• El silenci dels telers: una lectura compartida

  Divendres 6 de març va començar l’activitat de lectura compartida Vine a descobrir… L’experiència de les colònies tèxtils al Casal de Barri de Sant Andreu que es fa durant 3 divendres del mes de març d’11 a 12.30 a l’espai relacional del Casal de Sant Andreu. L’activitat s’ha organitzat en 3 sessions (6, 13 i 27 de març).

  En la primera, es va presentar el llibre que s’haurà de llegir, El silenci dels telers d’Assumpta Montellà, que recull un seguit de vivències de testimonis reals que expliquen la seva experiència i també parla del dia a dia de la vida a les colònies tèxtils.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Avui, 13 de març, durant la segona sessió, s’ha fet una visita guiada al recinte de la Fabra i Coats.  En Pere, membre de l’entitat Amics de la Fabra i Coats ens ha descrit els elements més importants del recinte amb les anècdotes que recorda després d’haver treballat molts anys a la fàbrica. Aquesta visita ens ha permès apropar-nos una mica més a les dones i homes que van treballar a les indústries tèxtils de Catalunya i sobretot gaudir del marc incomparable de l’antiga fàbrica de Sant Andreu de Palomar.

  IMG_20150313_111205~2IMG_20150313_120120

   

   

   

   

   

   

  En la tercera sessió, que serà divendres 27 de març, s’ha concertat una trobada amb l’autora, perquè comparteixi amb els lectors la vivència d’escriure un llibre d’aquestes característiques i que expliqui com va ser el procés creatiu i la recollida de material.

          9788415224785

   

  Bona lectura a tothom!

   

 1. Teresa Vall

  30 març 15
  9:10 #

  La visita guiada pel recinte de la Fabra i Coats amb el Pere, membre dels Amics de la Fabra i Coats va ser molt profitosa, ja que amb els seus relats vam conèixer el dia a dia dels seus treballadors i les anècdotes dels últims anys de la fàbrica. Amb les seves explicacions vam poder-nos imaginar el treball que en cada edifici es realitzava quan la Fabra Coats funcionava a ple rendiment.
  En un dels edificis els Amics de la Fabra i Coats tenen un petit museu amb maquetes, fotografies i records que van il•lustrar les explicacions del Pere i que aconsegueixen que els visitants és situïn millor en el context de la visita.

 2. Romy Roca

  24 març 15
  19:47 #

  Visita al recinte de l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats

  El passat dia 13 vaig assistir a la visita guiada al recinte de la Fabra i Coats. Era la segona sessió de lectura compartida sobre el llibre “ El silenci dels Telers” d’ Assumpta Montellà. La setmana anterior vam tenir un primer contacte amb la història de les colònies, on les dones i les nenes van ser les protagonistes principals d’aquesta indústria catalana tan important.
  Érem un grupet de gent molt diversa però tots interessats en descobrir com funcionava aquell món tancat de les colònies que no els hi faltava de res, ja que disposaven de molts serveis, però potser els hi faltava el principal , la llibertat. Viure en una colònia suposava tenir feina i habitatge assegurats, però creava una total dependència de l’amo i de vegades s’havia d’acceptar unes condicions de treball que no eren justes. La misèria i les circumstàncies de l’època tampoc afavorien que la gent estigués contenta. Això no obstant, no vol dir que tothom penses igual, hi va haver persones que van treballar més de quaranta anys a l’empresa i van estar bé.
  Abans de començar la visita, ens va rebre en Pere. Un home molt cordial i amable, sempre disposat a contestar de bon grat a quantes preguntes li formulàvem.
  En Pere, com a ex treballador i a través de la seva experiència personal, ens va fer un relat magnífic de tota la història de la fàbrica. Començant des que es va crear, amb totes les seves dificultats, passant pels millors anys d’esplendor, sent la indústria més important d’Espanya fins a la seva decadència i finalment el seu tancament.
  Després vam passejar pels espais on hi havien les antigues instal·lacions, algunes enderrocades actualment, com per exemple els menjadors. Tot seguit, vam visitar les diferents seccions de producció, filatura i control de qualitat , trepitjant les mateixes rajoles que tanta gent haurà passat per damunt.
  Realment estar en el lloc imposa, a més et fas una idea de com devia funcionar tot allò.
  Per acabar vam fer una visita al petit museu dels records. Allà vam poder veure diversos elements de peces de quan funcionava la fàbrica. També hi havia miniatures d’aquella època i fotografies antigues de tot el complex tal com era abans que enderroquessin alguns edificis on es podia contemplar l’envergadura que va arribar a tenir aquesta empresa.
  Finalment vull manifestar que per a mi ha estat una experiència molt interessant. Viure de prop aquesta sensació m’ha fet adonar de la grandiositat d’aquesta fàbrica i de com devia ser en aquells temps on més de mil persones anaven a treballar cada dia a toc de sirena.
  Només he trobat a faltar poder veure els telers i alguna instal·lació més de l’empresa.

  Romy

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia