• L’apunt lingüístic: abreviatures

  Per a què serveixen? En podem posar a qualsevol tipus de text? Han de portar punt? Es pot fer servir qualsevol forma? Anem a pams…  

  Una abreviatura és una paraula que usem amb l’objectiu d’ocupar poc espai. Per aquesta raó les utilitzem sobretot per escriure adreces en formularis, sobres, sol·licituds, agendes, etc., en els quals l’espai que tenim per escriure és reduït. Consegüentment, hem de mirar de no posar-ne en l’interior d’un text.  

  Després d’escriure un mot abreujat hem de posar-hi un punt. En alguns casos, en comptes d’un punt, hi posem una barra (per exemple c. o c/), però mai totes dues coses. Com a cas especial tenim els números ordinals, que podem posar amb punt o sense: 1r o 1r., 2n o 2n., etc. Un altre cas és el de les sigles, que no porten mai punt: NIF, CAP, ESO, IVA, etc.  

  La major part d’abreviatures es formen agafant la primera síl·laba de la paraula i la consonant següent: tel./telèfon, des./desembre, aj./ajuntament, av./avinguda… Però no sempre és així: sta./santa, ctra./carretera, gral./general…  

  No les dupliquem mai per formar plurals, per la qual cosa, formes com AVV es consideren incorrectes (AV del Centre). De fet, una abreviatura no té plural, però el nombre el marquen altres elements de la frase com ara l’article: els CAP de la comarca (no poseu els CAPs). 

  Print Friendly, PDF & Email
 1. professorat

  28 oct. 21
  8:29 #

  Hola!
  Abans d’abreujar una paraula hem de veure si realment cal fer-ho. Tal com vam dir en l’Apunt lingüístic, al mig d’un text s’aconsella no abreujar. També és important comprovar que la forma que adoptem es pugui reconèixer. No hi ha cap forma establerta o fixada per a “ambdós inclosos”. Així doncs, si adoptem la forma genèrica d’abreujar, usarem la primera síl·laba i la primera lletra de la següent i hi afegirem un punt. El resultat seria “ambd. inc.”. Si bé és productiu abreujar “inclosos”, ja no podem dir el mateix d’”ambdós”, perquè només estalviem un espai. Amb la qual cosa, la nostra proposta seria posar l’abreviatura “ambdós incl.” o posar la forma sencera.

 2. Pilar Bultó Serra

  12 oct. 21
  18:54 #

  i quan s’abreugen dues paraules com per exemple: 212 a 218 ambdós inclosos, es posa un punt darrere cada paraula (a.i.) o una al final ai.) o bé es sense cap punt (ai)


Segueix-nos a:

InstagramFacebookTwitter

Categories


Inscripcions curs 2023-2024. Clica per a més informació!


Núvol d’etiquetes


Comentaris recents

 • Laia: A l’escola dic molt “no apretis tant fort” quan els nens i nenes escriuen, com ho hauria de...
 • Teresa Fernàndez: Hola, Anna! Hi ha adjectius que tenen flexió de nombre i de gènere, i d’altres que només la...
 • Anna Pell: I marrona es pot dir? A l’habitació hi ha una cortina marrona. Entenc que sí, per allò que és com...
 • Jordi: Bixumets s’utilitza amb el verb, “fer bixumets” quan algú o algun fet aliè, una ridiculesa, provoca vergonya a...
 • Laura: Que bé! No sabia raonar la diferència. Gràcies.

Enllaços


Històric