Arxiu per setembre, 2018

  • Primera tasca Any Pompeu Fabra: coneguem Pompeu Fabra

    1 

    Coneguem Pompeu Fabra

    Podem començar aquesta activitat jugant una mica. La pàgina web de l’Any Fabra ens ofereix un joc interactiu que amb quatre pinzellades ens fa conèixer de manera dinàmica la figura de Pompeu Fabra. Et demanem que cliquis damunt l’enllaç i que intentis fer el joc:

    Joc interactiu de Pompeu Fabra 

    Tal com es pot veure en aquest joc Pompeu Fabra és l’autor del Diccionari general de la llengua catalana i de les Normes ortogràfiques, entre molts altres estudis sobre llengua catalana que no apareixen al joc. Aquest tipus d’obres són les de capçalera que tenen totes les llengües de cultura. Ja a l’escola ens expliquen la conveniència d’escriure i parlar amb correcció. No cal dir que tots aquests materials de consulta són cabdals per als professionals de la literatura i de la comunicació, entre moltes altres professions.

    Exercicis

    Pensa per un moment en una llengua que no disposés d’aquests materials, però que, en canvi, s’hi poguessin publicar llibres, diaris… Com creus, des del punt de vista lingüístic (gramàtica, sintaxi, lèxic…), que serien escrits els diaris, els llibres, el Diari Oficial de la Generalitat, els llibres de text, els contes infantils…

    (Ens ho pots explicar en un comentari de quatre línies)

    Per ampliar la informació sobre Pompeu Fabra o les activitats que es fan, pots visitar aquestes pàgines:

    Any Pompeu Fabra

    Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (Pompeu Fabra)


    T
    ambé les llengües tenen acadèmies i centres en què els estudiosos prenen decisions de modificació que afecten la gramàtica d’una llengua i també sobre d’admissió de noves paraules. Coneixes quina és la institució que es dedica a fer aquestes tasques pel que fa a la llengua catalana?

    Clica aquí i ho descobriràs

    Què et semblen aquestes afirmacions?

    1. La normativa d’una llengua, un cop s’ha fixat, és intemporal i ja no es pot modificar mai més.
    2. Una llengua que es vagi modificant i posant-se al dia respon millor a les necessitats de la societat.

    Pots explicar-nos en un breu comentari si t’inclines més per l’afirmació 1 o la 2. Si tens una opinió més matisada, també la pots comentar.

     

    I el Mestre digué: “Tant se val escriure un mot d’una manera o d’una altra. Allò que cal és que tothom l’escrigui de la mateixa manera.”

    Pròxim apunt al blog: 28/09/2018. 

     

     

     

    Article complet

  • Ara, a la tardor, celebra l’Any Fabra amb el Centre de Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí

    Carta oberta als nostres estimats i estimades alumnes

     

    Segur que ho heu vist als mitjans: aquest 2018 se celebra el 150 aniversari del naixement de Pompeu Fabra. El nostre homenatjat va néixer el 20 de febrer de 1868.

    Arreu dels territoris de parla catalana se celebra aquest homenatge. Els serveis de català del Consorci per a la Normalització Lingüística s’hi han sumat participant amb un seguit d’activitats destinades tant a vosaltres, que sou l’alumnat, com a la ciutadania en general.

    Entre octubre i novembre al nostre centre tenim previstes aquestes activitats:

    -Una exposició: “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, que primer vindrà a Rubí i després a Terrassa (Rubí: del 2 a l’11 d’octubre; Terrassa del 18 al 26 d’octubre).

    -Una ruta Pompeu Fabra per Barcelona (08/10/2018) Us donarem informació més endavant.

    -Una conferència: “Pompeu Fabra, el lingüista excepcional i el personatge cívic”, a càrrec de Jordi Manent, filòleg i estudiós de l’obra i la figura de Pompeu Fabra.(29/10/2018, a l’Auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí, a les 19 h).

    A les xarxes teniu molta informació sobre la vida i obra de Fabra. No la repetirem aquí, en tot cas us anirem facilitant els enllaços. El que sí que ens agradaria és que entre tots ens preparéssim una mica per a les activitats que es presenten de l’Any Fabra. La vostra participació és important ja que aquestes activitats ens les ofereixen les institucions catalanes, entre els quals la Generalitat hi té un paper destacat, pensant en vosaltres: APROFITEU-LES! És una oportunitat per aprendre moltes coses d’aquest gran mestre i filòleg que fou Fabra. Una invitació per conèixer una gran i bona persona. 

    Dimecres 26 entrarem en matèria, estigueu atents al blog us anirem proposant activitats i petits exercicis tot per fer-ho poquet a poquet i a foc lent. 

    Pròxim apunt al blog: 26/09/2018

     

    Article complet