora, amb tota mena de detalls, dates, plànols de Sant Andreu i mapes molt antics.

    Ignorava aquests esdeveniments històrics a Sant Andreu.
    La revolta dels segadors que es va iniciar a Sant Andreu del Palomar el 1640, quan els sometents de Sant Celoni de Blanes i pagesos de la Catalunya interior que baixaven a contractar-se per la sega, van decidir marxar contra les forces del “Conde-Duque de Olivares”, que es mantenien a Catalunya acabada la guerra contra el francès i que saquejaven poblacions i violaven drets bàsics dels seus habitants. Escolliren per bandera el Sant Crist de la Parròquia i s’enfilaren cap a Barcelona, on varen alliberar el diputat Francesc de Tamarit i els consellers Vergós i Serra, donant mort al Comte de Santa Coloma “Virrey de Cataluña” i tingueren la ciutat a mercè seva. Nombroses reunions entre els consellers de Barcelona i els segadors revoltats tingueren lloc a la parròquia de Sant Andreu de Palomar.

    En definitiva, aquesta conferència m`ha obert la curiositat i tinc la intenció de continuar amb la recerca d’informació.

  10. María Jesús

    01 des. 13
    22:33 #

    Hola, companys,

    La conferència va ser molt enriquidora, amb tota mena de detalls, dates, plànols de Sant Andreu i mapes molt antics.

    Ignorava aquests esdeveniments històrics a Sant Andreu.
    La revolta del segador que es va iniciar a Sant Andreu del Palomar el 1640, quan els sometents de Sant Celoni de Blanes i pagesos de la Catalunya interior que baixaven a contractar-se per la sega, van decidir marxar contra les forces del “Conde-Duque de Olivares”, que es mantenien a Catalunya acabada la guerra contra el francès i que saquejaven poblacions i violaven drets bàsics dels seus habitants. Escolliren per bandera el Sant Crist de la Parròquia i s’enfilaren cap a Barcelona, on varen alliberar el diputat Francesc de Tamarit i els consellers Vergós i Serra, donant mort al Comte de Santa Coloma “Virrey de Cataluña” i tingueren la ciutat a mercè seva. Nombroses reunions entre els consellers de Barcelona i els segadors revoltats tingueren lloc a la parròquia de Sant Andreu de Palomar.

    En definitiva, aquesta conferència m`ha obert la curiositat i tinc la intenció de continuar amb la recerca d’informació.

  11. Ana B.

    01 des. 13
    18:54 #

    La xerrada va ser intensa i al mateix temps vaig tenir la sensació quan va acabar que encara hi havia corda per estona. Un munt de dades, noms , fets i entre tots ells ens anava mostrant el testimoni del barri totalment desconegut per a mi. Començant pel 1640 quan els Segadors van escollir per bandera el Sant Crist de la Parròquia, el conferenciant ens va donar en cada setge succeït uns fets on Sant Andreu era protagonista. El que més em va sobtar va ser que Sant Andreu al 1714 quedés al mig de la línia de defensa i d’atac dels francesos. El tast ha estat bo i ara m’agradaria aviat poder fer l’àpat.

  12. Francesc Serra

    30 nov. 13
    18:08 #

    La confèrencia va ser molt més interesant al focalizar en el nostre barri els fets ocorreguts entre el 1640 y el 1714. Tenim al abast molta informació sobre aquets fets, pero quasi mai el detall. Aquesta vegada ens vam explica les petites coses que et fan entendre millor la historia. Força dades, planols acurats a la situació real del moment, referència a punts concrets i actuals del barri. Resumint, una estona colpidora i ben aprofitada.

  13. Dolors Colom

    29 nov. 13
    21:29 #

    La conferència va ser intensa i enriquidora, malgrat la gran quantitat de dades que tinguérem que assimilar en tant poca estona. El ponent Manel Martín i Pascual, va saber interessar l’audiència amb les seves explicacions clares i concises.
    Va ser molt emocionant conèixer com una gran part dels fets bèl•lics que van ocórrer entre el 1640 i el 1714 a Catalunya, van tenir el nostre barri com escenari. Molts fets van cridar la meva atenció però aquesta anècdota ho va fer de manera especial; va ser la que va dur a la futura muller de l’arxiduc Carles d’Àustria fins a Catalunya, desprès d’arribar a Mataró i passar allà les dues primeres nits en terres catalanes, i en companyia del que seria el seu espòs, va estar-se la tercera nit al barri de Sant Andreu, concretament a “Cal Borni” actualment l’escola Turo Blau (segons expliquen també ven acompanyada)
    També va ser molt curiós veure els mapes antics, quasi tots francesos, on es veien amb claredat els diferents pobles del Pla de Barcelona que posteriorment van ser annexionats a la ciutat.
    Una gran conferència que em va descobrir moltes curiositats del meu barri i que em va deixar amb ganes de més, això sí amb més calma.

  14. Joan Homs Santiago

    29 nov. 13
    10:43 #

    La conferencia em va semblar molt interessant, moltes dades historiques pero enriquidores, la veritat es que va ser molt complert sobretot tot el que va succir a Sant Andreu, un munt de situacions que no m´inmaginava com la nit que varen passar a Mataro i a Sant Andreu la comtessa Elisabeth Christina i el comte, molt interessant…a mes a mes d´altres situacions molt emocionants. MOLTES FELICITATS PER LA CONFERENCIA!

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia