La setmana passada vam assistir al programa de fi de temporada de Calafell matí presentat per Ferran Boqué de Calafell Ràdio, amb qui hem col·laborat durant tot el curs amb una secció setmanal de català.
Lluís Tetas, tècnic de normalització lingüística de l’Oficina de Català de Calafell, setmana rere setmana, ha analitzat mots i expressions de diferents cançons catalanes. Durant la temporada, ha comentat 31 cançons de 31 artistes diferents, una bona aproximació a la música catalana i a les expressions que escullen els artistes per escriure les seves lletres.
Si voleu saber quines cançons són i quines són les paraules comentades, les trobareu a l’espai de programes de ràdio del nostre blog. I si també voleu gaudir de la música i descobrir nous cantants i grups musicals en català, a l’Spotify en trobeu la llista, i a l’apartat de ràdio a la carta de Calafell Ràdio, tots els podcast.
Article complet
Els alumnes de nivell Elemental 1 han gaudit d’una visita guiada a la Confraria de Pescadors i a la Casa Barral de Calafell.
Gràcies a les explicacions del personal de Calafell Històric de l’Ajuntament de Calafell, els estudiants han pogut endinsar-se en la història del Calafell pescador: han pogut conèixer les feines de mar i les feines de terra, com i on vivien els pescadors, com era el passeig marítim fa 70 anys, quins canvis ha patit la Costa Daurada, quin argot i frases fetes feien servir els pescadors… A més, també han visitat la casa d’estiueig de Carlos Barral com a complement dels treballs que han fet a l’aula en què havien d’estudiar i exposar al vida i l’obra de diferents personalitats relacionades amb Calafell.
Ha estat una activitat molt enriquidora que ha permès als aprenents practicar la llengua catalana en una situació real i apropar-se una mica més al coneixement de la societat catalana i de la història de la població on viuen.
Aquesta activitat s’inclou dins del programa de Llengua, cultura i cohesió del Consorci per a la Normalització Lingüística.
Article complet
Divendres 21 de juny va tenir lloc la festa de cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per la llengua al jardí de Cal Bolavà.
L’acte va començar amb una activitat relacionada amb el Voluntariat per la llengua (VxL): el Voluntariat Exprés, que consisteix a tenir una conversa de 5 minuts en català amb diferents persones. Els alumnes i els voluntaris es van situar en parelles, cara a cara, i cada 5 minuts havien de fer canvi de cadira (i de parella). D’aquesta manera, van tenir oportunitat de conèixer tots els assistents a l’acte i fer un tastet del VxL.
Tot seguit, l’alcalde, Ramon Ferré, i la regidora M. Lluïsa Llastra van lliurar diplomes i obsequis que han participat al Voluntariat per la llengua com a reconeixement a la tasca que han fer durant tot el curs.
Finalment, entre tots vam poder degustar plats típics de diferents països dels alumnes que han participats als cursos i que van cuinar amb molt d’amor per a tots nosaltres mentre brindàvem amb una copa de cava, recordàvem anècdotes del curs i ens desitjàvem bon estiu.
Article complet
En motiu del Dia Internacional del Joc, dijous passat una trentena de persones van jugar a l’Scrabble en català a la vermunteria L’Espineta de Calafell, una antiga casa de pescadors davant de mar.
L’activitat va estar organitzada per l’Oficina de Català, conjuntament amb la botiga de joguines Ralet Ralet i la vermuteria L’Espineta de Calafell, i dinamitzada per Francesc Gallen, membre de la Federació Internacional de Scrabble en Català, que va portar els taulers i va explicar-ne les normes i els trucs per encreuar paraules en català.
Aquest acte es va emmarcar dins de la campanya “I tu, jugues en català?” i es va aprofitar per distribuir material de la campanya (com llapis) i exemplars de llibrets de passatemps en català.
Article complet