• Novetats al diccionari normatiu en línia: “empoderament” o “apoderament”?

  Consulta en línia sobre ‘empoderament’ al diccionari normatiu en línia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

  Hem d’escriure i dir “apoderament ” o “empoderament”, quan ens referim, per exemple, a “mesures per fomentar l’empoderament de la dona”?

  Per saber si una paraula és normativa en català, és necessari consultar el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, més conegut com a DIEC2. Aquest diccionari, com totes les obres d’aquest estil, es va actualitzant periòdicament. I aquest cop li ha tocat renovar-se a la versió consultable en línia.

  Des de final de maig, els més de dos milions d’usuaris que fan servir aquesta eina en línia cada mes poden consultar les noves paraules i modificacions. S’hi han afegit 43 articles nous i un centenar de modificacions, algunes de les quals són conseqüència  de novetats de la Gramàtica de la llengua catalana, publicada per l’IEC el 2016. 

  Entre els articles afegits hi ha substantius com desfibril·ladorempoderament, governançanicabpanelsororitat i vistaire; adjectius com halal, impactant, longeumaleducat i migrant, i la interjecció ostres.

  Entre les modificacions d’entrades destaquen les noves accepcions dels articles bolet (‘cosa aïllada’), cisa (‘obertura en una peça de vestir per a passar-hi el braç’), impactar (‘causar una impressió intensa’), mirar (en imperatiu, com a element que emfasitza una afirmació: Mira que és indiscret!) i trenc (‘tret diacrític de la ce trencada’).

  Són especialment rellevants la inclusió d’usos ben vius de l’adjectiu massa (amb el valor de ‘gaire’ en oracions negatives: No hi ha massa feina) i dels adverbis no (com a interjecció al final d’una oració: Vindràs, no?) i potser (com a element que, al començament d’una oració i seguit de que, atenua el que es diu: Potser que ho deixi per a un altre moment).

  Per acabar, s’ha afegit al DIEC2 un bon nombre de locucions d’ús freqüent, com ara moble bartestament vitalposar per cas, a jutjar perper mediació deen ocasió dede l’ordre de, etc.

  La llista de tots els canvis introduïts en aquesta actualització del DIEC2 es pot consultar a la pàgina «Actualitzacions» de la consulta en línia del diccionari. Podeu trobar l’enllaç aquí.


  Font: Institut d’Estudis Catalans (IEC)

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

 

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici antigues oficines, 1r pis

Tel. 932 74 03 56 

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia