Dia Internacional de la Llengua Materna 2022

Amb motiu del dia Internacional de la Llengua Materna 2022 la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA ha muntat un expositor amb el testimoni de diversos alumnes de català i aprenents del Voluntariat per la llengua.

Els testimonis expliquen alguna curiositat de la seva llengua materna i també esmenten algun tret del català que els hagi cridat l’atenció.

La Unesco va establir el 21 de febrer com el dia Internacional de la Llengua Materna perquè creu en la diversitat cultural i lingüística per a les societats sostenibles. Aquesta diversitat lingüística es troba cada cop més amenaçada i hi ha moltes llengües que desapareixen.

Share

Presentació del VxL a l’entitat Voluntaris de Tona

Dijous, dia 17 de febrer, es va fer la sessió de presentació del programa als voluntaris de l’associació Voluntaris de Tona. De moment, hi haurà cinc parelles que es trobaran un cop a la setmana per practicar el català.

Des de l’associació han buscat els aprenents i els han aparellat amb els diferents voluntaris, tenint en compte la compatibilitat horària de cada persona. Les trobades es faran a l’Espai Muriel Casals.

Share

La Biblioteca La Cooperativa de Centelles i la Biblioteca Pública de Sant Boi de Lluçanès són entitats adherides al VxL

Aquest mes de febrer el Voluntariat per la Llengua d’Osona compta amb dues Biblioteques més adherides al programa. La Biblioteca Municipal de Sant Boi de Lluçanès i la Biblioteca La Cooperativa de Centelles són entitats col·laboradores que contribueixen al foment de l’ús de la llengua, de la cohesió social i del coneixement de la cultura i l’activitat social de Catalunya amb la seva implicació en el programa.

Totes dues biblioteques ofereixen un espai per a les parelles lingüístiques, són punt de trobada i punt d’inscripció.

Share

Dia Internacional de la Llengua Materna 2022 a Torelló

Els alumnes de Bàsic 1 i Bàsic 3 i aprenents del VxL parlen de les seves llengües maternes a través de Ràdio Ona i de l’exposició Un niu de llengües a la biblioteca Dos Rius

Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna els alumnes de Bàsic 1 i de Bàsic 3 i aprenents del VxL de l’Oficina de Català de Torelló han parlat a l’aula de les seves llengües maternes i han explicat als companys algunes diferències entre les seves llengües i el català, com ara l’alfabet, algunes lletres, alguns sons, paraules… També han explicat si al seu país  s’estudia a l’escola o si és present als mitjans de comunicació.

Així han après coses sobre el castellà, el portuguès, el georgià, el romanès, el rus, l’amazic, l’àrab, el fanti, el bini, l’àkan, el haussa i el guaraní.

Es podrà veure un petit tast de les seves explicacions en l’exposició “Un niu de llengües” que serà a la biblioteca Dos Rius del 21 de febrer al 4 de març. I també, durant aquests dies es podran sentir a Ràdio Ona petites falques que els alumnes de Bàsic 1 (el mòdul per aprendre català des de zero que ha començat aquest mes de gener) van gravar en la visita a la ràdio de dijous passat dia 17 de febrer.

Aquesta activitat s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de la biblioteca Dos Rius i de Ràdio Ona, la ràdio municipal de Torelló. Totes dues són entitats adherides al Voluntariat per la Llengua.

Share

Presentació del VxL a La Salle Manlleu

Durant aquest curs el programa VxL d’Osona ha tingut contacte amb diversos centres de secundària per explicar-los el programa. Els alumnes de secundària tenen unes hores del seu expedient curricular dedicades al Servei Comunitari i tenen l’opció de participar, entre d’altres projectes solidaris, en el programa Voluntariat per la llengua.

El dia 16 de febrer es va organitzar una sessió informativa al centre de secundària La Salle Manlleu dirigida a nois i noies de 4t d’ESO que estan interessats a formar part com a voluntaris del programa. Els futurs voluntaris es van preparar la sessió amb preguntes que van dirigir a la dinamitzadora que els en va explicar el funcionament.

 

L’objectiu d’incorporar el VxL als projectes del Servei Comunitari és, d’una banda, que els alumnes que han arribat recentment a Catalunya puguin practicar el català d’una manera informal, amb un company del mateix centre. Aquesta pràctica reforça la necessitat d’aquests alumnes d’accelerar l’aprenentatge de la llengua per poder seguir el seu itinerari formatiu i, també, de facilitar el contacte amb altres nois i noies. D’altra banda, la pràctica també afavoreix que els alumnes voluntaris mantinguin amb naturalitat el català en les relacions informals amb els companys d’altres procedències que hi ha al centre

Share

Aquest febrer, nous grups de reforç de lectura a la comarca

Vic, Manlleu i Torelló posen en marxa un total de deu grups de reforç de la lectura

La setmana del 14 de febrer, el CNL Osona posarà en marxa nous grups de lectura que es reuniran per parlar de llibres una hora cada setmana. En concret, se n’oferiran un a Torelló, quatre a Vic i cinc a Manlleu.

A Torelló, el llibre triat és Trampa de foc, de Núria Martí, una novel·la basada en la història real de l’incendi de la fàbrica tèxtil Triangle a Nova York el 1911.

A Vic, les obres escollides són Les invisibles, onze biografies de dones catalanes excepcionals, i Madame Bovary, una de les històries d’amor més conegudes de la literatura universal.

Pel que fa a Manlleu, la lectura se centrarà en Anna Frank, la seva vida, el relat de la famosa nena jueva que es va haver de refugiar a Amsterdam amb la seva família en esclatar la Segona Guerra Mundial, i en Kafka i la nina viatgera, que explica la història de Franz Kafka quan coneix Elsi, una nena que plora perquè ha perdut la seva nina. Per consolar-la, decideix explicar-li que se n’ha anat de viatge, i que ell és un carter de nines.

Aquestes trobades en grups reduïts, algunes de les quals seran virtuals, pretenen reforçar la pronunciació, la fluïdesa i la comprensió lectora de textos adaptats gràcies a l’Associació Lectura Fàcil. Sens dubte, aquest reforç comportarà un avanç notable en l’aprenentatge de totes les persones que han mostrat interès a participar en aquesta activitat. Bones i  felices lectures!

Share

El cinema en català omple el febrer amb cinema infantil, el Doc del Mes i l’estrena de ‘Destí a Brighton’

Aquest mes de febrer, més de 60 sales de tot Catalunya oferiran pel·lícules en català amb tres propostes ben diferents.

El CINC -programa de Cinema Infantil en Català- reprèn la programació amb més de 90 sessions. El Documental del Mes de febrer estrena “En el llindar” que segueix la transició de gènere d’un jove brasiler. També arriba als cinemes l’estrena del llargmetratge “Destí a Brighton”, una road movie que homenatja la cultura mod. Aquestes obres han estat doblades o subtitulades en català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura. L’any 2021, 73 pel·lícules van comptar amb un ajut per al doblatge i la subtitulació en català de llargmetratges d’estrena en sales de cinema.

En el llindar, el Documental del Mes de febrer

Títol: En el llindar

Títol original: Limiar (Threshold)

Director: Coraci Ruiz

Intèrprets

Sinopsi: Des d’un punt de vista autobiogràfic, la directora brasilera, Coraci Ruiz, segueix la transició de gènere del seu fill adolescent, en Noah.

Versió: VOSC

Idioma original: portuguès

Qualificació

Data d’estrena03/02/2022

Tràiler

El cicle Documental del Mes ha programat per al febrer “En el llindar”, que s’exhibirà en format híbrid. De forma presencial, l’acolliran 42 sales de Catalunya, 2 de les Illes Balears i 8 del País Valencià i, en línia, 11 sales virtuals de Catalunya i 1 a les Balears. Aquest llargmetratge ha estat subtitulat en català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística.

La directora brasilera Coraci Ruiz segueix des d’un punt de vista autobiogràfic la transició de gènere del seu fill adolescent, en Noah. Entre l’any 2016 i el 2019, l’entrevista tot abordant els conflictes, certeses i incerteses que impregnen la seva profunda cerca d’identitat. Alhora, Coraci, criada des de petita en un entorn activista i feminista, també viu el seu propi procés de transformació que la porta a trencar amb vells paradigmes, a enfrontar-se a les seves pors i a desmuntar els seus propis prejudicis
El Docs del Mes és una iniciativa de l’empresa Parallel 40, nascuda en el marc del projecte europeu CinemaNet Europa, l’any 2004, que té l’objectiu d’apropar el gènere documental al màxim nombre d’espectadors possible, d’augmentar el nombre de sales que vulguin programar cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d’una oferta regular més enllà dels festivals.

Destí a Brighton

Títol: Destí a Brighton

Títol original: The Pebble and the Boy

Director: Chris Green

Intèrprets: Patsy Kensit, Ricci Harnett, Jesse Birdsall, Emma Stansfield, Sacha Parkinson, Christine Tremarco, Stuart Wolfenden, Charlotte Tyree, Jamie Lomas

Sinopsi: En John, un jove de 19 anys de Manchester, s’embarca en un viatge a Brighton. Voleu saber per què?

Versió: Doblada

Idioma original: anglès

Qualificació: A partir de 12 anys

Data d’estrena: 04/02/2022

Tràiler

John Parker, un jove de 19 anys de Manchester, s’embarca en un viatge de descoberta cap a Brighton amb l’antiga scooter Lambretta que hereta del seu pare.

El director Chris Green recrea la cultura mod dels anys seixanta, amb una banda sonora encapçalada per Paul Weller i The Jam. Movie Films distribueix a partir del 4 de febrer aquesta pel·lícula doblada al català amb el suport de la Secretaria de Política Lingüística. Consulteu les sales a la cartellera de Cinema en català.

Impuls al doblatge i la subtitulació en català

El Departament de Cultura impulsa el doblatge i la subtitulació en català de produccions audiovisuals amb subvencions a les distribuïdores per augmentar l’oferta cinematogràfica en llengua catalana a les sales d’exhibició, a les plataformes digitals i en format físic. L’any 2021 s’han doblat o subtitulat en català, amb el suport de Política Lingüística, més de 2.000 continguts audiovisuals per a sales, plataformes, Blu-ray, DVD i festivals.

Share

L’ADET convoca la segona edició del premi Pescamots.cat amb la col·laboració de l’Oficina de Català de Torelló

L’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET) amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística per mitjà de l’Oficina de Català de Torelló i l’Ajuntament de Torelló organitza la segona edició del concurs literari Pescamots.cat.

Amb aquest concurs l’ADET vol contribuir al foment de l’ús de la llengua catalana a través de la redacció d’escrits breus, incentivar l’escriptura creativa i reconèixer l’esforç d’un col·lectiu de persones per aprendre la llengua catalana.

Des de l’Oficina de Català s’anima els alumnes i els participants del programa Voluntariat per la llengua que hi participin perquè és un bon incentiu per practicar la llengua.

 

Share