Si parles català habitualment i disposes d’una estona per conversar amb una persona que el vol practicar… Fes-te voluntari per la llengua!
Fes clic aquí:
Si parles català habitualment i disposes d’una estona per conversar amb una persona que el vol practicar… Fes-te voluntari per la llengua!
Fes clic aquí:
L’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET) signa l’acord de col·laboració amb el Voluntariat per la Llengua
L’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET) amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjà de l’Oficina de Català de Torelló i l’Ajuntament de Torelló convoca la primera edició del concurs literari Pescamots.cat.
Es tracta d’un certamen adreçat al col·lectiu de persones que estudien el català i/o que participen en el programa de voluntariat lingüístic del municipi.
Amb aquest concurs l’ADET vol contribuir al foment de l’ús de la llengua catalana a través de la redacció d’escrits breus, incentivar l’escriptura creativa i reconèixer l’esforç d’un col·lectiu de persones per aprendre la llengua catalana.
El Pescamots forma part dels Premis Vila de Torelló, que juntament amb els guardons de narrativa i poesia i el Pescalletres/Pescallunes (dedicat als treballs literaris de les escoles del poble) volen estimular i incentivar la creació literària en la nostra llengua.
Aquesta nova iniciativa s’emmarca en l’acord de col·laboració de totes dues institucions per promoure i estimular el coneixement i la cultura en el nostre territori. L’ADET ha passat a formar part de les entitats col·laboradores del Voluntariat per la Llengua.
Per a més informació truqueu als telèfons: 628 535 175 o 93 850 51 92.
Podeu consultar les bases a….
Bases
Hi poden participar els alumnes de tots els nivells dels cursos de l’Oficina de Català de Torelló (encara que siguin d’altres poblacions de la comarca) i els participants del Voluntariat per la Llengua de Torelló, del curs 2019-2020 i 2020-2021.
Tema lliure.
Suggeriments:
La data màxima de lliurament serà el 28 de març de 2021.
Els autors i autores dels treballs premiats seran guardonats amb un diploma de reconeixement, amb dues entrades a un espectacle al teatre Cirvianum i amb un lot de llibres de l’ADET.
Les persones participants autoritzen l’ADET i les entitats col·laboradores a publicar les obres presentades al concurs per qualsevol mitjà que considerin oportú.
El jurat estarà format per membres de l’ADET.
L’exposició “Quan parles fas màgia” del Voluntariat per la llengua arriba a Osona. Des del dia 18 de febrer, que s’inaugura l’exposició a Vic i fins al 29 de març, que es clourà a Centelles, aquesta exposició haurà passat per Vic, Manlleu, Torelló i Centelles.
“Quan parles fas màgia”, a través de la metàfora de la màgia, destaca la capacitat del programa per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen.
L’exposició vol convidar tant voluntaris com aprenents a participar en aquesta experiència i a sumar-se a les més de 150.000 parelles lingüístiques a què va arribar el 2020 malgrat que la pandèmia va limitar les trobades presencials, la qual cosa demostra l’èxit d’aquest programa que va néixer fa 17 anys.
L’increment de nous inscrits, tant de voluntaris com d’aprenents, es deu en part a la nova campanya “Quan parles fas màgia” que la Direcció General de Política Lingüística va llançar a la tardor i que està protagonitzada per participants reals en el programa, amb una imatge gràfica renovada i una exposició que ja té més de 50 itineràncies previstes arreu de Catalunya.
A Osona es pot visitar l’exposició a
Vic: Biblioteca Joan Triadú (Arquebisbe Alemany, 5). Del 15 al 28 de febrer
Manlleu: Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA (Pont, 16-18. 2n pis). Del 18 al 28 de febrer
Torelló: Biblioteca Dos Rius (plaça Vella, 6). Del 4 al 18 de març
Centelles: Biblioteca La Cooperativa (Sant Joan, 25). Del 18 al 29 de març
Des del CNL d’Osona aquest mes de febrer s’ha iniciat un projecte de reforç de lectura per a alumnes, antics alumnes i aprenents del VxL.
Es tracta que, durant cinc setmanes, una hora a la setmana, i repartit en grupets de 4 o 5 persones, aquests alumnes practiquin la pronunciació, la comprensió lectora i també la intervenció oral. Donades les circumstàncies actuals de pandèmia, aquest reforç de lectura serà en format virtual.
Els grups estaran conduïts per set voluntàries que els guiaran en la lectura. Cadascuna d’aquestes voluntàries està disponible en diferents franges horàries, la qual cosa ha facilitat que els aprenents hagin triat l’horari que més els convé.
S’han triat dos llibres de Lectura Fàcil, La Jenny i Tristany i Isolda, que les biblioteques de Torelló, Manlleu i Vic han facilitat als alumnes. L’únic requisit que havien de complir era tenir el carnet de la biblioteca.
Si l’experiència és positiva, com sembla que ho serà perquè l’arrencada ha estat molt bona, l’experiència es repetirà l’últim trimestre del curs.
El dia 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna.
Per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna el CPNL us proposa un joc que us aproparà a la diversitat lingüística existent al món. Pareu atenció a les xarxes socials (Instagram, Facebook i Twitter) ja que es difondrà del 17 al 21 de febrer per tal que hi pugueu participar.
Aquí teniu l’enllaç del joc perquè, si us ve de gust, hi pugueu participar:
Recomano fervorosament el llibre Caminar, de Henry David Thoreau, editat per Angle Editorial dins la col·lecció El Far, amb traducció i introducció de Marina Espasa. Es tracta d’un text preciós i deliciós de llegir. Una lectura per a qui li agradi caminar, caminar com una manera de fixar-se en els petits detalls, despertar la curiositat, connectar amb la natura i obrir la ment i l’ànima.
En un fragment del llibre, l’autor diu: Es poden fer molt bones passejades pels voltants de casa meva i, encara que he caminat gairebé cada dia durant molts anys, i a vegades durant uns quants dies seguits, encara no les he esgotades totes. Una perspectiva nova de trinca provoca una gran felicitat, i això ho tinc, aquesta tarda. Dues o tres hores de camí em duran fins al país més estrany que mai m’hagi pogut imaginar. Una sola granja que no hagi vist abans serà tan magnífica com els dominis del rei de Dahomey. De fet, es pot descobrir una mena d’harmonia entre el potencial del paisatge que hi ha en un cercle de quinze quilòmetres de radi al voltant nostre, o en els límits d’un passeig de tarda, i la setantena d’anys que té la vida humana. Mai no ens serà prou familiar.
Aquestes sàvies paraules de Thoreau em serveixen per explicar com, caminant, hem forjat una gran amistat amb la Carol. Caminar, caminar, i parlar. Aquesta ha estat la fórmula perquè la meva parella lingüística s’hagi convertit en una molt bona amiga.
El dia que ens vam conèixer, molt abans de la pandèmia, vam anar a prendre un cafè en un bar. Una xerrada agradable: com et dius, d’on véns, tens família, de què treballes, què t’agrada fer… Després d’aquella primera conversa en van venir més i, a poc a poc, ens vam adonar que ens enteníem i que compartíem afinitats. La seva enorme curiositat per la llengua i la cultura catalanes, i per descobrir llocs nous, em va engrescar a acompanyar-la a trepitjar el territori.
Una colombiana de Cali entusiasta que m’explicava que portava només dos anys a Catalunya i ja havia pujat a la creu de Gurb, havia estat al congost de Mont-rebei, havia visitat Rupit i mil racons més del país. Ens explicàvem com ens agradava caminar i gaudir de la natura, i ben aviat vam canviar les nostres trobades en cafeteries per excursions i passejades. Llocs nous per a ella que, de cop, es convertien en llocs nous per mi. Perquè com diu Thoreau, pots haver caminat molts cops per un mateix lloc, però cada vegada és diferent. La Plana de Vic estimada on he crescut i que conec bé, es convertia en un paisatge per descobrir de nou, per assaborir lentament des d’una altra perspectiva. Caminades agradables, plaents i enriquidores, temps per enraonar i conèixer-nos, converses plenes de colors i sabors d’aquí i de Colòmbia, rialles, complicitats i molt afecte.