• Primera tasca Any Pompeu Fabra: coneguem Pompeu Fabra

  1 

  Coneguem Pompeu Fabra

  Podem començar aquesta activitat jugant una mica. La pàgina web de l’Any Fabra ens ofereix un joc interactiu que amb quatre pinzellades ens fa conèixer de manera dinàmica la figura de Pompeu Fabra. Et demanem que cliquis damunt l’enllaç i que intentis fer el joc:

  Joc interactiu de Pompeu Fabra 

  Tal com es pot veure en aquest joc Pompeu Fabra és l’autor del Diccionari general de la llengua catalana i de les Normes ortogràfiques, entre molts altres estudis sobre llengua catalana que no apareixen al joc. Aquest tipus d’obres són les de capçalera que tenen totes les llengües de cultura. Ja a l’escola ens expliquen la conveniència d’escriure i parlar amb correcció. No cal dir que tots aquests materials de consulta són cabdals per als professionals de la literatura i de la comunicació, entre moltes altres professions.

  Exercicis

  Pensa per un moment en una llengua que no disposés d’aquests materials, però que, en canvi, s’hi poguessin publicar llibres, diaris… Com creus, des del punt de vista lingüístic (gramàtica, sintaxi, lèxic…), que serien escrits els diaris, els llibres, el Diari Oficial de la Generalitat, els llibres de text, els contes infantils…

  (Ens ho pots explicar en un comentari de quatre línies)

  Per ampliar la informació sobre Pompeu Fabra o les activitats que es fan, pots visitar aquestes pàgines:

  Any Pompeu Fabra

  Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (Pompeu Fabra)


  T
  ambé les llengües tenen acadèmies i centres en què els estudiosos prenen decisions de modificació que afecten la gramàtica d’una llengua i també sobre d’admissió de noves paraules. Coneixes quina és la institució que es dedica a fer aquestes tasques pel que fa a la llengua catalana?

  Clica aquí i ho descobriràs

  Què et semblen aquestes afirmacions?

  1. La normativa d’una llengua, un cop s’ha fixat, és intemporal i ja no es pot modificar mai més.
  2. Una llengua que es vagi modificant i posant-se al dia respon millor a les necessitats de la societat.

  Pots explicar-nos en un breu comentari si t’inclines més per l’afirmació 1 o la 2. Si tens una opinió més matisada, també la pots comentar.

   

  I el Mestre digué: “Tant se val escriure un mot d’una manera o d’una altra. Allò que cal és que tothom l’escrigui de la mateixa manera.”

  Pròxim apunt al blog: 28/09/2018. 

   

   

   

 1. Isabel Rodríguez

  30 Set 18
  3:23 #

  Bon dia,

  Sóc la Isabel Rodríguez, E3 Terrassa,
  Molt interessant i divertit el joc interactiu on explica la seva trajectòria de la llengua catalana i perquè tots ens puguem comunicar adequadament a l’hora de escribir i entendre una llengua.

  Respondre

  1. Teresa

   03 Oct 18
   11:22 #

   Isabel, que bé que t’hagi agradat. Anima els teus companys de curs a participar-hi!

   Respondre

 2. Joana

  02 Gen 19
  20:59 #

  Penso que si no hi hagués normes lingüístiques seria impossible llegir res. Sense Normalització escriuríem una mateixa paraula de vàries maneres. Ens costaria molt entendre’n el significat de.

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories


Arxius


Núvol d’etiquetes