• El Voluntariat per la llengua ha impulsat 10.208 parelles lingüístiques el 2013

  duessenyoresEl programa ha unit 81.695 parelles lingüístiques des de la seva implantació l’any 2003

  El programa Voluntariat per la llengua, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, ha unit 10.208 parelles lingüístiques al llarg de 2013. En total l’any passat hi han participat també 11.836 persones, 5.102 (el 43%) de les quals ho han fet com a voluntaris i 6.734 com a aprenents (57%).

  Perfil dels nous inscrits

  De les 6.873 persones que han participat per primera vegada al programa, 4.532 ho han fet com a aprenents i 2.341 com a voluntaris.

  Per procedències, el 59,9% del grup dels aprenents és nascut a l’estranger, el 24,5% a la resta de l’Estat espanyol, el 9,6% a Catalunya i la resta no ha concretat la seva procedència. La majoria dels aprenents, un 42%, són nascuts a l’Amèrica del Sud, seguits a força distància pels procedents del nord d’Àfrica amb un 15,6%.

  En el cas dels voluntaris, el 83,3% ha nascut a Catalunya, el 7% a la resta de l’Estat i un 4,3% a l’estranger. Cal destacar que any rere any s’incrementa la xifra de persones que van començar a participar en el programa com a aprenents i que han assolit prou nivell per exercir de voluntaris.

  Per grup d’edats, predominen els voluntaris d’entre 50 i 65 anys i els aprenents d’entre 30 i 39 anys. Aquesta és una tendència que ja s’ha evidenciat els últims anys.

  El programa té una elevada participació de dones, el 71,77%. En el grup d’aprenents és on registra una major participació femenina, el 73,2%. En el cas de les voluntàries és del 69,0%.

  Nous materials d’aprenentatge

  Des de la DGPL s’ha publicat nou material per tal de reforçar l’aprenentatge i l’ús de la llengua. És el cas dels quadernets Parlem tu i jo i Llegir per parlar, llegir per aprendre.

  • 1/ Parlem tu i jo té l’objectiu facilitar el diàleg i la conversa entre les persones aprenentes i les voluntàries que formen part del programa Voluntariat per la llengua. La col·lecció es va iniciar l’any 2010 amb l’objectiu de facilitar i enriquir el diàleg i la conversa entre les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua. Al voltant de Sant Jordi va aparèixer el quart quadern de Parlem tu i jo, a partir de la narració de Rafael Vallbona Les cases perdudes i el còmic La recerca, de Mercè Godàs. La narració s’ubica a Bucarest i proposa llegir i conversar sobre diferents aspectes relacionats amb les cases on vivim
  • 2/ D’altra banda, El Departament de Cultura també ha publicat nous materials de Llegir per parlar, llegir per aprendre centrats en el conte de la Ventafocs, en la memòria de l’escriptor Paco Candel i en el món dels jeroglífics.

  Així mateix s’ha reeditat el material de difusió de la campanya Voluntariat per la llengua amb una actualització dels continguts i un nou plantejament gràfic. El material descriu en què consisteix el programa, les maneres de participar-hi, els avantatges que hi ha per als posseïdors del carnet de VxL, que s’ha posat en funcionament aquest 2014, i un resum de la trajectòria del programa.

  Notícia al web del CPNL

   

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL