• Visita guiada al CaixaForum

  Hola!

  Un grup d’alumnes i de parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua de Castelldefels i Gavà ha visitat el CaixaForum, que era l’antiga fàbrica tèxtil Casaramona.

  El passat 23 de novembre un grup d’alumnes del SLC de Castelldefels i de participants al VxL del CNL Eramprunyà va gaudir d’una visita guiada a l’edifici del CaixaForum, antiga fàbrica Casaramona. La visita guiada per l’edifici va anar a càrrec de la Núria Pujol, que va respondre  detalladament les preguntes sobre la història i l’arquitectura de l’edifici que van fer els assistents al llarg del recorregut. Un cop acabada l’activitat, el grup va visitar també  les diverses exposicions que es poden veure en aquest moment al CaixaForum. Les fotografies de l’àlbum són gentilesa de la Isabel Tejera, voluntària del Voluntariat per la llengua de Castelldefels.

  De fàbrica modernista a centre cultural La fàbrica Casaramona (actualment CaixaForum) és l’única mostra d’arquitectura industrial d’estil modernista que perdura a Barcelona. L’edifici, de l’arquitecte Puig i Cadafalch, és clarament representatiu del moviment modernista i reflecteix perfectament les inquietuds culturals i les preocupacions socials de la pròspera burgesia catalana de principis del segle XX. El disseny de l’edifici és resultat d’una brillant combinació de criteris estètics i funcionals.  Inspirat en la majestuositat d’un castell medieval, l’edifici és una joia de l’arquitectura industrial de Catalunya.

  Més enllà de les muralles medievals El creixement de Barcelona va fer necessari desplaçar els tallers i la indústria perillosa des de les zones poblades cap a l’exterior de la muralla, fet que comportà l’inici de l’important procés d’expansió urbana de la ciutat. Un exemple d’aquest procés fou la construcció de la fàbrica tèxtil Casaramona als peus de Montjuïc.  L’incendi que l’empresari Casaramona va patir a la fàbrica del barri del Raval el va convèncer de reforçar més les mesures de seguretat contra el foc en la nova fàbrica. En aquella època els incendis a les fàbriques eren molt habituals. És per això que aquest edifici es va construir amb dipòsits d’aigua a totes dues torres per a l’extinció d’incendis, i amples carrers interiors per a la circulació dels vehicles de càrrega i mercaderies. La fàbrica Casaramona va esdevenir un referent en matèria de seguretat laboral de les persones que hi treballaven.

  Enllaç a la notícia i l’àlbum de fotos

  Convidem als assistents a deixar aquí els seus comentaris sobre la visita.

 1. Isabel

  26 nov. 12
  22:11 #

  Una visita molt interessant.
  Les coses es veuen de diferent manera quan es conèixent . Qui hauria de dir que unas torres tan macas tenian una funció tan funcional.
  On la propera sortida? Això s’ha de repetir.

 2. Antonio Arjona

  27 nov. 12
  0:14 #

  Em va cridar l’atenció el terra del terrat, corbat per evitar l’emmagatzematge d’aigües pluvials.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL