Arxiu per novembre, 2012

  • Coneixeu la Viquipèdia?

    La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet. N’hi ha versions en més de 280 llengües, inclòs el català. Segons un estudi de Mark Graham, investigador de la Universitat d’Oxford, que ha cartografiat les llengües més usades a cada país amb dades oficials de la Viquipèdia, els articles en català dupliquen els que estan en castellà. La versió catalana és, doncs, molt dinàmica fins al punt que l’investigador conclou que “en cap lloc del món podem veure una visibilitat tan alta d’una llengua relativament petita”. De fet, segons dades oficials de Wikipedia, el català es troba a la posició 15 mundial quant a nombre d’articles.

    Desitgem que aquest immens patrimoni creat de manera col·laborativa continuï viu (amb actualitzacions constants) i tan present a la xarxa. Consulteu-la, que és gratuïta!

    Article complet

  • Aplicacions per a telèfons mòbils

    Al mercat hi ha un munt d’aplicacions per a telèfons intel·ligents (en anglès, smartphones) relacionades amb la llengua catalana o que es poden trobar en aquesta llengua. Com sempre, és bo que de bones a primeres ens preguntem si aquell joc que ens agrada tant o aquella utilitat tan interessant existeix en versió catalana i és possible que sigui així. Trenquem, doncs, la tendència a creure en el prejudici que “en català no existeix”.

    Fixeu-vos-hi. La primera que destaquem és el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, amb dues versions gratuïtes per a iPhone /iTunes  i Android i una versió de pagament per a l’iPhone (des del web www.iec.cat es poden baixar totes). També trobareu per a iPhone i iPad el Diccionari catala-valencià-balear a www.nou.cat. Per altra banda, Enciclopèdia Catalana ofereix el Diccionari de la llengua catalana,  (29,99), el Diccionari català+sinònims (42,99) i el Conjugador de verbs (24,99).

    En l’àmbit de l’entreniment o de les utilitats, a Google Play trobareu El gran dictat (gratuïta), El joc del penjat (gratuïta o de pagament -0,50 €-),  Apalabrados i, naturalment, WhatsApp.

    Finalment, per estar al dia de la premsa, tots els diaris i revistes tenen app pròpia i gratuïta, però a Premsa catalana hi són tots en una sola app, també gratuïta.

    Article complet

  • Diccionari de mots encreuats

    Una curiositat: el Diccionari de mots encreuats. Fent encreuats (o crucigrames, o mots enreixats…) de vegades et trobes que et falten 1 o 2 o més lletres però no et vénen al cap quines són per poder acabar d’omplir la graella. Doncs aquest diccionari en línia us pot ajudar. El funcionament és molt senzill: heu de definir quantes lletres té la paraula i afegir les lletres que sapigueu segur. Aleshores el diccionari farà una cerca i llistarà totes les paraules que compleixen aquesta condició. Ja només caldrà que seleccioneu la paraula que s’ajusta a la definició.

    Per cert, que si esteu molt interessats en aquesta mena de passatemps, podeu visitar la pàgina Crucigrama exprés, on en trobareu molts i de molt singulars.

     

    Article complet

Filtre d’apunts


Establiments col·laboradors

Visita algun dels 36 establiments col·laboradors de Calafell per comprar-hi en català.


Segueix-nos a:


Arxius