• Unitat 13: L’àvia no es pot valdre

  bloguer_Imatge

  Textos argumentatius S3

   Els textos argumentatius consten de tres parts ben diferenciades:

  Introducció: Presenta breument el tema i anuncia quina és la postura de l’autor pel que fa als arguments que es desenvoluparan a continuació.

  Desenvolupament: Tracta del tema. S’organitza al voltant d’una o més idees principals. A cada idea li pot respondre un paràgraf. els paràgrafs s’encadenen de manera lògica i fan progressar el tema cap a la conclusió. Es poden incloure dades per reforçar les idees exposades.

  Conclusió: Resumeix les idees expressades en el desenvolupament. Algunes vegades, l’autor segueix l’estratègia de deixar el final obert, formulant alguna pregunta al lector.

  Escriviu un missatge al blog: Connectats a Sant Andreu, dirigit als bloguers del curs S3, per explicar-los com heu de canviar els costums de casa vostra perquè, a un dels fills, li han diagnosticat al·lèrgia a la pols i als àcars.

  Proposta d’altres temes:

  … perquè un membre de la família pateix intolerància al gluten.

  … perquè l’avi que viu amb vosaltres té intolerància a la lactosa.

  … perquè us han diagnosticat un principi d’artrosi al genoll.

   

 1. Encarna

  12 nov. 13
  0:33 #

  Carolina,
  El teu comentari apareix a Materials complementaris Suficiencia S3.
  No he pogut canviar-lo d’entrada.
  Encarna

 2. LAURA

  11 nov. 13
  15:40 #

  Al.lèrgies, un mal de la civilització

  Cada cop hi ha més al•lèrgies. Tots coneixem persones properes que pateixen al•lèrgies i sembla que aquest nombre va creixent progressivament. Els èczemes dels nens, els episodis de picor, esternuts i congestió al nas o al ulls que semblen refredats que no acaben de curar, les crisis d’ofec i xiulets al pit, les erupcions a la pell en menjar aliments i les reaccions al•lèrgiques amb medicaments són cada cop més habituals. L’augment més elevat d’al•lèrgies es dóna a les grans ciutats, tant en nens com en adults.

  Des de fa un anys al meu fill, després de moltes proves mèdiques i moltes crisis d´asma i refredats que no es curaven, sembla ser que mai, li van diagnosticar al.lèrgia a la pols i als àcars. Sembla ser que també és una questió hereditària, jo també pateixo diversos tipus d´al.lèrgies.

  Des de les hores tot va canviar a casa. Neteja extrema, ventilació de (la)l’habitació un mínim de 10 minuts al dia, retirada de catifes, ninos de peluix, joguines, matalassos, etc. una auténtica revolució a la) l’habitació del meu fill i a la resta de la casa.
  (Desprès) Després van començar amb les vacunes. Les visites al metge eren continues, cada setmana passavem per la consulta, ara, amb un cop al més és suficient. Tot aquest canvi va comportar també una despesa important a casa.

  Al.lèrgies, el mal de la civilització moderna.

  Bé, doncs hem de conviure amb (la) l’al.lèrgia cada dia. Esperem que un dia canvÏin les coses.

 3. FATIMA AHMED

  11 nov. 13
  15:06 #

  Títol?
  (Tan) Tant l’al·lèrgia com l’asma solen ser malalties hereditàries i la seva prevenció s vital, per això quan li van diagnosticar a la meva filla de 9 anys al.lèrgia a la pols i als àcars, de seguida vaig pensar en la meva mare que pateix d’asma crònica i un munt (de) d’al.lèrgies de molts tipus (de pols, d’humitat, d’àcars…) i com ens havia afectat a tota la família i (en) com vam assumir molts canvis d’hàbits i costums. Així doncs, vaig començar una sèrie de precaucions per combatre aquest tipus d’al·lèrgies que patia la meva filla.

  En primer lloc, fer canvis en les habitacions que tenia amb decoració marroquina i treure les catifes i sofàs de disseny marroquí, és a dir, tenir el mínim de mobles possibles i les prestatgeries de llibres (són) tancades.

  En segon lloc, (van tenir que) haver de canviar el matalàs que tenia a la seva habitació per un matalàs sintètic i amb una funda antiàcars. Ventilar molt bé l’habitació un cop al dia i rentar les cortines de manera habitual i els llençols i pijames cada 2 dies.

  També hem cuidat molt la neteja de la casa i (sobre tot) sobretot mantenir una forma regular i sempre utilizant l’aspiradora, hem desconectat l’aire condicionat i vigilem que (l’) la humitat (esté) estigui sempre per sota els 50%. (Y) I per últim evitem la presència d’animals domèstics a casa.

  En definitva, els pares que tinguin fills amb al.lèrgia o asma, podem millorar les condicions de vida dels nostres fills i la prevenció és molt important i qualsevol mesura que es prengui serà útil.

 4. Isidro

  11 nov. 13
  10:48 #

  Intolerància a la lactosa

  Des de (fa) feia un temps que el meu fill no es (trovaba) trobava bé, va anar al metge i li (han diagnosticat) van diagnosticar intolerància a la lactosa, és a dir no pot prendre llet ni els seus derivats.

  La notícia suposa un dur cop no només per a ell sinó per a la resta de la família. Al principi no som conscients dels canvis en els hàbits de vida que això comporta, sobretot en els alimentaris, és un canvi radical en la dieta.

  Els productes sense lactosa no són fàcils de comprar, (no en tots els comerços tenen) no els tenen en tots els comerços, cal anar a botigues especialitzades o supermercats on sàpiguem per endavant que sí que venen aquest tipus de productes. D’altra banda no tenim ni idea dels cars que resulten els productes sense lactosa. És una despesa addicional que suposa un gran esforç.

  En definitiva fins que no passi un temps no ens adonarem (compte) del que suposa aquesta malaltia i de com ens afecta a tots, principalment al meu fill, però també a la resta de la família.

 5. María Casares S3

  10 nov. 13
  22:29 #

  Pols ets i en pols et convertiràs

  Fa anys quan era més jove, la paraula al·lèrgia em sonava a un món llunyà, i que no era el meu. Fins que li va ocórrer al meu cosí. (En primer lloc: No enumeres només descrius què va passar) Passant les vacances amb ell, ens vam adonar que esternudava a tota hora i veient que la cosa no s’arreglava, al contrari, (solament cap a empitjorar-se ho portem al metge) empitjorava, el vam portar al metge; més tard, i després de múltiples visites, proves i anàlisis van arribar a un diagnòstic no greu però si etern per a ell i la família: tènia al·lèrgia a la pols. (En segon lloc,) totes les precaucions, consells per part de l’hospital (cap) a una persona que té aquest problema ens va canviar a tots (aquest) aquell estiu la manera de veure les coses: sempre alerta a qualsevol canvi, neteja extrema en tots els sentits de la paraula i previnguts a ajudar sense límit a l’afectat.

  Finalment, al cap dels anys puc dir que gràcies a la medicació i (de) a la seva força de voluntat, el problema segueix però ha disminuït considerablement.

  Encara recordo les seves primeres paraules en assabentar-se del seu problema: “Et (creïs) creus que ets alguna cosa i no ets ningú”. I és que en realitat no som ningú.

 6. Carmela

  10 nov. 13
  22:06 #

  La vida d’una persona amb al.lèrgia a tot

  Des de fa més de vint anys, a una amiga meva li van diagnosticar èczema en tot el cos. Van fer-li una exploració de la pell i proves de tota mena. Alhora van descobrir que patia moltes al·lèrgies; als àcars de la pols, al pol·len, a la lactosa, als fruits secs, als raigs del sol, entre d’altres.

  Va començar un periple de metges i diagnòstics diferents; amb una reacció positiva al principi, però amb el transcórrer dels temps empitjorava fins a tal punt que havia d’ingressar. Ha pres de tota mena de medicaments i pomades diferents sense cap efecte visible.
  Com a conseqüència de tot això, la seva vida i el seu caràcter han canviat radicalment; de ser una persona amable i amiga de les seves amigues, (és)es reclosa a casa i no surt al carrer si no és imprescindible. Les seves manies i costums han hagut de canviar també, una nova vida se li va presentar sense avisar: (a) ha de mirar la ingesta d’aliments, la temperatura i l’ambient als quals es troba exposada, (controlar els seus pensaments: caldria explicar aquest concepte un mica més) i els nervis. Actualment ha començat un tractament nou, però alhora diferent; ja que es treballa el cos i la ment conjuntament.

  Perquè a vegades, la malaltia l’accentuem nosaltres mateixos. Per tant, cal prendre’s la vida amb molta filosofia.

 7. Guillem

  10 nov. 13
  21:15 #

  El preu de la longevitat

  Ja fa uns mesos que arrossegava un dolor al genoll al que en principi no vaig donar més importància però davant de la seva persistència, vaig decidir ara fa una setmana anar al metge de capçalera. Va fer-me una sèrie de proves i anàlisis i avui mateix m’ha donat els resultats i el seu diagnòstic és que pateixo un principi d’artrosi que per si no ho sabeu és una malaltia degenerativa de les articulacions que provoca una pèrdua progressiva del cartílag. El meu estadi és molt incipient, i per tant, el doctor m’ha tranquil·litzat dient-me que amb una sèrie de hàbits posturals i d’alimentació així com amb activitat física moderada puc ralentitzar el desenvolupament de la malaltia i fins i tot aturar-la. Les pautes que m’ha donat són: -Vigilar el sobrepès, adoptar una alimentació sana i equilibrada i incorporar aliments rics en cartílags com el rap i el bacallà. -Fer exercicis de reforç de les articulacions però sense impacte (bicicleta estàtica o el·líptica, caminar a bon ritme, natació, etc). -Prendre hàbits posturals com per exemple, no agenollar-me, no posar-me a la gatzoneta , fer servir calçat còmode i amb una sola que amorteixi l’impacte.

  Bé, doncs, suposo que no queda altra que prendre-s’ho amb esportivitat, i assumir que és el preu que (tenim que) hem de pagar per la nostra longevitat i pels avenços de la medicina actual, ja que tal i com m’ha dit el meu doctor amb mig somriure, si haguessis nascut a l’edat de pedra a la teva edat ja hi (seriàs) series donant adob a les plantes.

 8. amalia martinez serrano

  10 nov. 13
  20:01 #

  No s’havia de fer una carta!

  Intolerància a la lactosa

  Estimada germana,
  T’envio aquest correu per dir-te que al nostre pare li van diagnosticar una intolerància a la lactosa. Feia un temps que no es trobava bé i li van fer unes proves clíniques, cal un enllaç va resultar positiu en aquesta intolerància.
  El metge em va explicar que aquesta al-lèrgia es produeix quan tenim baixos els (nivels) nivells d’un enzim,que es troba (al intestí) a l’intestí prim,la lactasa i que serveix per l’absorció de la lactosa,que és el sucre de la llet dels mamífers.Amb la baixada de lactasa apareixen dificultats per digerir la lactosa i (començen) comencen els símptomes i el malestar.
  No és una malatia greu,però s’han de prendre mesures i prevencions.Bàsicament es tracta d’eliminar de la dieta els aliments que contenen lactosa que són: la llet i els seus derivats,i alguns aliments preparats o precuinats.
  No consumir llet i (làcteos) lactis seria un problema per als afectats, ja que podrien patir carències de calci,vitamina D i altres nutrients,però avui hi ha llets i (products) productes derivats que han sigut tractats per eliminar la Lactosa i es poden consumir sense risc per als malalts.
  Així, ja veus,germana,que no és un gran problema per al pare, solament ha de seguir un canvi de dieta i els consells del seu metge.
  Espero haver-te informat força bé i que hagis pres bona nota, perquè el pare pensa en anar-se’n una temporada amb tu. Fins aviat.

  Un petó,

  Amalia

 9. Maite Garcia

  10 nov. 13
  19:14 #

  S’ha acabat la bona vida, avi!

  L’avi sempre ha estat una persona molt activa. Es va jubilar als 57 anys i, des de llavors s’ha dedicat a la bona vida: viatges de l’Imserso, anar a ballar, jugar al bingo, anar de gresca amb els amics, menjar en bons restaurants, beure cervesa i fumar puros. Ara, té 75 anys i continua com sempre, fins i tot quan va morir l’àvia i va haver d’anar-se a viure amb nosaltres. Fa un mes, va començar a tenir molèsties en el genoll i a queixar-se que li feia molt mal. Ens va costar déu i ajuda, convèncer-ho per anar al metge, i es va passar tot el camí renegant i dient que no volia veure a cap medicastre.

  Després de moltes proves li van diagnosticar artrosis de genoll. A continuació, el traumatòleg va enumerar totes les mesures necessàries per apaivagar la malaltia que pateix: baixar de pes, dormir 8 hores seguides a la nit, sortir a caminar, fer exercicis específics, l’aplicació de calor i de massatges, i per al dolor, paracetamol o usar un bastó. L’avi estava en estat de xoc i durant una setmana va estar repapiejant per les cantonades, però a poc a poc, va comprendre el que li passava i va tornar a ser el mateix.

  Finalment, volia dir que de vegades, el més difícil no és saber que malaltia es pateix, (si no qual) sinó quina és la nostra actitud davant de les dificultats tant físiques com (a) psicològiques que ens fa plantejar la nostra nova situació. Perquè podem perdre una “bona” vida, però a canvi guanyar una “millor” vida.

 10. Mª Ascensió López del Amo

  10 nov. 13
  17:36 #

  L’ARTROSI ALS GENOLLS
  Des (de) d’abans de l’estiu que em van començar a fer mal els genolls, primer va ser el de (la) l’esquerra però últimament ja em fan mal tots dos. Així que vaig demanar visita amb la metgessa i m’ha dit que tinc artrosi als genolls.
  L’artrosi és un desgast del cartílag de l’articulació, es veu que està relacionat amb l’edat i pot ser degut al sobrepès. Pot causar dolor, que és el meu cas, per tan hauré d’aprendre a no sobrecarregar els genolls.
  Per no haver de prendre analgèsics ni antiinflamatoris m’han recomanat que perdi una mica de pes, que utilitzi sabates còmodes, que segui en cadires altes i amb reposabraços, que no m’agenolli i si tinc dolor que faci repòs.
  Amb tot això i seguint un programa especial d’exercicis de rehabilitació per millorar la força, la resistència i la funció dels genolls, crec que el dolor anirà minvant i podré caminar amb normalitat, sense oblidar-me d’estirar i enfortir diàriament les articulacions per (mantener) mantenir-les flexibles i fortes.

 11. Joana

  10 nov. 13
  17:30 #

  AL•LERGIA ALS ÀCARS DE LA POLS

  Els àcars de la pols són organismes microscòpics que s´alimenten de restes de pell humana. No piquen ni transmeten malalties, únicament són perillosos per aquelles persones que presenten una hipersensibilitat tant a l´animal com als seus residus, especialment els seus excrements.
  Dit aquesta petita informació, us diré que sóc al•lèrgica, per això he pres certes precaucions: Ventilo la casa durant 30 minuts cada dia de l´any. Netejo el pis regularment amb l´aspiradora d´aigua i trec la pols amb un drap humit sempre amb una mascareta protectora.En el dormitori, el matalàs porta funda protectora(,) i setmanalment la rento. Ni els nòrdics, els coixins i els edredons són de plomes. En la resta de la llar, procuro que no s’acumuli la pols. No tinc moqueta ,ni catifa. A casa meva no (és) es pot fumar, i mai utilitzo insecticides ni ambientador. La roba guardada a l´armari sempre la ventilo abans de posar-me-la.
  Amb aquestes mesures bàsiques, intento fer la vida d´aquest éssers més dificultosa i la meva més saludable.

  Gràcies per la (vostre) vostra atenció.

 12. Ana Patricia

  10 nov. 13
  1:08 #

  Un membre de la família pateix intolerància al gluten
  Quan a un membre de la família li diagnostiquen una malaltia, com és la intolerància al gluten, no és una tasca senzilla, és un problema bastant complicat ja que et canvia la vida, no només la del malalt sinó la de tota la família que viuen amb ell, hem hagut de modificar els costums i els hàbits alimentaris que són diferents.

  D’entrada, a casa ja no és igual el menjar de cada dia, hem hagut de buscar botigues adequades o especialitzades on venen productes bàsics sense gluten que evidentment tenen un preu abusiu, no obstant això, hi ha supermercats que ja tenen aquests productes i els preus són més baixos, però, s’ha de mirar detenidament detingudament i verificar la qualitat. Quan mengem fora de casa el problema s’accentua, encara que últimament s’estan incrementant els restaurants que tenen opcions de menú sense gluten, la veritat, ha sigut una bona idea.

  Per tant, recomano a les famílias que no s’amoïnin, sinó que tractin que a casa el dia a dia sigui el més normal possible per a tothom.

 13. Manuela Lafuente

  09 nov. 13
  10:31 #

  Intolerància a la lactosa

  Des de fa un temps el meu fill pateix intolerància a la lactosa, és a dir, al sucre que conté la llet i els seus derivats, i com us podeu imaginar hem hagut de fer canvis importants i no tan sols a nivell alimentari.

  Per començar, no és gaire fàcil trobar aliments sense lactosa, encara que no siguin lactis sovint porten traces de llet o similars, hem de recórrer a botigues de dietètica o supermercats especialitzats, i sobretot mirar bé les etiquetes dels productes per tal d’ assegurar-nos que no contenen components prohibits. Amb tot això, fer la compra ens suposa més temps i també més despesa.

  De la mateixa manera ara (hem) em passo més estona cuinant, ja sigui per fer-li un plat diferent a la resta de la família o per preparar-li la carmanyola per portar el dinar al col•legi. Cal organitzar bé els àpats segons les indicacions dels metges i estar molt a sobre per evitar temptacions, per exemple que no mengi galetes, caramels o la xocolata que tant li agrada, particularment en reunions familiars, aniversaris, etc.

  En definitiva, crec que la intolerància no només condiciona l’afectat sinó també el seu entorn que d’una o altra manera ens veiem implicats.

 14. Sonia S L

  08 nov. 13
  20:33 #

  Títol?
  (Soc)Sóc una persona al•lèrgica i volia explicar la meva història ja que està molt relacionada amb el tema que tractem en aquest blog.

  Jo tenia 10 anys quan, després d´un viatge amb l´escola , vaig tenir el primer atac d´asma. Els meus pares em van portar al metge molt preocupats i em van diagnosticar una al•lèrgia severa a la pols. Davant d´aquesta situació, tota la família va haver d´adoptar diversos canvis i hàbits nous a la llar. Per la meva experiència, donaré alguns dels consells que els metges ens van donar:

  Per començar, encara que els hàbits s´han d´adoptar en tota la casa, és principalment (a) l´habitació de l´afectat la que ens ha de preocupar més, sobretot el llit. Un bon consell és utilitzar llençols antiàcars i canviar cada dia la funda dels coixins, ja que és on més humitat es produeix. S´ha de fer-hi la neteja més profunda i regular perquè els àcars no es reprodueixin tan ràpidament, i utilitzar draps (húmits) humits per no aixecar la pols.

  Un altre consell és treure les coses que acumulen més pols, com les catifes i els peluixos, sobretot si tenim fumadors o animals a casa (tot i que no sigui recomanable tenir-los).

  En el meu cas, i per concloure, la meva família va (tomar)prendre nota d´aquests consells i l´al•lèrgia va millorar, inclòs el meu pare que va aprofitar el moment per (tomar) prendre la decisió de deixar de fumar. Doncs, gràcies a la meva malaltia, tots vam guanyar en salut.

  Tomar: Copsar parant la mà, el davantal, etc. alguna cosa que cau o que hom tira.

 15. abdelkarim koubaa

  08 nov. 13
  20:33 #

  Titol?
  La meva mare pateix al·lèrgia a la pols des dels 20 anys. Cada vegada que netejava la casa esternudava moltíssim, i és clar, quan això et passa sovint, alguna cosa va malament, i un dia li van fer una anàlisi per averiguar si tenia alguna al·lèrgia i finalment li van diàgnosticar al·lèrgia a la pols.

  Des de llavors la meva mare, cada matí, ha de ventilar l’habitació completament i la neteja, (ho) la realitza amb un drap humit i no fa servir cap escombra, ja que eviten evita que la pols i els àcars (si)se n’aixequin. Després de la neteja s’ha de tancar les portes i les finestres durant la resta de dia. I s´han d’evitar els matalassos o coixins de llana i edredons de plomes. També ha de ventilar la roba guardada a l’armari abans d’utilitzar-la.

  Als dormitoris s’han de limitar el nombre de mobles al mínim possible i preferentment tenir mobles tancats i separats de la paret, per poder netejar bé la part del (darrera) darrere. Generalment ha d’haver una bona ventilació de les habitacions, el rentat freqüent de la roba, utilitzar fundes antiàcars i evitar moquetes, catifes, peluixos… Això ens ajuda a minvar la població d’àcars a casa nostra.

  Una persona al·lèrgica és molt important (vacunar-se) que es vacuni per disminuir els (afectes) efectes de les reaccions al·lèrgiques, i també a l’hivern (és recomena) es recomana protegir la boca i el nas amb un mocador per no empitjorar la malaltia.

  Conclusions?

 16. Neus Casamort

  08 nov. 13
  17:30 #

  Tinc artrosis al genoll dret
  Aquest estiu ha fet un any que em vaig jubilar i a la llista de temes pendents tenia anar al traumatòleg. El vaig anar a veure per explicar-li que em feia mal el genoll dret sempre que feia una caminada una mica llarga i que millorava si estava en repòs.

  (Hem) Em va fer una exploració (complerta) completa i em va demanar fer unes radiografies. Avui (els) les hi he portat i m’ha confirmat el que ja em va avançar a la primera visita, tinc artrosis. Sembla que encara és incipient i que hi ha tota una sèrie de remeis per millorar la situació abans de pensar en una operació per posar-me una pròtesi.

  Primer de tot he de perdre pes, ja he aconseguit rebaixar cinc quilos però n’hauria de perdre cinc més. He de fer uns exercicis especials, (me’n ha donat) me n’ha donat les indicacions i demanaré als monitors del gimnàs que m’ajudin a realitzar-los. També vol provar unes injeccions de col•lagen que regeneren el cartílag, són molt modernes i molt cares però sembla que van bé per regenerar el cartíleg.

  Passat un mes tornarem a fer radiografies i comparant-les amb les primeres podrem veure quin serà el pronòstic de la malaltia. Estic molt esperançada (de què) perquè podré gaudir de la meva jubilació (forces) força anys sense haver de passar pel quiròfan.

 17. Esperanza Vázquez

  07 nov. 13
  17:09 #

  No cal una introducció amb el nom i explicant que és un exercici de classe, un títol sí que és necessari?

  Ja fa 16 anys, i a arran d’uns problemes que em venien succeint des de feia uns mesos, li vaig comentar a la meva traumatòloga de l’hospital el que em passava i ella va deduir que era una al·lèrgia i em va fer el volant per realitzar-me les proves. Al cap d’uns mesos, em van fer les proves, per (sapigue) saber si tenia al·lèrgies, i varen descobrir, que d’entre d’altres al.lèrgies, patia la de la pols i els àcars.

  Arran de (descobrir aquest al) descobrir-lo vaig (tindre que) haver de fer canvis a casa, com per exemple: Obrir sempre la finestra de la meva habitació a primera hora del dia perquè es ventilés l’estança, però no més de 20 minuts. Treure de les finestres les cortines, o si les deixava, rentar-les com a mínim un cop al mes. Treure els quadres de les parets (de l’estança), perquè no (acumulin) s’acumulés pols, i si tingués ninos de peluix no posar-los mai a sobre del llit. La pols l’he de treure amb un drap humit i mai (escombrà) netejar amb escombra, es recomana fer-lo amb una mopa o amb un aspirador, ja que evitem que la pols i els àcars se n’aixequin. La roba, sobretot a l’hora de fer els canvis de temporada, l’he de ventilar a l’aire (per què) perquè marxin les possibles partícules de pols i així evitar reaccions al·lèrgiques com són els esternuts i la picor d’ulls i nas, que són (els) les més freqüents.

  També un aspecte important de ser al·lèrgica és que s’ha de prendre medicació especial cada dia i també una vacuna per disminuir, el més possible, els (afectes) efectes de les reaccions al·lèrgiques, que poden arribar a ser molt greus. I quant (és) se surt al carrer i fa vent, es recomana protegir-se la boca i el nas amb un mocador i els ulls amb ulleres de sol.

  Si es tenen en compte aquests consells, es pot arribar a conviure amb l’al·lèrgia sense (molts) gaires problemes.

  Una abraçada per a tothom!

  Esperanza Vázquez

 18. JOSEP MORENO VEGAS

  07 nov. 13
  10:53 #

  Títol?
  Quan, ara fa 7 anys, van diagnosticar a la meva filla petita que patia intolerància al gluten i a la lactosa, i al·lèrgia als àcars de la pols, al pol·len de les graminàcees i de l’olivera, el diagnòstic s’hauria d’haver ampliat i ser un diagnòstic familiar. De bogeria!

  Bogeria en molts aspectes de la vida familiar, ja que, per exemple, el temps de la compra s’allarga ja que no podem agafar els productes dels prestatges del super únicament per la marca o producte desitjat, (si no que) sinó que , un per un, ens hem d’aturar amb el paquet o caixa a la (ma) mà i llegir el contingut dels ingredients, un per un, per tal de descartar el contingut de gluten, lactosa i derivats (aisí) així com dels additius que també inclouen aquests productes (les famoses E…), i (aisó) això sense (contar) comptar que anar a menjar a fora de casa és bastant (peliagut:castellanisme) difícil, costerós, complicat, costós, complex, treballós, ingrat, enredat, fatigós, dur, penós…

  Si parlem de la casa, l’al·lergia ha significat desfer-nos de cortines, de catifes, coixins, ninos de (pelux) peluix i adquirir bons aparells d’aspiració, a poder ser, amb filtre d’aigua que hi van millor.

  I per acabar si parlem de sortir a passejar: A on? Que no hi hagi pols, que no coincideixi amb el temps de pol·linització… (que) Què us puc dir? Allà on sigui més (be) asèptic i pulcre!

  Conclusions ?

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia