Arxiu per març, 2019

  • Inici matrícula cursos 3r trimestre

    Bon dia,

    El dilluns 1 d’abril començarà la matrícula per als cursos de català del 3r trimestre. La matrícula és amb hora concertada. Podeu trucar-nos al 93 664 42 11 o bé acostar-vos al Servei Local de Català (carrer Església, 117, Centre Cívic Canyars-Poble Vell) i demanar hora per matricular-vos-hi o, en cas que sigui necessari, fer una prova de nivell.

    Us hi esperem!

    Més informació: cursos de català

    Share

    Article complet

  • Suficiència 2 (17a i 18a sessió)

    https://pixabay.com/illustrations/road-sky-mountains-clouds-black-908176/

    Encarem la recta final del curs. Cada cop sou més a prop de l’objectiu final. Ànims!

    En primer lloc, he de dir-vos que tinc la sensació que últimament avancem poc, però estem treballant i repassant qüestions relacionades amb els verbs i amb els pronoms i per aquest motiu l’entrada d’avui no serà gaire extensa.

    Pel que fa als verbs, ens hem detingut especialment a estudiar les irregularitats ortogràfiques. Si voleu practicar més:
    Vocal neutra en els verbs
    Remarques ortogràfiques verbs -IR

    També ens porten de cap les correlacions entre temps verbals.
    Si voleu saber-ne més:
    El verb

    Per al dilluns heu d’acabar els exercicis 5, 6 i 7 de les fotocòpies de verbs.

    Pel que fa als pronoms, dimecres vam corregir els exercicis 636 i 637. Per al proper dia podeu fer els ex. 638 i 639.

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • Intermedi 3 (17a i 18a sessió)

    https://cdn.pixabay.com/photo/2018/02/26/09/57/flower-3182652_640.jpg

    Aquesta setmana hem acabat d’escoltar els companys i companyes que faltaven per exposar el treball oral del llibre que han llegit.
    Dimarts va ser el torn de l’Antonio, que ens va parlar del llibre Somriures de Bombai, un llibre dur, però esperançador.
    Dijous van intervenir l’Andrés amb el llibre També van ser joves, sobre personalitats importants i famoses en la seva joventut; i la Jacqueline, que ens va parlar sobre Radiografia de noia amb tatuatge, una història de relacions amoroses, assassinat…

    Felicito des d’aquí a tot el grup d’Intermedi 3 per l’esforç i la feina feta en aquesta activitat.

    Com que la setmana que ve farem la prova del curs, hem fet una mica de repàs.

    Dimarts vam recordar l’estructura de la carta formal i qüestions relacionades amb les abreviatures, fórmules de salutació i comiat i el tractament que donem al receptor o receptors.

    També vam corregir alguns exercicis pendents de verbs. Us passo les solucions dels exercicis que quedaven per fer:
    Solucions exercicis verbs

    Per acabar la classe, vam fer un joc de mímica per endevinar algunes frases fetes.

    Dijous vam parlar de la prova. Si voleu tornar a consultar-ne l’estructura i el model de prova:

    Prova homologada I3

    Vam fer un Kahoot per repassar alguns aspectes treballats durant el curs. Llàstima de la poca cobertura que hi ha a l’aula!
    Va ser divertit i vam tenir un equip clarament guanyador, el format per la Cristina i el Paco.

    Per acabar, us vaig passar uns exercicis de repàs de la vocal neutra, que no hem pogut corregir. Aquí teniu les solucions:
    Solucions vocal neutra
    Ens veiem dimarts!

    Share

    Article complet

  • C2 42 sessió

    Obra de Jesús

    Castelldefels, 14 de març de 2019

    El comandant Jaume ha fet un repàs de l’acta de tots els moviments que hi havien hagut en  els dies anteriors al nostre front. Avui el batalló presentava una alegria fora d’allò habitual, ja que es feia el repartiment dels aliments per enviar a les nostres famílies. I ja sabem com ens agrada omplir el cupons de la cartilla de racionament d’aliments.

    Després de saber que tothom ja tindria aliments per emportar a les famílies. Ha arribat l’hora de treure’ns l’espessor que portàvem a sobre i fer un joc. Els soldats ens hem posat en rotllana i amb una ampolla en les nostres mans havíem de fer un moviment. Un cop havia donat la volta l’ampolla, havíem de tornar a fer el mateix moviment. Els presents ho vèiem tan senzill, que ens costava entendre el que havíem de fer.

    A continuació, hem vist un breu documental sobre la vida de Joan Sales, el nostre líder a seguir. N’hem estat seguint els passos durant tota la guerra anomenada C2Cast. Un cop visualitzat el vídeo, ens hem ajuntat en grups per tal d’extreure els punts més importants de la vida de Joan Sales, per tal que ens serveixi d’introducció per a la nostra exposició.

    Camarades, ja som a la recta final d’aquesta batalla. Hi ha rumors al front que els nacionals es volen rendir davant dels nostres coneixements apresos durant aquests mesos. Han vist tot el que hem après des del començament de la batalla,per l’octubre, fins a dia d’avui.

    Es començaran a veure banderes blanques a les posicions dels nacionals!

    Atentament,

    Un milicià

    Share

    Article complet

  • Passapoemes a Castelldefels per commemorar el Dia Mundial de la Poesia

    Des del Servei Local de Català de Castelldefels us proposem que participeu en un passapoemes per commemorar el Dia Mundial de la Poesia.

    El 18 de març es penjarà un estenedor al Centre Cívic Canyars on hi haurà els desplegables editats enguany per commemorar el Dia Mundial de la Poesia. Aquest desplegable conté el poema “Música de l’ànima, teixida amb paraules” de Rosa Fabregat traduït a 20 llengües.

    Les persones que vulguin participar en el passapoemes durant la setmana del 18 al 22 de març podran portar un poema que vulguin compartir, penjar-lo a l’estenador i endur-se’n un desplegable.

    Els poemes estaran exposats tota la setmana. A partir del 25 de març els poemes estesos es podran adoptar. Així, doncs, les persones que hagin compartit un poema se’n podran endur un altre que hagi estat compartit per una altra persona.

    Us hi animeu?

    Share

    Article complet

  • C2 41a sessió

    obra de Bea

    Santpedor , 12 de març de 1939

    Maleït trànsit de l’ A-2 a les 09.00 del matí! Torno a arribar tard a la instrucció. Entro al centre de formació de la tropa i observo que efectivament la instrucció ha començat. El comandant Jaume es gira cap a mi i em diu de forma cordial: “Passa Jordi,passa!” Ufffff…estic salvat… m’he lliurat de l’arrest al batalló aquest cap de setmana.Ràpidament, em poso al dia amb els companys de trinxera.

    L’oficial en cap ens comenta que la fi de la guerra és a prop i que encara ens queda la batalla final. Però ens explica un breu pla de xoc per poder-la superar amb èxit. Personalment no les tinc totes. Soc un simple soldat de batalló, però crec en aquest oficial i en les seves dilatades experiències en batalles guanyadores. No és com els altres, té quelcom que enganxa…Sí! Crec que ens en sortirem!

    Per donar-nos coratge i ànims parlem de cinc donasses camarades de la república: Núria Folch, Rosa Maria Arquimbau, Dolors Anglada, Aurora Bertrana, Francesca Bonnemaison i Maria Teresa Vernet. Tot seguit, el batalló n’ha parlat i ha arribat a la conclusió que són un exemple de camarades a seguir.

    El comandant, conscient que en aquestes alçades de la guerra necessitem un petit permís,encara que sigui mental, ens ha obsequiat amb un joc elèctric. Divertit i boig, ha complert amb la nostra expectativa.

    Ja com nous,hem fet un exercici sobre preguntes i respostes d’un text de la camarada Núria Folch. Aquest cop hem treballat en binomis i a mi m’ha tocat amb la Toni.

    Seguidament, ens hem ajuntat amb un escamot de quatre soldats. Hem treballat un article d’opinió sobre aquell llibre que tot el batalló en parla i llegeix en les seves hores lliures, Incerta glòria.

     

    Per finalitzar la sessió, el comandant Jaume ha demanat al batalló que realitzi un telegrama a la Comandància Superior del mapa de guerra. Així tindrem dret a un cupó d’aliments. Potser amb sort, aquest cop serà de xocolata!

     

    El comandant ens ha donat festa per demà i ens ha tornat a convocar per a la instrucció de dijous. A veure quina en porta de cap!

     

    Atentament,

     

    Un soldat de la demarcació del Bages

    Share

    Article complet

  • C2 40a sessió

    COMUNICAT OFICIAL C2 CASTELLDEFELS

    Mitjançant aquest comunicat volem informar-vos dels temes tractats a la darrera sessió:

    1. La subhasta
    2. El joc dels sons dels animals
    3. Tria de la millor invitació
    4. Vídeo de les dones exiliades
    5. Puzle de donasses
    6. Piulada sobre la donassa

    Castelldefels, 12 de març de 2019

    Share

    Article complet

  • Tertúlia literària amb Irene Solà a Castelldefels

    Aquest mes de març tenim una nova tertúlia de “Nova collita”. La tertúlia, organitzada per la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado, està dedicada a descobrir nous escriptors en llengua catalana. Es tracta d’autors d’obres de força qualitat literària, que gaudeixen del reconeixement de la crítica però que encara no han arribat al gran públic.

    La tertúlia del mes de febrer tindrà lloc el dijous 14 de març a les 19 h amb la presència de l’escriptora Irene Solà, que ens parlarà de la novel·la Els dics.

    Si us animeu a llegir-la i a conèixer-la, ja podeu passar a recollir-ne un exemplar pel taulell de la Planta 0 de la Biblioteca. Tingueu en compte que per participar en aquesta tertúlia cal inscriure-s’hi prèviament.

    Enllaços relacionats
    Share

    Article complet

  • Últim repte curs elemental 1

    Bona tarda,

    La setmana passada el comitè de valoració del concurs “El millor grup del CPNL” es va posar en contacte amb nosaltres i ens va plantejar l’últim repte.

    Abans que acabi el mes de març haurem d’haver elaborat un Kahoot amb preguntes relacionades amb allò fet durant el curs. Com a mínim, n’haurem de fer 2. Per tant, haurem de treballar en grup. Per començar a  preparar-lo, vam elaborar una llista de tot allò que hem treballat durant el curs. Déu-n’hi-do la feina que hem fet! Les properes sessions anirem elaborant el Kahoot. Estic segura que també superarem aquest repte:)

    A més de tot això, a l’última sessió vam parlar del Dia Internacional de les Dones i abans de marxar vam veure un vídeo. Aquí el teniu. 

    https://little-revolutions.com/ca/canvia-el-conte/

    Share

    Article complet

  • Suficiència 2 (15a i 16a sessió)

    https://cdn.pixabay.com/photo/2012/11/04/05/35/learn-64058_640.jpg

    Dilluns vam corregir uns exercicis de derivació. Es tractava de formar noms a partir de la paraula que ens donaven entre parèntesis. Si voleu practicar més:

    Les paraules derivades
    Derivació amb prefixos

    Després vam continuar amb els verbs. Potser us pot ser útil aquest material.
    El subjuntiu

    També us vaig donar uns exercicis per treballar les grafies: x,ix,g,j,tx,ig
    Consonants palatals fricatives i africades

    Dimecres vam revisar l’entrada al blog de la setmana passada. Vam continuar fent exercicis sobre verbs i vam corregir els exercicis d’ortografia.

    Vam consultar també aquesta pàgina:
    Els sons del català

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share