Arxiu per maig, 2013

  • Intermedi 2. Unitat 4. On anirem de vacances?

    Vacances

    www.flickr.com/photos/docntpictures/4891093399/

    Dimecres passat vam fer a classe uns exercicis de repàs del que hem fet fins ara. Els que no vau poder assistir a classe, no us hi amoïneu, perquè els podreu fer també dilluns.

    D’altra banda, heu de fer l’activitat 2 de la pàg. 89, l’activ. 3 de la pàg. 90 i l’activ. 1 de la pàg. 93-93.

    Si voleu practicar més el tema dels antònims:
    Antònims
    (Heu d’anar a Antònims i fer l’activ. 9; dintre d’aquesta pantalla cliqueu Itinerari de composició: activ. 7)

    Us afegeixo un parell d’exercicis més i les solucions:
    EXERCICIS DE REFORÇ INTERMEDI 2
    EXERCICIS DE REFORÇ INTERMEDI 2 SOLUCIONS

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • Castellers de Castelldefels

     

    2013-05-283Bon dia a tothom!

    Aquí teniu les fotos i un vídeo que va fer la  Koryna durant la visita de dimarts passat a l’assaig dels castellers de l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels.

    També us deixo un enllaç molt interessant on podeu consultar lèxic sobre el món casteller: les parts del castell, els components de la pinya, els pisos del castell, els tipus de castell, etc.  I el millor de tot és que teniu el suport de la imatge, així que ja no teniu excusa, eh? Aquells que hi vàreu participar activament, ens podríeu dir quin nom té la posició que ocupàveu? Podeu deixar-nos un comentari per explicar-nos-ho i comentar-nos, també, què us va semblar la sortida, què us va cridar l’atenció…

    Una altra qüestió: ahir us vaig comentar que ara ja només tenim temps de fer una unitat més;  per això, us vaig proposar que us miréssiu la UNITAT 3 i la UNITAT 6 (que són les que ens falten), i que decidíssiu quina de les dues us agradaria fer. Així, la setmana que ve començarem la que hagi estat més votada de les dues.

    Ah, i per acabar, dir-vos que he continuat fent cerques sobre l’esport que comentava l’Enrique la setmana passada. Darrer intent: potser et referies al corfbol? Ho dic perquè es practica amb cistelles, però no és tradicional català… El que he trobat és que la selecció catalana de corfol va ser la primera selecció catalana d’un esport reconegut pel Comitè Olímpic Internacional (COI) en obtenir el reconeixement internacional. Bé, nois, si no és aquest, em rendeixo, eh? Hahahaha!

    Apa, doncs, espero els vostres comentaris!

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • Suficiència 3. En resum

    Resum

    www.flickr.com/photos/benterrett/5544438036

    El curs ja ha acabat i només ens queda fer un exercici més, la prova. Tal com vaig comentar a classe aquí podreu trobar informació i recursos per afrontar els exàmens.
    Por a l’examen
    Aula d’examen

    Us torno a afegir l’enllaç al model de prova que hi ha a la nostra pàgina web:

    Estructura de la prova S3
    Model de prova S3
    Model de correccio S3

    D’altra banda, en aquesta pàgina també podeu trobar informació interessant sobre els textos argumentatius:
    Pautes per redactar un article d’opinió

    De vegades en els vostres textos hem trobat alguns calcs del castellà. Cliqueu a Castellanismes més freqüents
    Cliqueu sobre les lletres i se us desplegaran les llistes.

    Per acabar, si voleu repassar alguns continguts ortogràfics:
    Consonants. Ortografia
    Us recomano que us mireu la fitxa resum que trobareu al final de cada consonant treballada.

    Crec que he inclòs en aquesta entrada el que vam comentar a classe. Si teniu dubtes o trobeu a faltar alguna cosa digueu-m’ho.

    Bona sort

    www.flickr.com/photos/capitrueno/447236424

    Share

    Article complet

  • Origen dels castellers

    Dimarts passat,  l’alumnat i voluntariat del Servei Local de Català vam anar a veure els Castellers de Castelldefels.  Els felicitem per la seva activitat ja que ens van fer sentir la seva unió i fraternitat.

    He escrit un petit resum dels inicis dels castellers per a la nostra informació:

     Els castellers

    Aquesta tradició és particular de Catalunya i diuen que va començar al final del segle XVIII a Valls, Tarragona, on grups rivals, colles feien competicions per construir diferents torres o per fer-les més altes.  Una altra versió és que castells vénen del Ball de Valencians, un ball que era una activitat a les festes de La Catalunya Nova, cap al sud de Catalunya. El  feien quatre dansaires amb la música de les “grillas” i finalitzava  amb la construcció d’una petita torre feta de tres o quatre nivells. Després,  a poc a poc,  cap al final del segle XVIII va ser més important el castell que la dansa i la gent va preferir construir castells.

     El primer castell documentat va ser al poble de l’Arboç el1790, fet  per la Colla de Valls; i el segon,  a  Valls el 1801 a les festes de  La Candelera.

    XiquetsDeValls1890

    Mostra d’un castell fet pels Xiquets de Valls (1890)

    Avui les torres s’han anat perfeccionant. Aquesta és l’estructura del castell

    Estructura

     castell

    Les colles de castellers

    Cap a la segona meitat del segle XIX  va aparèixer el nom Xiquets de Valls, corresponent als castellers de Valls.

    Els castellers de Barcelona, nascuts l’any 1969, són la quarta colla més antiga de les que existeixen actualment, per darrera dels Nens del Vendrell, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. Es distingeixen pel diferent color de la camisa.

    La colla  de Castelldefels va néixer el 1982, com a embrió de l’Agrupació de Cultura Popular de la població, i  porta la camisa color groc.

     

    La música i els castellers

    Des dels seus inicis, a finals del segle XVIII, els castells sempre han tingut associada una música pròpia. Aquestes melodies són executades pels músics que toquen la gralla, instrument de vent, i el timbal, instrument de percussió.

    Durant una actuació, si parem atenció i escoltem l’anomenat toc de castells podem tenir una indicació precisa del moment exacte en què es troba el castell.

     

    Festa

    Per al públic a qui li agrada veure castells, la gralla i el timbal són els elements que anuncien l’inici d’una actuació. Per començar, en les ocasions de Festa Major, els grallers i timbalers actuen de despertador, a les 8 del matí. Aquest acte és conegut com a matinades. Consisteix a anar tocant una peça anomenada Toc de matinades pel barri, ciutat o poble on es realitzarà l’actuació castellera. Poc abans de començar l’actuació es fa una cercavila. Les gralles porten la colla al lloc on s’actuarà, amb un seguit de peces per cridar l’atenció de la gent del carrer.

     grallers2

    Salutacions,

    Alicia Breilh

    Share

    Article complet

  • L’origen dels guardians a Castelldefels

    2013 cinema junyBon dia!

    L’origen dels guardians és la pel·lícula que es podrà veure el mes de juny dins del XVI Cicle de cinema infantil en català de Castelldefels.

    Tot de personatges fantàstics vinculats a la infantesa (el Pare Noel, l’home del sac, el conill de Pasqua…) s’uneixen per combatre un esperit maligne que vol dominar el món a través de les pors infantils.

    Les entrades costen 4 euros i no necessitem cap val de descompte perquè ens facin aquest preu. Quan la podrem veure?

     

    Dissabte 1 de juny (16.15 h)

    Diumenge 2 de juny (12.15 h)


    On? Als multicines Filmax Castelldefels, Centre Comercial l’Ànec Blau. Us deixem un enllaç per saber una mica més de la pel·lícula.

     

    Share

    Article complet

  • 15a sessió Elemental 1

    Bon dia!

    Ahir vam començar la sessió corregint els deures i repassant alguns adjectius que havien aparegut la setmana anterior. En grups de tres, cadascú tenia una fitxa amb cinc adjectius que va haver d’explicar als companys amb l’objectiu que encertessin a quin adjectiu s’estava referint. Els recordeu?

    A continuació, us vaig dictar unes paraules que contenien una ela en diferents posicions. Així, vam passar a comentar el text de la pàgina 42 sobre grafologia. Curiós, oi?

    Durant la segona part de la classe, vam recordar l’ús del condicional per aconsellar (exercici 9 de la pàgina 25 del quadernet) i vam veure com un noi explicava a una amiga els problemes que tenia (comprensió oral 11 de la pàgina 44). Finalment, per parelles vau escriure una carta per enviar a un consultori radiofònic. A veure quins consells ens donaran… 🙂

    I això és tot. Fins demà,

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • 15a sessió Intermedi 1

    Bon dia,

    Què us va semblar l’assaig dels Castellers? Us va agradar? L’Antonio i el Rafa ho van fer molt bé, oi? Abans d’anar a l’assaig, us vaig demanar que féssiu una llista de paraules masculines i femenines que comencessin per vocal o hac + vocal. Aquí la teniu.

    A continuació, us vaig demanar que hi poséssiu un article al davant: el, la o l’.

    Ens va sortir un cas que no havíem vist: els noms de lletres. En aquest cas, vam comentar que hi posaríem l’article la i no l’apostrofaríem. Ho recordeu? És per això que parlarem de la ema, la ena, la essa o la efa.

    Durant la segona part de la sessió, us vaig repartir una fotocòpia on apareixia la teoria de la o/u. A més, hi havia un exercici per practicar a/e i o/u. Si no vau venir, ja us la donaré demà.

    Fins demà,

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • Suficiència 3.

    Última setmana de classe i continuem amb la relaxació. Si us ve de gust, escolteu aquesta cançó. Crec que us pot animar.

    I si voleu més consells:
    Amb tensió, però sense ansietat

    Us afegeixo més informació sobre els verbs:
    e-català Correlació dels temps verbals p.10 i 11

    Per practicar una mica més l’ortografia de L, L·L: Ortografia consonants laterals (Són tres exercicis que contenen també la correcció)

    Com podeu veure us he posat poca feina, perquè em vau comentar que volíeu repassar.
    Fins demà, a classe.

    Share

    Article complet

  • 14a sessió de Suficiència 2

    D’Adamo Photography, extreta d’http://www.flickr.com/photos/30867093@N02/5663292887

     

    • Lectura del  dietari de la classe anterior que van fer el Joseba i la Gràcia.
    • Revisió dels exercicis 12 i 13 dels pronoms relatius.
    • Revisió de l’exercici “B”  de la utilització de signes de puntuació dobles.
    • Dictat d’un text explicatiu: “La Càbala”, de Salvador Espriu (que el Jaume va penjar-lo al bloc).
    • Classificació de les paraules del text en primitives i derivades. Morfema-Lexema- Afixos
    • Planificació de les activitats de les properes classes de la setmana vinent.

    DESENVOLUPAMENT:

    • Lectura del  dietari de la classe anterior que van fer el Joseba i la Gràcia.

    El Jaume va aprofitar per aclarir la diferencia en l’ús dels dos tipus d’ oracions subordinades de relatiu:

    • Explicativa: entre comes, es pot canviar el relatiu , que …,per el qual/la qual/els quals/les quals
    • Especificativa:  sense comes, no es pot canviar que … per el qual (explicació resum classe anterior)
    • Revisió dels exercicis 12 i 13 dels pronoms relatius.

    Exercici 12

    • No hem vist el programa d’avui ni el que van fer la setmana passada.
    • Demana informació sobre els apartaments el preu dels quals no sobrepassi els deu milions de pessetes.
    • Ha desaparegut la maleta on / en què /en la qual havien ficat els diners.
    • Els personatges d’Agatha Christie són famosos per l’eficàcia amb què / amb la qual encerten l’assassí.
    • Aquesta nit actua un grup del qual / de què monlts adolescents es proclamen fans incondicionals.
    • L ’hivern passat no ha estat gaire fred, cosa que / la qual cosa ha fet disminuir la demanda de combustible.

    Exercici 13

    • El cotxe en què / en el qual/ amb què / amb el qual viatjava el narcotraficant va ser trobat abandonat.
    • Han tornat a pujar els preus de la gasolina cosa que / la qual cosa ha sorprès desagradablement els conductors.
    • El doctor va confirmar la lesió del jugador després de la ressonància magnètica a la qual / a què van sotmetre’l.
    • Hisenda ha fet noves inspeccions fiscals, com a resultat de les quals ha detectat un 32 per cent més de casos de frau.

    Per recordar:  La paraula que es posa accent quan pots substituir-la per: el qual,  la qual, els quals, les quals i van acompanyada d’una preposició.

     

    • Revisió del exercici B  amb el tema de l’utilització de les signes de puntuació doble.

    Exercici B

    Sort de ser ”experts en disseny! Si no, m’hauríeu pintat el pis de color vermell.

    El tema de discussió – sempre el proposava ell – era l’hipnotisme.

    Ian Lancaster Fleming (Londres 1905-1965) fou el novel·lista anglès que va crear el personatge James Bond, l’agent 007, protagonista d’una sèrie d’aventures fantàstiques en què l’erotisme i la violència són elements determinants.

    “Un petó és”, segons el doctor Henry Gibbaus, “la juxtaposició anatòmica de dos músculs orbiculars en estat de contracció”.

    François Mitterrand, president de la República francesa, i el rei del Marroc van entrevistar-se l’any 1987 a Marràqueix (Marroc) per tractar qüestions bilaterals.

    Per recordar:

    Heu de seguir una jerarquia en la utilització de aquests signes:

    • L’ús de coma: per indicar que es tracta de informació addicional
    • L’ús del guió:  en comentaris, diàlegs
    • L’ús de parèntesis: per a informació que situa el personatge en un lloc, en un país, en un període de temps. Per a la indicació de sigles o quantitats.
    • L’ús de cometes: per  a citacions, situació textual, definicions, comentaris

    Vam fer un dictat per deduir la derivació.

     

    • La classificació de les paraules en primitives i derivades:

    Vam fer un exercici de classificar en primitives i derivades dels paraules del dictat

    Vam parlar del tema: Morfema Lexema- Afixos (prefix-infix-sufix)

     

    exemples:
    a) Paraules primitius: mística
    b) Paraules derivats: coneixement, emanació, sefardita, injustícia, desamor, enllaçar, creença, Talmúdica
    • La planificació dels activitats de les properes classes per la setmana vinent serà com sigui: El dimarts anirem a mirar els castellers de Castelldefels i el dijous, la Toni , ens prepararà la classe amb el tema de les obres del escriptor Salvador Espriu.

    Opinió d’en Nanno:
    Estic content amb el desenvolupament de les classes actuals, la metodologia d’ensenyança d’en Jaume. Sobretot el progrés que puc fer d’aprenentatge i domini del ús la llengua catalana en els diferents àmbits. També estimo molt el treball en grups, el qual vam realitzar amb els companys i companyes en les classes.

    Opinió de l’Alicia:
    M’agrada la metodologia utilitzada per en Jaume i l’ús del bloc és la millor eina pel seguiment de la classe. El bloc m’ha ajudat per a sentir-me més propera als companys, quan vaig estar a 15.000 km de distancia, però comprèn que és important atendre les classes.

    Recordeu que dimarts anem a l’assaig dels Castellers.  Heu mirat l’entrada corresponent? Cliqueu aquí. Per tant, a les 19 h a l’esplanada.

    Si us voleu corregir el dictat, cliqueu aquí. Obriu el dossier de premsa. El text és en la pàgina 2.

    Finalment, us recomano que mireu aquest videolit. Si us interessa la interpretació de l’autor, cliqueu aquí.

     

     

     

     

     

    Share

    Article complet

  • 14a sessió Intermedi 1

    Bon dia a tothom!

    Com ha anat el cap de setmana? Ja esteu preparats per anar demà a l’assaig dels Castellers? Recordeu que sortirem de classe cap a les 19 h per anar-hi tots plegats.

    Dijous passat vam començar la sessió repassant el que havíem treballat dimarts. A continuació us vaig demanar que penséssiu paraules que acabessin en aquestes terminacions.

    Abans de fer-ne el plural vam comentar que aquestes terminacions presentaven aquestes alternances ortogràfiques:

    Així doncs, les havíem de tenri en compet a l’hora de fer el plural. Aquest va ser el resultat.

    A continuació, vam revisar els fullets publicitaris que havíeu penjat al blog. Estaven molt bé, oi? Durant la segona part de la classe, us vaig demanar que busquéssiu tots les formes d’article que apareixen en aquest anunci de premsa: fullet publicitari – apostrofació Els guanyadors en van trobar 9. Déu n’hi do. A continuació vam comentar apostrofació i contraccions. Ho recordeu? Si no vau venir, aquí ho teniu: teoria- apostrofació i contraccions

    I això és tot. Déu n’hi do… Si voleu practicar una mica l’apostrofació, la història del rei Atús us ajudarà a fer-ho. Aquí la teniu: activitats apòstrof i contraccions edu365

    I això és tot. Fins demà,

    Lourdes

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share