Arxiu per desembre, 2017

  • Bones festes i feliç any nou!

     

    L’equip del Servei Local de Català de Castelldefels us volem desitjar bones festes i feliç 2018! Si voleu celebrar el Nadal en català, us hem preparat alguns recursos…

    Des del SLC de Castelldefels hem repartit cartes als Reis editades pel Consorci per a la Normalització Lingüística entre alumnat, AMPA i establiments col·laboradors amb el VxL de la ciutat. Si encara no la teniu, la podeu descarregar des d’aquest enllaç: cartes als Reis

    A l’enllaç el Web de Nadal del CPNL, hi trobareu cançons, dites, contes, felicitacions digitals, etc. Tot el que us cal per celebrar el Nadal 2017.

    Finalment, si voleu consultar quins jocs hi ha en català i els establiments on els podeu trobar, ho podeu fer consultant aquest enllaç: I tu, jugues en català?

    A Castelldefels podeu comprar joguines i jocs en català a Magatzem Chacón Joguines (av. Constitució, 142-144), a Ziggurat Jocs (c. Guillermo Marconi, 2, baixos) i a Juguettos (av. Santa Maria, 17-19). Recordeu que, si presenteu el carnet d’alumnat o del Voluntariat per la llengua a Ziggurat Jocs, us faran un 10% de descompte en tots els productes que compreu.

    Bones festes i feliç 2018!

    Share

    Article complet

  • Juguettos s’adhereix a la campanya “I tu, jugues en català?”

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    A l’establiment Juguettos de Castelldefels es poden comprar i encarregar jocs i joguines en català.

    Juguettos (av. Santa Maria, 17-19), que s’ha adherit a la campanya ” I tu, jugues en català?”, forma part de la xarxa de botigues que potencien la joguina i el joc en català.

    Aquesta campanya vol contribuir a potenciar l’ús de la llengua catalana en el sector del joc i de la joguina. Més de 400 botigues de tot Catalunya li donen suport i prenen el compromís de fer visibles els jocs i les joguines que incorporin el català.

    Cercador de jocs en català

    APP jocs en català

    On es poden comprar?

    Share

    Article complet

  • C2 21a sessió

    El gran pica-pica

    La darrera sessió del curs de C2 va tenir un to una mica festiu, ja que era l’última classe abans de les vacances de Nadal. Un cop més, vam començar la sessió repassant dues actes que havien fet els nostres companys. El procés es fa amè i permet, primer a individualment i després en parella, anar comentant el text escrit. Quatre ulls hi veuen més que dos. Després, vam escollir el títol per a dues actes diferents. En una acta va sortir el títol guanyador El cul a la cadira i en una altra acta Òptim Optimot. També vam estar repartint qui feia la propera acta i la postal de la sessió.

    El Jaume ens va recordar que la propera classe serà el dimarts 16 de gener. És d’aquí unes setmanes, i segurament seran dies de moltes festes, celebracions… Després de les vacances de Nadal en Jaume ens va avançar que començarem a preparar el guió per a poder fer el vídeo. Fins aleshores hi podem anar pensant.

    L’activitat principal de la sessió consisteix en conèixer una mica més el Jaume. Primer de tot, el que fem és que cadascú de nosaltres hem de pensar una o dues preguntes que li faríem. Aquestes preguntes tant poden ser de caire personal com professional. Un cop pensades les preguntes individualment, ara les compartim en un grup de cinc o sis alumnes. Entre tots hem de poder triar, escollir i descartar preguntes. D’aquesta manera que cada alumne en triï només una. Generalment, descartem les preguntes que són molt semblant o repetitives com ara: On vius? Què vas estudiar? Quants anys fa que treballes d’això? ….

    Una vegada tots hem escollit una pregunta per fer-li, fem dues fileres paral·leles, ens posem mirant cara a cara a la nostra parella i ens asseiem a la cadira. Llavors consisteix que una persona d’una filera fa una pregunta que havia pensat per a en Jaume a qualsevol company de la filera del davant i aquest ha de respondre com si fos el Jaume. Després, en Jaume respon o dona la resposta encertada a la pregunta. Es produeixen moments força còmics, ja que algunes preguntes no sabem com respondre-les i d’altres són curioses i divertides. Llavors el company que ha respost en nom d’en Jaume fa una altra pregunta a un altre company diferent i així successivament.

    Per acabar la sessió fem un pica-pica amb cava, galetes i polvorons. Tot plegat, en un ambient força distès, lúdic i agradable. També dona lloc a comentar entre tots algunes de les respostes que ha donat el Jaume. Per acabar, ens desitgem molt bon Nadal i fins a la tornada!!

    Share

    Article complet

  • C2 20a sessió

    Òptim Optimot

    Avui hem fet una sessió a la biblioteca pública de Castelldefels per familiaritzar-nos amb les eines lingüístiques que Internet ens facilita. Tot i això, hem començat com és habitual, revisant l’acta de la 15a sessió i n’hem triat el títol adient .

    En Jaume ens ha facilitat una piulada  per trobar les errades lingüístiques i explicar quines eines de la xarxa hem fet anar per verificar-ne les correccions. Les principals fonts a consultar són:

    L’Optimot és la que dona més opcions de cerca i amb una casuística més àmplia, però si volem una de  més concreta podem emprar l’Ésadir.cat . El Servei Lingüístic de la UOC és similar a l’Ésadir.cat.  El Parles.upf té un apartat molt bo per ajudar-nos en tècniques d’escriptura.

    Tot  seguit, en Jaume ens ha explicat com podem penjar el nostre article d’opinió al blog d’ Els veïns del C2. Cal esperar una invitació al blog i cal que ens hi registrem. El primer serà anar a la part superior esquerra i a Els meus llocs entrar al blog d’ Els veïns del C2. Un cop som al blog, hem d’anar a Entrades del blog/Afegim, on trobarem un processador de textos i podrem pujar aquí els suports en imatge que vulguem. A l’apartat Categories i etiquetes, hem de marcar Articles d’opinió i etiquetar amb les paraules clau per que ens puguin trobar més fàcilment a la xarxa. Les etiquetes seran #paradís40, #c2cast17, el nom de cada grup i les paraules en negreta que marcarem a l’article com a paraules claus.

    Un cop redactat el tex, el podem  publicar al moment, guardar-lo  i recuperar-lo més tard i previsualitzar-lo com quedarà. També hem de tenir cura d’emprar imatges (fotografies,gràfics,dibuixos,etc.) que no tinguin dret d’ús reservat i sempre serà millor citar la font de la qual les hem obtingudes.

    Share

    Article complet

  • Elemental 1 (17a, 18a i 19a sessió)


    cdn.pixabay.com/photo/2013/02/21/19/11/active-84646_640.jpg
    Intentaré resumir les últimes tres sessions.

    Si recordeu l’entada anterior
    Elemental 1

    vam veure algunes frases fetes. Us afegeixo les que vam treballar el 5 de desembre:
    Frases fetes i significat

    A més, de deures havíeu de llegir el conte, Mens sana in corpore quiet, inclòs en aquest material:
    Mou-te!
    En la sessió següent vam comentar el vocabulari nou que vau trobar en la lectura:
    Vocabulari lectura Mou-te

    I, en grup, vau parlar sobre esport, seguint les preguntes del mateix material. va resultar que a classe hi ha de tot: gent esportista, gent activa i gent a qui la idea de prendre’s una pastilla per gaudir dels avantatges de l’esport sense fer-ne li resultava molt atractiva…

    Després vam veure com es forma l’imperatiu, el temps verbal que serveix bàsicament per donar ordres directes.
    L’imperatiu
    L’imperatiu 2
    Formes d’imperatiu

    Dijous passat vam corregir uns exercicis per practicar l’imperatiu i també per repassar el present i l’imperfet de subjuntiu.
    Per acabar, vam escriure una mena de carta al company o companya invisible, seguint aquest material:
    El company invisible
    Ara cadascú de nosaltres té una carta i ha de tractar d’endevinar quin company o companya de classe l’ha escrit.

    Dimarts en l’última sessió descobrirem el misteri.

    Fins la setmana que ve.

    Share

    Article complet

  • Intermedi 1 (17a i 18a sessió)

    /pixabay.com/es/frutas-hortalizas-alcachofa-banano-155616

    Dilluns vam repassar l’accentuació de la E i la O. Vam veure algunes “normes” que ens poden ajudar per saber si el so de la E i la O és obert o tancat.

    Després vam corregir uns exercicis pendents de la vocal neutra i de la O i la U en posició feble.

    A continuació, en grups de 4 persones vau estar parlant sobre l’alimentació, els tipus de dieta que hi ha, si teniu en compte el lloc d’origen dels aliments, la composició… a l’hora de comprar…

    La sessió de dimecres la vam dur a terme a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado. A la Sala multimèdia vam veure quins recursos hi ha a Internet per aprendre català, per resoldre dubtes, per fer més exercicis…
    Vau resoldre aquests dubtes:

    Activitats sessió recursos

    Intento resumir els enllaços que vam consultar:
    Llista de recursos en línia

    Crec que la sessió va ser molt profitosa.

    Dilluns serà la nostra última classe d’aquest trimestre. Ens veiem dilluns!

    Share

    Article complet

  • C2 19a sessió

    On és el polvoró?

    Extreta d’https://morguefile.com/photos/morguefile/3/biscuits/pop, autoria d’enfinite5

    Avui he arribat 5 minuts tard. En Jaume sempre comença la classe fent-nos  recordar què vam fer l’últim dia, encara que avui això m’ho he saltat. He arribat just a temps per decidir-me si m’agraden les ulleres de sol o no. A mi no m’agraden les ulleres de sol, així he acompanyat al Jose que era l’únic de la nostra filera. Sembla que a la majoria sí que li agraden.

    Una vegada fetes les parelles, corregim l’última acta. Ens sap greu però hi hem fet bastantes modificacions. Espero que aquesta nova agradi. Arriba l’hora de posar  títol a l’acta: cafè o te. Hem escollit, però al final ha sortit guanyador trencaclosques fotogràfic i cafeïnòmans a tota marxa cap a Castelldefels. Cafeïnòmans? Està ben dit això? No ho tatxeu que aquí no hi ha síndries; millor marqueu.

    A continuació, en Jaume ens fa aixecar i fent-nos fer una rotllana amb ell al centre tots ben acostats l’un amb l’altre amb les mans al darrere, es passejava un de nosaltres amb un polvoró per darrere nostre per ficar-nos-el a les mans i la persona del mig havia d’endevinar qui el tenia. Degut a la facilitat que tenia el joc pel soroll que fa el paper, hem decidit canviar l’objecte per un retolador, a la segona tanda. S’ha complicat la cosa quan hem canviat a retolador. Ningú no es movia.  L’Ester no deixava de mirar.  Ha sigut una bona contrincant.

    Una vegada acabat el joc, ens hem separat pels grups que es van fixar per a l’activitat gramatical per resoldre exercicis dels temes escollits.  El Jaume es passejava resolent dubtes. Després, ens ha explicat en què consistirà el desenvolupament de la matèria escollida amb un vídeo de 10 segons de durada. Es pot explicar res en només 10 segons?

    Finalment, en Jaume ens ha donat 8 consells per fer un blog. Però ens havíem d’aparellar per completar la frase. 041217_Consells per redactar un blog

    El pròxim dia ens veiem a la biblioteca!

    Share

    Article complet

  • I3 17a sessió

    Share

    Article complet

  • I3 16a sessió

     

    Share

    Article complet

  • C2 17a sessió

    El cul a la cadira

    Extreta d’https://morguefile.com/photos/morguefile/28/chair/pop, autoria d’Alin

    Ja hi som! Sempre m’agafa el bou! Tot i viure a prop, no sé com ho faig però sempre acabo sortint de casa corrents. Que si la llibreta on l’he deixat, que si la motxilla, que si tanca la porta amb clau, busca on has estacionat el cotxe… Un cop trepitjo el centre cívic a les 11.45 h el repte d’arribar a l’hora ha estat assolit. Avui sembla que serem poca gent i és que amb els horaris que tenim la majoria, poder assistir a classe de vegades és missió impossible.

    Com és habitual i un cop acomodats, el Jaume ens ha demanat que li expliquéssim amb quina idea ens havíem quedat de la classe anterior i cadascú li ha dit la seva. Un cop trencat el gel ens ha repartit paperets amb fragments d’un text escrit per un dels companys com avui estic fent jo. Ens hem agrupat i realitzat les nostres propostes de correcció. Des que hem començat el curs, ja no veiem el naip del Jòquer amb els mateixos ulls. el Jaume ens ha recordat que haurem de realitzar vídeos explicatius de continguts i que alguns alumnes encara no els havíem escollit. Quan he vist la llista he pensat a sortir corrents però el meu subconscient m’ha recordat que necessito assolir el C2 i he clavat el cul a la cadira. He escollit les preposicions. Les recordo en castellà i almenys ja és un començament perquè quan he vist el llistat amb substantivació, pronoms i gerundis se m’ha fet de nit.

    El joc d’avui ha estat ubicar una cantonada de l’aula com a casa i un company ens feia fer monades per uns segons i quan deia un mot concret havíem de sortir corrents i el primer a arribar-hi li feia el relleu. El moment culminant ha estat fregar de genolls l’aula i en reprendre la classe ens hem centrat amb el joc de les Escales de la setmana passada. Havíem de marcar mitjançant la xarxa social Twitter la ubicació de la nostra ciutat escollida al mapa que el Jaume havia penjat en un enllaç. Ens hem encallat aquí la majoria d’alumnes perquè no hi havia manera d’aconseguir-ho. Si en iniciar el curs ens preocupava la seva complexitat, en acabar la classe d’avui molts hem pensat que les xarxes socials seran l’enemic real a combatre. Fins al dia vinent!

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share