• Visita a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona

  Arxiu fotogràfic 1

  El passat dimecres 3 de febrer la classe de nivell Bàsic 2 de Sant Andreu va visitar l’Arxiu fotogràfic de Barcelona que es troba a la zona del Born i comparteix edifici amb el Museu de la xocolata.

  Els alumnes van veure l’exposició fotogràfica “Pérez de Rozas. Crònica fotogràfica de Barcelona. 1931-1954” amb fotografies del fons fotogràfic de l’arxiu que repassen la crònica d’aquells anys cabdals per a la història del nostre país. La proposta de treball era, per una banda, triar tres fotografies i descriure-les amb detall tot comentant també el perquè de la tria. Per altra banda es tractava d’establir una connexió amb els records personals o de trobar paral·lelismes amb la història del propi país.

  No cal dir que les imatges d’aquesta exposició resulten sovint colpidores, però també ens permeten fer-nos una idea de la vida abans de la guerra civil amb una altra llum i altres colors, tot i ser en blanc i negre. La visita va despertar l’interès dels alumnes per la nostra història i va donar peu a converses i comentaris molt interessants.

  Arxiu fotogràfic 6 (2)Arxiu fotogràfic 3

  Arxiu fotogràfic 4Arxiu fotogràfic 2

  Textos dels alumnes:

  La foto era d’una manifestació antifeixista formada per dones que reivindicaven la llibertat. En aquesta època la roba arribava fins a sota el genoll i com era l’hivern portaven anoracs, es nota que plovia perquè duien paraigües. S’agafaven de les mans i formaven una cadena.

  Això em recorda les manifestacions que es feien al meu país que que cridaven per la llibertat i la independència. Fadila Lazri

  A la foto es veuen quatre nois vestis de noies. Porten faldilles curtes o vestits de colors llisos o estampats. També porten sabates de taló, mitges, bruses i mocadors al coll. Estan maquillats . El noi de l’esquerra semblava un pallasso i el de la dreta aixeca la seva faldilla per mostrar la seva carn. els quatres posen i caminen per sobre d’una font al barri de Gràcia. Al darrere hi ha molt gen mirant l’espectacle. (…) Em va sorprendre que l’any 1936 a Barcelona els homes podien anar vestits de dones. Això va ser molt rebel, fins i tot en dies de carnaval. Al meu país, Mèxic, aquest tipus d’actes no eren legals. Encara avui els mexicans pensen que transvestir-se està malament. Inés de la Peña

  A la foto hi ha dos actors. Un disfressat de llop i una dona que porta un vestit negre curt, té cabell negre i molt maquillatge. Darrer hi ha diversos dibuixos de personatges. Vaig recordar quan els meus pares em portaven al circ. Sempre ens assèiem a prop de la pista i menjàvem crispetes.

  També vaig recordar quan vaig anar al teatre i vaig veure “El llac dels cignes” per a nens. Estava molt emocionat, em va agradar tant la història que els meus pares i jo vam escollir el nom de la meva germana petita aquell dia: Odette. Francisco Daniel Martínez Cruz

  En una fotografia vaig veure el general Francisco Franco i la seva dona Carmen Polo; arribaven a l’ajuntament de Barcelona per un sopar de gala, el 6 de juny de 1952.

  Francisco Franco vestia una camisa blanca, no portava corbata, vestia un jaqueta negra i agafava el barret a la mà. La seva dona vestia un vestit llarg, color platejat amb mànigues blanques; portava guants blancs. Aquesta fotografia em va recordar com vestia el general Rafael L. Trujillo en la mateixa època durant la seva dictadura. Carlos Miguel Zapata

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia