• Centenari de les Normes ortogràfiques

  Les Normes ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans fan cent anys. Es van publicar el 24 de gener de 1913 i amb aquest motiu aquest dijous s’inicia la commemoració de la publicació de les normes en un acte en què diferents experts i membres de l’IEC parlaran sobre les Normes i la seva història.

  Podeu anar a l’acte d’obertura el dijous 31 de gener a les 18.30 h a la Sala Prat de la Riba de l’Institut (carrer del Carme, 47, de Barcelona) o bé seguir-lo en directe a través d’Internet (http://www.iec.cat).

  Si us interessa la informació sobre llengua i el centenari, podeu consultar el bloc http://unsegledenormes.wordpress.com/ 

   

  Normes IEC

  Print Friendly, PDF & Email
 1. FELI

  25 febr. 13
  18:40 #

  Crec que és molt important hagi normes d’ortografies, encara són molt complicades, però alhora important. Perquè sino cadascun escriuria com voldria.
  Gràcies a aquest bloc m’he assabentat quan van ser publicades les normes i com ha anat evolucionant.
  Espero que esta llengua no es perdi i que els nostres fills puguin aprendre aquestes normes correctament.

 2. Joaquim López

  13 febr. 13
  15:07 #

  Crec que és indispensable per a una llegua tenir normes ortogràfiques, per això m’alegra que aquestes normes hi hagin complit cent anys. Es fantàstic que per a commemorar la publicació de les normes ortogràfiques catalanes es celebren diferents actes a on els experts parlen sobre aquestes normes i la seva història.
  També penso que podria ser el moment de plantejar una actualització de les normes més acord amb les noves tecnologies.

 3. MaikaTrigueros

  11 febr. 13
  18:11 #

  Mnolt interessant el bloc, d’aquesta manera puc saber des de quan el nostre idioma i les ormes d’ortogràfies van fer un centenar d’anys. Per tan agrair als qui van redactar les normes que permet l’aprenentatge i lús de la llengua escrita a totes les terres de parla catalana. I encara seguin estudian la manera d’aprendre tots els signes d’acentuació que no es gens fàcil.

 4. Silvestre

  07 febr. 13
  12:13 #

  Les normes ortogràfiques són les regles de joc que es fan servir per a que tant l’emissor com el receptor entenguin el mateix del missatge. De vegades una coma o un accent mal posat poden canviar totalment el sentit del missatge.

  El fet que enguany es celebri el primer centenari de la publicació de les normes ortogràfiques és un indicador del prestigi de l’Institut d’Estudis Catalans, el qual haurà de continuar amb la seva tasca adaptant-les a les noves realitats socials, culturals i tecnològiques.

 5. Jose Luís Bartolomé

  07 febr. 13
  10:33 #

  Crec que la normativa es imprescindible perque qualsevol llengua perduri en el temps amb uniformitat i sense anarquia a l’hora d’escriure-la, però penso que hi ha normatives que haurien de depurar-se una mica més perque la gent les comprengui millor. Tot i que l’ esforç intel·lectual i la unificació de criteris per crear-les penso que va ser una tasca molt complicada en aquells anys on la cultura era una eina de molt poca relevància.

 6. Miriam

  06 febr. 13
  11:25 #

  Primer de tot felicitar-los pel centenari de les normes, ortogràfiques, jo crec que està molt bé aquesta celebració, perquè la gent tingui una mica més de consciència a l’hora d’escriure, sobretot els joves amb els watsaps, facebook escriuen molt malament.
  Estaria bé que cada vegada que escrivíssim qualsevol cosa ens paréssim a revisar si està ben escrita i si hem comès algun error i poder corregir-lo. Moltes felicitats !

 7. Warda

  05 febr. 13
  17:50 #

  Jo penso que està molt ben pensat celebrar actes d’aquest tipus a homenatge a les normes d’ortografia, perquè avui en dia amb tanta tecnologia, tant xats i tantes converses virtuals, l’idioma ha anat perdent moltes de les seves normes D’ortografia.Cadascú escriu com li convingui i ningú s’interessa en escriure correctament, el que té com a conseqüència que cada vegada escrivim pitjor. Dons retre homenatge a les normes d’ortografia ens farà, al menys , pensar una mica abans d’escriure.

 8. Laura

  05 febr. 13
  15:56 #

  Doncs jo crec que les normes estan per complir-les, i amb les noves tecnologies cada vegada s´escriu pitjor, per això esta molt bé que es celebrin actes d´homenatge de les normes ortogràfiques,per poder coneixer-les, encara que a molta gent no l´ interessi com
  s´ha d´escriure correctament i no hauria de ser aixì.

 9. José del Toro

  04 febr. 13
  15:44 #

  Crec que fa massa temps, des de la publicació de les Normes ortogràfiques, que no es fa una revisió en profunditat de aquestes, per adequar-les als temps en el que vivim, s’ha perdut una bona ocasió, en aquest centenari, per simplificar algunes coses, per exemple, l’accentuació. Per fer les coses més fàcils i fer més propera la llengua a la gent.


Segueix-nos a:

InstagramFacebookTwitter

Categories


Inscripcions desembre 2023. Clica per a més informació!


Núvol d’etiquetes


Comentaris recents

 • Laia: A l’escola dic molt “no apretis tant fort” quan els nens i nenes escriuen, com ho hauria de...
 • Teresa Fernàndez: Hola, Anna! Hi ha adjectius que tenen flexió de nombre i de gènere, i d’altres que només la...
 • Anna Pell: I marrona es pot dir? A l’habitació hi ha una cortina marrona. Entenc que sí, per allò que és com...
 • Jordi: Bixumets s’utilitza amb el verb, “fer bixumets” quan algú o algun fet aliè, una ridiculesa, provoca vergonya a...
 • Laura: Que bé! No sabia raonar la diferència. Gràcies.

Enllaços


Històric