• Sant Martí lector

    El curs 2023-2024 hem encetat a Sant Martí el projecte Sant Martí lector, en què hem promogut la lectura entre els nostres alumnes de tots els nivells.

    Al primer trimestre vam oferir als grups bàsics i elementals la Biblioteca d’aula, en què diàriament el professorat duia a classe una biblioteca portàtil amb una gran oferta de llibres de nivell adaptat que els alumnes podien agafar lliurement i endur-se’ls a casa.

    Al segon trimestre vam afegir-hi la Maleta viatgera. En aquest cas portàvem a l’aula dels cursos més alts una maleta carregada de llibres de tot tipus i oferíem als alumnes que n’agafessin algun per llegir.

    Al tercer trimestre hem seguit les dinàmiques del primer i del segon i aquells alumnes que volien continuar amb la lectura ho han demanat als professors directament i han pogut seguir fent ús dels llibres que els oferíem.

    En total, a la delegació s’han llegit més de 200 llibres durant tot el curs gràcies a aquesta iniciativa.

    A banda, però, hem promogut la lectura amb altres activitats com han estat la ruta literària d’El torn dels Innocents, del Jordi Bonet, la participació al club de lectura Mar i Cel, d’Àngel Guimerà, l’intercanvi de llibres del Dia de Sant Jordi a la delegació, la sessió mensual del club de lectura de la biblioteca Poblenou-Manuel Arranz, les sessions de recomanacions de llibres dirigides a grups específics a les biblioteques Caterina Albert i El Clot-Josep Benet o les visites guiades que fem a les biblioteques de Sant Martí.

    Creiem fermament que la lectura ajuda a aprendre llengua de manera involuntària, a banda de tota la resta de beneficis que pugui aportar el simple plaer de llegir.

    Article complet

  • Acte de clausura de les parelles lingüístiques a l’IES Joan d’Àustria

    Alumnes de 2n i de 4rt de l’ESO de lIES Joan d’Àustria del districte de Sant Martí, han celebrat un acte de tancament amb celebració inclosa del programa de parelles lingüístiques al qual han participat durant es dos últims trimestres del curs.

    Durant algunes classes de català, les parelles tenien una hora de conversa entre elles durant la qual parlaven de tot allò que els venia de gust sense vergonya, per tal que els aprenents guanyessin confiança a l’hora de parlar català i poguessin integrar aquesta llengua a la vida quotidiana.

    Els voluntaris comenten que els ha agradat molt conèixer més íntimament les seves parelles, companys de classe amb els quals en alguns casos havien parlat molt poc o gens.

    Els aprenents comenten que el que més els ha agradat ha estat el fet que altres companys s’interessessin per ells i els fessin parlar sobre els seus gustos i les seves opinions i, a més, en català.

    A l’acte hi ha assistit l’assessora LIC de la zona, els professors de català de l’institut, la directora i part de l’equip directiu, a banda de les representants del Voluntariat per la Llengua de Sant Martí i la delegada del mateix districte.

    Després de fer les entregues dels diplomes als participants i felicitar-los per la seva constància, s’ha tancat l’acte amb un esmorzar col·lectiu ben agradable.

    Tant els representants de les institucions com els mateixos alumnes han coincidit a destacar que ha estat una activitat molt enriquidora i tant els uns com els altres s’han quedat amb les ganes de repetir el projecte l’any vinent.

    Enhorabona als promotors de l’activitat i especialment als nois i les noies que hi han participat. 

    Article complet

  • Cal·ligrames i poesia

    Aquest mes de juny la delegació de Sant Martí ha acollit una exposició sobre Joan Salvat-Papasseit. Aprofitant la inspiració de tenir la vida i l’obra del poeta als nostres passadissos, hem decidit convocar un concurs de cal·ligrames. 

    Posant d’exemple el famós poema de les formigues hem demanat als alumnes que fessin córrer la imaginació i creessin alguna obra personal. Hem tingut força participació, tot gràcies als professors que han motivat els grups respectius. 

    Hem demanat a qui volgués que votés el seu cal·ligrama preferit i d’aquí n’han sortit tres guanyadors. No cal dir que tots els poemes eren originals i visualment ben pensats. D’entrada cridaven l’atenció per la imatge que dibuixaven i després et capturaven pel text. Alguns han optat per treure els llapis de colors i altres han demostrat les seves capacitats informàtiques. 

    Ens ha encantat veure com els participants han trobat una manera encara nova de treballar la llengua. 

    Article complet

  • PASSEJADA POPULAR AL BARRI DEL BESÒS I EL MARESME

    Una trentena de persones assisteix a la passejada popular que ha organitzat la delegació de Sant Martí, del CNL de Barcelona, per conèixer el passat històric del barri del Besòs i el Maresme, en el marc  de la festa major.

    L’activitat ha comptat amb la col·laboració de l’Eduard Milan, d’Apropat (Agrupació per la protecció del patrimoni) i de nombroses veïnes i veïns que porten tota la vida al barri i que han explicat fets històrics que s’han viscut al barri, com la lluita veïnal per aconseguir que el cinturó no passés per la que avui dia és la Rambla Prim, o com era, fa mig segle, l’ensenyament a l’actual Institut Rambla Prim. 

    A més, hem conegut la història del carrer Jubany o el passatge de Foret, que van formar part dels primers assentaments al barri; el carrer Bolívia, que dona títol a un llibre de l’escriptora Maria Barbal, i hem visitat l’única masia que queda en aquest indret de Barcelona: can Moliné, propietat a la qual vam poder accedir, ja que a la passejada popular va assistir-hi l’actual propietari.

    Tot un viatge al passat que també ha servit com a activitat fora de l’aula per a un grup de català de nivell Bàsic 2, que ha seguit amb molt d’interès totes les explicacions i ha pogut conèixer l’entorn més proper al Casal de Barri Besòs, on realitzen el curs de llengua catalana.

     

     

     

    Article complet

  • Un dia al Museu Marítim

    El Museu Marítim de Barcelona, en el marc de les jornades de portes obertes “Endinsa’t al port”, va oferir als visitants entrada lliure durant tres dies.  

    Aprofitant l’avinentesa un grup de dissabte de nivell Bàsic 1 va fer una escapada al centre i va conèixer l’espai. 

    Les diverses sales del museu, on es podien veure, reproduccions, estris i maquinàries relacionats amb la navegació i fins i tot un vaixell, van servir de fil conductor per parlar de la història marítima de la ciutat. Els alumnes van poder incorporar nou vocabulari gràcies a la informació oferta per escrit pel museu i a les explicacions del professor. 

    Va ser una experiència diferent, tothom en va gaudir i va poder practicar el català fora de l’aula. Esperem que activitats com aquesta animin els nostres alumnes a llençar-se i parlar sense por. 

    Article complet

  • ACTE D’ENTREGA DE PREMIS DEL SI L’ENCERTES, L’ENDEVINES 2024 DE SANT MARTÍ

    Es lliuren els premis del concurs Si l’encertes, l’endevines 2024, del districte de Sant Martí, a la sala d’actes de la biblioteca Caterina Albert.

    Aquest és un concurs que pretén unir llengua i comerç i per això el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona compta amb la col·laboració de diferents eixos comercials de la ciutat per tirar-lo endavant. En el cas del districte de Sant Martí, enguany s’hi ha comptat amb la inestimable col·laboració del l’Eix Clot i la participació d’un total de 22 establiments comercials associats.

    Tres persones van rebre els diferents premis (vals de compra i entrades per al TNC) que hi havia per a les tres categories corresponents, però, de fet, les 144 persones que van participar al concurs (rècord històric per al districte de Sant Martí) en van resultar guanyadores, perquè van passar una bona estona jugant a endevinar les frases fetes que s’amagaven darrere de les vint il·lustracions fetes per alumnat de l’escola de La Llotja i van conèixer un munt de comerços de proximitat, ubicats als barris del Clot i el Camp de l’Arpa. 

    L’Esbart Sant Martí ha amenitzat l’acte amb una petita mostra de danses. Moltes gràcies a tothom que va participar en el concurs i en l’acte de tancament.

    Article complet

  • CLUB DE LECTURA DE MAR I CEL PER COMMEMORAR L’ANY GUIMERÀ

    Una trentena de persones assisteixen al club de lectura sobre Mar i Cel, d’Àngel Guimerà, a càrrec de la Neus Oliveras, experta en la seva obra, al Casal de Barri la Llacuna.

    Després de conèixer la biografia de l’autor, del qual es commemora enguany el centenari de la seva mort, ens hem endinsat en la seva producció literària i en concret en l’obra de teatre Mar i Cel, de la qual hem pogut veure uns fragments de la versió que en va fer la companyia de teatre Dagoll Dagom. A continuació hi hagut un torn obert de preguntes molt participatiu, a través del qual s’han pogut perfilar més aspectes sobre una figura cabdal del teatre català com és Àngel Guimerà.

    Aquesta activitat formava part del Cicle de primavera de clubs de lectura sobre clàssics de la literatura catalana contemporània que el CNL de Barcelona (en aquest cas, a través de la delegació de Sant Martí) ofereix en col·laboració amb l’associació Espais Escrits.

    Neus Oliveras, conductora del club de lectura

    Article complet

  • Nou establiment col·laborador: l’FNAC Glòries

     

     

    L‘FNAC Glòries ha passat a formar part de la xarxa d’establiments col·laboradors de Sant Martí. En aquest espai, garanteixen l’atenció en català, ofereixen pràctiques lingüístiques i a més a més fan un 5% de descompte als alumnes del CPNL i als aprenents i voluntaris del VxL.

    Gràcies, @FNACglòries!

    Article complet

  • Acte de presentació de parelles lingüístiques a l’Associació de Veïnes i Veïns del Clot-Camp de l’Arpa

    Una vintena de persones van assistir el dia 29 de maig a l’acte de presentació i benvinguda del programa Voluntariat per la llengua que vam celebrar a l’Associació de Veïnes i Veïns del Clot-Camp de l’Arpa.

    A l’inici de l’acte el president de l’Associació, el Sr. Miquel Catasús, entitat col·laboradora del Voluntariat, va agrair l’assistència a tots els participants i els va explicar les actuacions que duen a terme per tal que tant aprenents com voluntaris -alguns d’ells veïns del barri- puguin assistir a les activitats que realitzen com una oportunitat més per practicar la llengua catalana.

    En el transcurs de la presentació, a més de parlar del paper que juguen voluntaris i aprenents i de la gestió que fem de les parelles lingüístiques, també vam conduir l’activitat Voluntariat exprés que consisteix a fer un tast ràpid del que seria una trobada real. Aprenents i voluntaris, per tant, durant 10 minuts i fent canvis de parella, es van conèixer una mica i van practicar la llengua.

    L’Associació, a banda de cedir-nos el local per poder dur a terme l’activitat, va acceptar ser punt de trobada de les parelles lingüístiques perquè, si així ho desitgen, els dimarts al vespre i els dijous al matí tinguin a la seva disposició un espai per fer-hi les converses de manera tranquil·la.

    Article complet

  • 1a edició de parelles lingüístiques a l’Institut Salvador Seguí

    Des del mes de març fins ara, 6 parelles lingüístiques de l’Institut Salvador Seguí al districte de Sant Martí han participat en el programa Voluntariat per la Llengua. 

    Aquestes parelles s’han format amb alumnes d’una mateixa aula: 6 d’ells han adoptat el rol de voluntaris i els altres 6, d’aprenents. Des del primer moment tots s’han mostrat molt receptius i, fins i tot, i especialment en el cas dels aprenents, entusiasmats i molt motivats. 

    El fet de fer l’activitat al mateix centre i que hi hagi hagut cert control per part de tots els participants de l’activitat, ha ajudat perquè durant les hores de trobada només hagin parlat, amb més o menys dificultats, en català, i hi hagi hagut certa desaprovació quan, puntualment o per descuit, han fet el canvi de llengua al castellà.  

    Tots els participants han tingut un propòsit clar: guanyar fluïdesa, confiança i coneixements, i també perdre la vergonya a parlar una llengua que, en alguns casos, pràcticament no coneixien, com han manifestat en alguns vídeos personalment. 

    Hem tancat l’activitat amb el lliurament de diplomes de participació que han rebut amb molta satisfacció i amb la il·lusió manifesta que aquesta primera edició hagi estat l’inici d’una activitat que, segons la seva opinió, s’ha de repetir en altres cursos i amb altres companys perquè els resultats que se’n desprenen són tots molt positius.

    Article complet

CNL a Sant Martí

Gran Via de les Corts Catalanes, 866, 2n A – 08018 Barcelona

Tel. 933 16 44 66
dinamitzacio.santmarti@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 1.30 h, i els dimecres també a la tarda, de 16 a 20 h.

 

 


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Etiquetes


Arxius


Meta