• Visita a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona

    Arxiu fotogràfic 1

    El passat dimecres 3 de febrer la classe de nivell Bàsic 2 de Sant Andreu va visitar l’Arxiu fotogràfic de Barcelona que es troba a la zona del Born i comparteix edifici amb el Museu de la xocolata.

    Els alumnes van veure l’exposició fotogràfica “Pérez de Rozas. Crònica fotogràfica de Barcelona. 1931-1954” amb fotografies del fons fotogràfic de l’arxiu que repassen la crònica d’aquells anys cabdals per a la història del nostre país. La proposta de treball era, per una banda, triar tres fotografies i descriure-les amb detall tot comentant també el perquè de la tria. Per altra banda es tractava d’establir una connexió amb els records personals o de trobar paral·lelismes amb la història del propi país.

    No cal dir que les imatges d’aquesta exposició resulten sovint colpidores, però també ens permeten fer-nos una idea de la vida abans de la guerra civil amb una altra llum i altres colors, tot i ser en blanc i negre. La visita va despertar l’interès dels alumnes per la nostra història i va donar peu a converses i comentaris molt interessants.

    Arxiu fotogràfic 6 (2)Arxiu fotogràfic 3

    Arxiu fotogràfic 4Arxiu fotogràfic 2

    Textos dels alumnes:

    La foto era d’una manifestació antifeixista formada per dones que reivindicaven la llibertat. En aquesta època la roba arribava fins a sota el genoll i com era l’hivern portaven anoracs, es nota que plovia perquè duien paraigües. S’agafaven de les mans i formaven una cadena.

    Això em recorda les manifestacions que es feien al meu país que que cridaven per la llibertat i la independència. Fadila Lazri

    A la foto es veuen quatre nois vestis de noies. Porten faldilles curtes o vestits de colors llisos o estampats. També porten sabates de taló, mitges, bruses i mocadors al coll. Estan maquillats . El noi de l’esquerra semblava un pallasso i el de la dreta aixeca la seva faldilla per mostrar la seva carn. els quatres posen i caminen per sobre d’una font al barri de Gràcia. Al darrere hi ha molt gen mirant l’espectacle. (…) Em va sorprendre que l’any 1936 a Barcelona els homes podien anar vestits de dones. Això va ser molt rebel, fins i tot en dies de carnaval. Al meu país, Mèxic, aquest tipus d’actes no eren legals. Encara avui els mexicans pensen que transvestir-se està malament. Inés de la Peña

    A la foto hi ha dos actors. Un disfressat de llop i una dona que porta un vestit negre curt, té cabell negre i molt maquillatge. Darrer hi ha diversos dibuixos de personatges. Vaig recordar quan els meus pares em portaven al circ. Sempre ens assèiem a prop de la pista i menjàvem crispetes.

    També vaig recordar quan vaig anar al teatre i vaig veure “El llac dels cignes” per a nens. Estava molt emocionat, em va agradar tant la història que els meus pares i jo vam escollir el nom de la meva germana petita aquell dia: Odette. Francisco Daniel Martínez Cruz

    En una fotografia vaig veure el general Francisco Franco i la seva dona Carmen Polo; arribaven a l’ajuntament de Barcelona per un sopar de gala, el 6 de juny de 1952.

    Francisco Franco vestia una camisa blanca, no portava corbata, vestia un jaqueta negra i agafava el barret a la mà. La seva dona vestia un vestit llarg, color platejat amb mànigues blanques; portava guants blancs. Aquesta fotografia em va recordar com vestia el general Rafael L. Trujillo en la mateixa època durant la seva dictadura. Carlos Miguel Zapata

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia