Arxiu per octubre, 2018

  • L’única castanyera tornarà a estar a Sant Andreu Arenal

    Com és habitual en els darrers anys, l’única castanyera de Sant Andreu de Palomar estarà situada a la confluència de Fabra i Puig i la Meridiana, just a tocar de l’estació de ferrocarrils.

    En aquest sentit, s’ha de destacar que el Districte guanyarà un nou punt de venda, el qual s’ubicarà al barri del Congrés i els Indians, a l’alçada del número 160 del passeig de Maragall. De fet, l’any passat aquesta via es va quedar sense venda de castanyes i moniatos, després que ningú s’interessés per la paradeta que s’acostumava a instal·lar a la mateixa sortida del metro de Maragall (L5).

    Pel que fa als districtes del voltant, Nou Barris també recuperarà un punt de venda i en tindrà dos, mentre que a Sant Martí i a Horta-Guinardó no hi haurà cap. El territori on hi haurà més castanyeres serà Ciutat Vella, amb set de les 24 que hi haurà repartides per tota la ciutat (una menys que l’any passat).

    Font: L’Exprés de Sant Andreu – David García Mateu

     

     

     

     

    Fotografia | Guillermo Gutiérrez

    Share

    Article complet

  • Correllengua i Castanyada a Sarrià

    Si us fa gràcia conèixer de prop el Correllengua , acosteu-vos fins a Sarrià a la Casa Orlandai, dimecres 31 d’octubre, que enguany coincideix amb la festa de la Castanyada, on col·laboraran diverses entitats del barri. S’hi duran a terme tallers de glosa, gimcanes, l’exposició “El bastó de Sarrià”, castanyada i sessions de doblatge en català.

    La delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi del CNL de Barcelona participarà en les sessions del Doblem en català. Al matí, a les 10 h, hi assistirà un grup de persones del Voluntariat per la llengua; a les 12 h, un grup de nivell bàsic, i, a la tarda a les 19 h, un grup de nivell elemental dels cursos de català. El taller consisteix a doblar seqüències cinematogràfiques de pel·lícules de gèneres molt variats amb l’objectiu de fomentar l’ús i pràctica de la llengua catalana, mitjançant una activitat lúdica i divertida.

    L’activitat s’emmarca en una jornada de cultura popular del barri.

    Share

    Article complet

  • Entrades al Teatre Llliure amb descompte del 50% per a grups

    El Teatre Lliure ofereix als alumnes i a les parelles lingüístiques de Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona un 50% de descompte en l’entrada per a grups de més de 15 persones. Per fer la reserva, cal contactar amb aquesta persona:

    Alícia Gorina. Responsable de Servei Educatiu i Grups

    agorina@teatrelliure.com / 93 289 27 71 

    Sala Versus

    “ELI”

    Funcions prèvies de l’1 al 4 de novembre. Preu 10€
    Funcions del 8 de novembre al 2 de desembre. Preu 12€

    Dijous, divendres i dissabte 20:30h. Diumenge 19h
    Durada: 90 minuts

    Pep Antón Muñoz i Jaume Casals donen vida als personatges de la nova obra de Roc Esquius sota la direcció d’Antonio Calvo.

    Un pare i un fill amb una relació greument malmesa per tots els buits que ocupen les paraules i emocions que no han sabut compartir durant anys. Un aniversari i un regal que els obligarà a enfrontar-se a tot el que tenen dins, al que tenen fora, i al que ja no tenen. Aquest regal és una ELI, una màquina on hi pots crear les personalitats que vulguis perquè mai estiguis sol.

    Repartiment: Pep Antón Muñoz, Jaume Casals
    Text: Roc Esquius
    Direcció: Antonio Calvo

     

    “QUINA FEINADA”

    Funcions del 20 de desembre al 13 de gener. Preu 12€
    Funció especial per cap d’any amb cotilló i cava (horari per confirmar). Preu 30€

    Dijous i divendres 20:30h, dissabte 18h i 20:30h, diumenge a les 19h
    Durada: 90 minuts

    Després de 7 setmanes al teatre, Roger Pera amb “Quina Feinada” torna a la Sala Versus Glòries amb èxit de crítica i públic.
    Una adaptació de la versió de Broadway, Fully Committed interpretada de manera magistral a Barcelona!

    Trenta-set anys després de la seva última direcció teatral, Ventura Pons torna al teatre amb un dels èxits de l’Off Broadway de l’any 2016.

    Si a EEUU aquest èxit novaiorquès el protagonitza en Jesse Tyler Ferguson (el pèl roig de la sèrie Modern Family), a l’adaptació catalana és en Roger Pera el que es posa a la pell d’aquest agent de reserves d’un luxós restaurant de la ciutat comtal.

    Per ell passen totes les trucades, totes les reserves i totes les històries al llarg d’una tarda freda d’hivern on ell serà els més de 20 personatges que hi apareixen.

    Un treball d’orfebreria actoral i un esforç vocal sense precedents que us deixarà bocabadats, us farà riure i us emocionarà. 

    Repartiment: Roger Pera

    Direcció i Adaptació: Ventura Pons

    Text: Becky Mode

    Música: Pep Sala

    Share

    Article complet

  • La neurociència i la creativitat, protagonistes de la jornada inaugural del Consorci per a la Normalització Lingüística

    La consellera de Cultura, Laura Borràs, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, inauguren el curs acadèmic 2018-2019. Laia Casas pronuncia la conferència inaugural i tècnics del CPNL exposen experiències d’innovació educativa.

    El Consorci per a la Normalització Lingüística inicia el curs acadèmic 2018-2019 amb la jornada inaugural que va tenir lloc divendres 26 d’octubre, a l’auditori de la delegació de l’Eixample del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona.

    La inauguració formal va ser a càrrec de la consellera de Cultura, Laura Borràs, i de la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa.

    Tant Borràs com Franquesa van destacar la feina ininterrompuda i eficient dels professionals del Consorci per estendre el coneixement i l’ús de la llengua catalana. En aquest sentit, la directora general Ester Franquesa feia una lectura molt positiva dels resultats de les inscripcions dels cursos de català del setembre, amb un creixement global de totes les dades, i elogiava l’esforç del Consorci «per fer que tothom entengui la llengua i pugui viure a Catalunya amb totes les possibilitats comunicatives». La consellera Laura Borràs, per la seva banda, va posar en relleu «la creativitat i la innovació com a competències necessàries i molt valorades en els contextos professionals» i ho reblava afirmant que aquesta «és l’única manera de transformar la societat».

    Conferència sobre neurociència i creativitat

    Laia Casas, màster en Educació emocional i en Benestar per la UB i màster en Psicologia de la Comunicació i la Cognició, per la UAB, va fer que un auditori ple de gom a gom de professionals del Consorci reflexionés al voltant del pensament divergent, la imaginació constructiva i la capacitat d’inventiva, i sobre els beneficis del procés creatiu tant en l’adquisició de l’aprenentatge, com en la motivació i en la presa de decisions, dins i fora de les aules.

    Partint de la premissa que «el cervell aprèn fent» i amb un format de conferència engrescador i lúdic, Casas explicava que «quan s’innova, el pensament és productiu, i no reproductiu» i que el treball col·laboratiu i compartit és la clau de l’èxit d’aquest procés, ja que «quan activem el cervell social, estem construint entre tots l’aprenentatge». També destacava el valor fonamental d’un entorn positiu de treball per poder estimular i augmentar la creativitat.

    Innovació educativa: l’aposta del CPNL

    Així, fent-se propis els postulats de la innovació educativa basada en la creativitat, el Consorci referma la seva aposta clara per l’aplicació d’aquesta metodologia innovadora en els sistemes propis de treball, tant en l’àmbit d’ensenyament com en la resta d’actuacions de dinamització que du a terme per estendre l’ús de la llengua als diversos àmbits de la societat.

    De fet, la Neurociència aplicada a l’educació no és una metodologia nova al Consorci. Des de l’any 2016, més de 200 docents dels 22 centres de normalització lingüística (CNL) s’han format en aquest sistema, per conèixer i entendre com funciona el cervell i aplicar metodologies compatibles amb la biologia de l’aprenentatge. En total, s’han realitzat 11 cursos, distribuïts per tot el territori.

    En aquesta línia, les experiències sorgides de propostes didàctiques basades en l’educació emocional, la cultura de pensament, les intel·ligències múltiples i l’aprenentatge cooperatiu, fruit d’aquesta formació aplicada, van representar l’eix central de la taula rodona de la Jornada, que va comptar amb les aportacions de les tècniques de Normalització Lingüística Pilar Martín (CNL de Barcelona), Carme Vidal (CNL Vallès Occidental 3), Adriana Bàrcia (CNL de Girona) i Montserrat Pérez (CNL de Terrassa i Rubí) amb pràctiques d’aprenentatge cooperatiu, creativitat i rutines d’innovació educativa a les aules.

    També hi va haver el testimoni de dos alumnes del CNL Eramprunyà, Jordi Marias de Viladecans i Patrícia Sánchez de Castelldefels, que van compartir l’experiència des del seu punt de vista. Tots dos van coincidir a destacar que assistir a classes amb mètodes d’innovació educativa els ha connectat molt més amb l’aprenentatge i els ha motivat a continuar amb el procés de formació, sobretot pels beneficis personals i emocionals que els ha reportat.

    La cloenda de la Jornada, a càrrec de la conferenciant Laia Casas, va servir per valorar l’activitat i encoratjar les persones assistents a treballar amb els nous models educatius, amb múltiples aplicacions i avantatges.

    Share

    Article complet

  • FESTA DE LA CASTANYADA amb circ i teatre a Can Clariana

    CIRC  – Divendres 2 de novembre a les 17.30 h. Gratuït

    Celebrem la castanyada amb un espectacle de circ per a grans i menuts. La companyia Mr Dyvinetz & Big Lady ens presenten el seu espectacle de circ contemporani en procés de creació.

    A càrrec de: Mr Dyvinetz & Big Lady.

    Companyia en residència a Can Clariana

     

     

     

     

    SEVEN – Teatre – dissabte 3 de novembre a les 18 h. Preu: 3.20 €

    Sesé i Vene són dues dones solteres que han criat a la seva neboda Núria. Compromeses políticament contra la crisi i la corrupció que ens envolta, intenten ser heroïnes de la seva pròpia vida. Havent lluitat per un futur per a la seva neboda, aquesta, resultarà tenir les mateixes inclinacions i forma de veure el món que elles?

    A càrrec de: Enescena

     Centre Cívic Can Clariana

    Carrer Felip II, 222 – 08027 Barcelona

    Share

    Article complet

  • Conferència “Descobreix el ‘mestre’ Fabra vist pels seus alumnes” a càrrec de Maria Rosa Lloret.

    Dijous 29 de novembre de 2018 a les 19.30 h

    Si estàs interessat en la figura de Fabra, amb motiu de l’Any Fabra, Maria Rosa Lloret, catedràtica de la Universitat de Barcelona del Grau de Filologia Catalana, oferirà la conferència “Descobreix el ‘mestre’ Fabra vist pels seus alumnes”.

    Ho farà a la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona (c. Sant Adrià, 20 – Recinte Fabra i Coats – edifici antigues oficines, 1r pis). L’entrada és oberta i gratuïta al públic general.

    Us hi esperem!

    Any Fabra

    Share

    Article complet

  • Arriba l’exposició “Pompeu Fabra: una llengua completa” a la Delegació de Sant Andreu

    Del 26 de novembre al 21 de desembre de 2018

    ANY POMPEU FABRA

    Exposició “Pompeu Fabra: una llengua completa”  

    L’exposició itinerant, creada per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i gestionada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per commemorar els 150è aniversari del naixement de Fabra i el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana, presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball.

    La podreu visitar a la Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona (c. Sant Adrià, 20 – Recinte Fabra i Coats – edifici antigues oficines, 1r pis) de dilluns a divendres de 9 a 13 h i els dijous també de 16 a 19 h.

    Any Fabra

    Share

    Article complet

  • La inscripció de 24.000 persones aquest setembre constata l’interès creixent pel català

    Incrementen un 13 % les inscripcions als cursos inicials, adreçats a persones sense cap coneixement de la llengua catalana, i un 4% les inscripcions dels cursos bàsics, per a persones que volen resoldre habilitats comunicatives quotidianes.

    Les matrícules d’aquesta tardor dels cursos de català 2018-2019 continuen mostrant la tendència a l’alça dels darrers anys, reflectida sobretot en la demanda de cursos per a persones no catalanoparlants.

    Amb un increment del 7 % de l’oferta de cursos presencials, que han passat de 1.060 el setembre de 2017 a 1.132 aquest setembre, i amb una modalitat de cursos en línia cada cop més reforçada, el nombre de matrícules global d’aquest període d’inscripcions ha assolit la xifra dels 24.000 inscrits.

    Assoliment notable de la línia estratègica del Consorci per a la Normalització Lingüística

    La inscripció de cursos inicials -per a persones sense cap coneixement ni parlat ni escrit de la llengua- ha incrementat un 13 % respecte del mateix període de l’any passat. Així, de les 1.788 inscripcions del setembre de 2017, s’ha arribat a les 2.014 d’enguany. Pel que fa als cursos de català bàsic, l’increment és del 4 %: de les 11.991 inscripcions s’ha passat a les 12.497. Dades molt rellevants, atès que el nombre de cursos de català inicials i bàsics suposa un 60,5 % del total de l’oferta de cursos d’aquest setembre.

    Aquest reforç dels cursos inicials i bàsics, refermat per les accions que es desenvolupen als 22 centres de normalització lingüística per fidelitzar la continuïtat dels alumnes en l’itinerari d’aprenentatge, es tradueix en resultats molt satisfactoris justament en els nivells posteriors.

    En aquest període de matrícules, doncs, també es constata una pujada important dels cursos de nivell elemental (un 15 %), sempre tenint en compte que l’oferta de cursos d’aquest nivell (128 en total) és molt inferior a l’oferta de cursos inicials i bàsics (700 en total) i representa, només, un 9,5 % del total de l’oferta de cursos.

    Aquesta fotografia de resultats reforça l’orientació del Consorci per a la Normalització Lingüística cap als plantejaments establerts en les línies d’actuació per al 2018, que aposten per la necessitat de centrar l’atenció prioritàriament en el servei a les persones no catalanoparlants, sense coneixements de llengua o amb poques habilitats comunicatives en català, amb l’objectiu que tothom pugui relacionar-se en català en les situacions quotidianes i sobretot millorar les opcions d’ocupabilitat en l’àmbit laboral.

    Els cursos en línia també creixen

    Les inscripcions als cursos de català en línia (que són 2.147 dels 24.000 totals) també experimenten un creixement important del 15 % respecte al setembre de 2017.

    La mostra permet observar l’alça significativa de l’interès pels cursos de català superior en aquest format, que passen de 211 inscripcions a 298 (amb un 41 % d’increment).

    També en la modalitat en línia, els cursos de català elemental marquen un resultat positiu, amb una pujada del 36 % (de 111 inscripcions a 151).

    El proper període d’inscripcions dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística serà durant el desembre i inici de gener de 2019. Més informació, a l’apartat “Cursos de català” el web del Consorci.

    Share

    Article complet

  • Cinema en català a Can Clariana

    null

    Dimarts 23 d’octubre, Can Clariana ofereix una sessió de cinema en català dins del Cicle de Cinema Gaudí. Concretament, es farà el passi de la pel·lícula “La pell Freda” basada en la novel·la Albert Sánchez Piñol.

    La pell freda ens transportarà a una illa perduda i misteriosa al mig de l’oceà. Allà, dos homes hauran de conviure aïllats del món en un far. En aquest espai es confinaran cada nit per defensar-se del setge d’unes estranyes criatures marines. Basada en la novel·la d’Alfred Sánchez Piñol.
    La cita és dimarts 23 d’octubre a les 19h
    Preu 3€

    Share

    Article complet

  • FESTA DE CELEBRACIÓ DEL PRIMER ANIVERSARI DE CAN CLARIANA

    A Can Clariana fan un any i us conviden a tots i a totes a celebrar-ho aquest dissabte 20 d’octubre. 

    Hi haurà activitats per a tots els públics.

    Us hi apunteu?

     

    12.00 h Ballada de Salsa

    17.30 h Joc i experimentació (familiar)

    18.00 h Ganzá

    19.00 h Pepet i Marieta & El sobrino del diablo

    20.15 h Final de festa: brindis a càrrec de l’Associació de Veïns i el terrabastall de clausura de la mà dels Diables del barri.

    I, a més, podreu participar en el concurs de fotografia!

    Share

    Article complet

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia


Arxius