• PARLEM DE LLIBRES?

  Us agrada llegir i voldríeu compartir les impressions de lectura en un grup reduït?
   
  Us costa llegir i necessiteu l’empenta per agafar l’hàbit?
   
  El club de lectura és per a vosaltres!
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  El proper 24 d’octubre inaugurem una nova edició de Club de lectura Bàsic a Ciutat Vella, una activitat per a practicar la llengua a partir de la lectura d’un llibre.
   
  10 informacions sobre el club de lectura:
   
  1️⃣El club de lectura és un grup de conversa al voltant de la lectura d’un llibre.
   
  2️⃣Es fa a la biblioteca Andreu Nin (a 5′ de la Delegació de Ciutat Vella)
   
  3️⃣Les trobades són un cop al mes, el 4t dimarts de cada mes.
   
  4️⃣L’horari és dimarts de 18.30 a 19.30 h
   
  5️⃣El club es fa d’octubre a maig.
   
  6️⃣És una activitat especialment indicada per a persones amb perfil de Bàsic 3, Elemental i aprenents del Voluntariat per la Llengua ja que ofereix un espai de pràctica oral en un grup reduït i fora del context d’una classe, amb l’acompanyament d’un conductor. A més, és una activitat que estimula la lectura ja que cada mes podreu llegir un llibre en català.
   
  7️⃣Les lectures són adaptades d’acord amb els preceptes de Lectura Fàcil per fer-les assequible a les persones que s’introdueixen en la lectura en català.
   
  8️⃣La inscripció es fa a través del web de la bibliotecaBiblioteques de Barcelona (puntxarxa.org)
   
  9️⃣Cal tenir carnet de biblioteca, però en cas de no tenir-ne, podeu fer-vos-el a la biblioteca.
   
  10És una activitat gratuïta
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  No us perdeu l’oportunitat de practicar la llengua en un entorn privilegiat! 

  Article complet

 • GEGANTS, GEGANTONS I GEGANTETS

   

   

   

   

   

   

   

   

  Tot just hem començat les classes del curs 23-24 i ja hem anat a explorar el barri i l’entorn.

  Una setmana abans que comencin les Festes de la Mercè, els alumnes han pogut visitar la mostra especial d’un centenar de gegants, gegantons i gegantets dels barris de la ciutat exposats al Pati Manning amb l’acompanyament de la professora Lali Panyella, que els ha orientat per gaudir i apreciar el patrimoni valuós i tot sovint imperceptible que representen els gegants.

  A més, els alumnes han tingut l’oportunitat de fer una primera pràctica lingüística amb els integrants de la Coordinadora Gegantera de Gràcia, curadors de l’exposició, amb els quals han tingut un intercanvi molt interessant i enriquidor.

  Aquesta és una mostra més del centenar d’activitats emmarcades en el programa de Coneixement de l’entorn que proporcionen una experiència única d’aprenentatge.

  Article complet

 • NOU CURS 23-24 A PUNT!

   
   
   

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  S’acosta setembre i ja tenim a punt la informació per a la nova matrícula del curs 23-24 que comença al mes de setembre.
   
  Calendari d’inscripció
   
  Torn preferent: 12 i 13 de setembre (persones inscrites a un curs durant els darrers 12 mesos)
   
  Torn general: 14 i 15 de setembre (matrícula oberta a tothom)
   
  Atenció: Les persones amb nivell inicial poden fer la inscripció a partir del dia 12 a través de taulell de secretaria.
   
  Procés d’inscripció
   
  Els usuaris tenen l’opció d’inscriure’s:
  • presencialment, a la Delegació de Ciutat Vella o a qualsevol de les oficines del CNL de Barcelona tenint en compte l’horari d’inscripció.
  • en línia, a través de la plataforma d’inscripció als cursos de català.
  Horaris
   
  Presencial
   
  CNL de Barcelona. Delegació de Ciutat Vella
  C. Avinyó, 52. Tel. 934127224. cvella@cpnl.cat.
  De dimarts 12 a dijous 15 de setembre, de 9 a 13.30 h. Dimarts 12 de setembre, de 16 a 20 h.
   
   
  En línia
   
  De 9 a 20 h
   
  Oferta de cursos
   
  Per consultar l’oferta de cursos, podeu clicar aquí.
   
  Proves de nivell
  • Les persones que no tinguin coneixements de català poden fer la inscripció directament al curs Inicial o Bàsic 1.
  • En cas de tenir coneixements de català i no tenir un certificat acreditatiu, cal fer una prova de nivell.
  • Les proves es poden fer a partir del dia 1 de setembre.

  Article complet

 • CURSOS ORGANITZATS PER ENTITATS

   

   

   

   

   

   

   

  El CPNL estableix un marc de col·laboració amb les entitats per a promoure l’aprenentatge del català de persones i col·lectius d’immigrants amb cursos organitzats per l’entitat de nivell inicial per acreditar la formació en llengua catalana per a l’emissió d’informes d’arrelament dels serveis d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya.

  A la Delegació de Ciutat Vella l’any 2021-2022 s’han contret tres convenis de col·laboració amb entitats del territori: Migra Studium, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i Camins Fundació Social Escola Pia.

  Gràcies a aquests convenis de col·laboració s’han dut a terme 6 cursos que han acollit 74 persones de les quals 47 han obtingut el certificat d’assistència al curs.

  La col·laboració amb les entitats a banda d’orientar-se a fomentar la formació en llengua catalana també s’ha enfocat a potenciar l’ús de la llengua. 

  Les estratègies de foment de l’ús s’han encaminat a facilitar la pràctica de la llengua de diverses maneres que han passat, per citar uns exemples, per organitzar sortides culturals, visites a la Delegació de Ciutat Vella per fer una pràctica lingüística i fomentar la continuïtat de l’aprenentatge, entre d’altres.

  La col·laboració amb les entitats d’acollida és un dels eixos de treball per fomentar l’ús i el coneixement de la llengua catalana entre el col·lectiu de nouvinguts del territori de Ciutat Vella.

  Article complet

 • UNA FITA MÉS!

  Grup d’alumnes amb el professor Carles Jordà

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  El final de curs representa un moment de gaudi i celebració tant per als alumnes com per als professors. A més, pot ser un espai de revisió i de reorientació que serveixi per prendre perspectiva del punt d’on es partia abans de començar i del punt en acabar. També pot ser un moment per a revisar si s’han acomplert els objectius proposats. I pot ser una bona ocasió per recordar i compartir vivències: al llarg d’un curs no només aprenem vocabulari, estructures o pronunciació, entre d’altres, sinó que també iniciem el procés d’aprendre a relacionar-nos en català mentre fem activitats diverses que ens ajuden a familiaritzar-nos amb l’entorn i la cultura. 

  Tanmateix el final de curs no és un final sinó una fita en el camí de l’aprenentatge, que es pot seguir enriquint i forjant de diferents maneres en funció de les necessitats de cada moment.  De fet, si revisem la definició de fita, segons el DIEC encaixa amb l’accepció de “senyal (…) que assenyala el límit (…)” i també “senyal que indica la distància (…) entre aquell punt i el punt inicial” i també recull l’accepció d’objectiu “hem acomplert dues de les fites que ens vam proposar” així com també “esdeveniment assenyalat en un procés”. 

  Després d’un curs en pot venir un altre o no, segons la disponibilitat de cadascú. També poden arribar altres oportunitats d’aprenentatge a través del Voluntariat per la Llengua, el Club de lectura o activitats diverses.

  L’estiu pot ser un moment per agafar forces abans de continuar al setembre o pot ser l’ocasió per avançar aprofitant els cursos intensius d’estiu que es fan durant els mesos de juliol i agost.

  Des d’aquí aprofitem per felicitar tant els alumnes com els professors per aquest primer tram plegats i aquesta nova fita.

   

   

   

  Article complet

 • Casa Carot, un viatge pels sentits a través del formatge

  L’aprenentatge de la llengua es potencia quan invoquem tots els sentits, i això és el que aquest grup d’alumnes va fer gràcies a l’acompanyament de Diana Castell, propietària d’aquest establiment emblemàtic i històric ubicat al barri del Gòtic (c. Dagueria, 16).

  La degustació de formatges va estar amanida per les explicacions de Diana Castell, que va presentar i seleccionar amb molta cura sis varietats de formatges amb l’acompanyament d’una mermelada d’albergínia.

  Els participants van poder intercanviar, experimentar i descobrir part de l’univers de Casa Carot, que va molt més enllà del formatge: territori, benestar animal, gestió forestal…

  Casa Carot és un projecte únic a Barcelona: és l’única formatgeria que té només formatges produïts a Catalunya i d’acord amb la normativa de benestar animal.

  La Noemí va compartir que va viatjar durant un any per les granges del territori català per seleccionar els formatges que provinguessin d’explotacions extensives.

  La degustació, que va representar un petit viatge arreu del país a través de la composició dels diferents formatges, va acabar amb una postal de record de Casa Carot amb aquest fragment del poema “No Plou” d’Enric Casasses:

  […]

  l’amor és ritual,

  el ritual és vida,

  la vida anar tirant,

  l’amor és pa amb formatge,

  el pa amb formatge és vida,

  la vida anar paint

  […]

  Casa Carot forma part de la xarxa d’establiments col·laboradors amb el programa Voluntariat per la Llengua.

  Casa Carot neix el 2021 amb la voluntat de contribuir al barri del Gòtic recuperant un establiment que antigament havia estat una fàbrica de mantegues Fábrica de mantequillas Joan Carot, de qui pren el cognom per donar-hi una continuïtat espaitemporal.

  Article complet

 • ACABEM… PERÒ CONTINUAREM!

  El passat dissabte 17 de juny la Delegació de Ciutat Vella del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona va acollir l’acte de cloenda dels cursos per a la comunitat filipina que posava fi als cursos que s’han realitzat en dissabte durant aquest curs 2022-2023.

  El primer parlament va ser a càrrec del subdirector del CNL de Barcelona, Jordi Font. Va remarcar que “tot i fer cursos conjuntament amb les entitats des del 2008, mai havíem realitzat tants cursos amb tants inscrits com enguany.”

  A continuació, les professores Abril Fabà i Anna Guillén van dedicar unes paraules a l’alumnat: “Ser les vostres professores ens ha permès fer un tastet de la cultura filipina: l’alegria per aprendre, el vostre esperit comunitari, el chopsuei de verdures i l’afició pel karaoke”.

  Les entitats filipines de la ciutat, imprescindibles per a l’organització d’aquests cursos de nivell inicial i Bàsic 1, també van comptar amb la representació de Zara Doctama, barcelonina d’origen fillipí i portaveu del Centro Filipino Tuluyan San Benito, que va parlar de com “el català és la llengua amb què jo estudio, amb què em relaciono” i com n’és d’important d’incorporar-la. Macrina Salcedo, portaveu de Kalipi i guardonada amb la Medalla de Sant Jordi de la Ciutat de Barcelona, va donar les gràcies al CNLB i a l’Ajuntament de Barcelona per fer possible aquest espai d’aprenentatge en dissabte pensat per poder compaginar estudi i feina. Per últim Josie Rocafort, portaveu d’EAMISS, va felicitar l’alumnat per la importància d’aprendre la llengua, pas imprescindible per regularitzar la seva situació al país.

  A continuació l’alumna Lovely Ruiz va llegir un elaborat escrit en què agraïa la paciència del professorat i la possibilitat de fer cursos gratuïts i entendre millor la cultura catalana. El parlament va donar pas al lliurament de certificats de mans de cada professora a l’alumnat enmig d’aplaudiments. Tot seguit, l’alumnat va cantar una adaptació al català de la cançó “Oh, happy day”, amb una lletra en què es celebra la fi del curs i es posa de manifest la voluntat de continuar aprenent.

  Finalment, Xavier Cubells, director d’Immigració i Refugi de l’Ajuntament de Barcelona, va dirigir unes paraules d’admiració envers l’alumnat pel parlament i per la cançó. “L’aprenentatge de la llengua catalana és el que facilitarà una participació amb igualtat d’oportunitats; teniu molt a aportar a la comunitat barcelonina”.

  L’acte va finalitzar amb una foto de grup al pati de carruatges.

  Cursos per a la comunitat filipina

  El Centre de Normalització Lingüística organitza cursos de català per a les persones d’origen filipí des del 2008. Des de llavors se n’han fet més de vuitanta amb vora 1700 inscripcions.

  Enguany s’ha augmentat l’organització de cursos quasi el doble respecte l’any anterior i se n’han fet un total de 23. Aquest any s’ha col·laborat amb quatre entitats: el Centro Filipino Tuluyan San Benito, Oyayi, Eamiss i Federació d’Entitats Cíviques i Religioses – Kalipi. Aquests 23 cursos s’han dut a terme gràcies a l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona.

  Article complet

 • CELEBREM LA FILIPINIANA!

  El passat dissabte 29 d’abril es va inaugurar la Festa Filipiniana i Dia de la Convivència, organitzada per la Federació d’Entitats Cíviques i Religioses Filipines a Barcelona a la plaça Terenci Moix (Ciutat Vella).

  La festa és una mostra de la cultura filipina des de diferents vessants, la gastronomia, l’esport, la música i l’art.

  Els alumnes dels cursos de català de dissabte, organitzats per la Delegació de Ciutat Vella amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, van representar una cançó tradicional filipina Ako ai mai lobo cantada en català. La festa va comptar també amb la participació de més de 500 persones entre veïns i veïnes, i també d’altres comunitats.

   

  La comunitat barcelonina d’origen filipí és una de les més nombroses i antigues d’Europa.

   

  Article complet

 • Llegim Joan Salvat-Papasseit

  La lectura del mes d’abril al club de lectura de nivell bàsic que fem a la Biblioteca Gòtic Andreu Nin ha estat Tant de gust de conèixer-lo, senyor Joan Salvat-Papasseit.

  Després de comentar la lectura a la Sala del Gat de la biblioteca, vam anar al Moll de la fusta fins al monument; allà vam recitar el poema Nocturn per a acordió:

  Nocturn per a acordió

     A Josep Aragay

  Heus aquí: jo he guardat fusta al moll.
  (Vosaltres no sabeu
  què és
  guardar fusta al moll:
  però jo he vist la pluja
  a barrals
  sobre els bots,
  i dessota els taulons arraulir-se el preu fet de l’angoixa:
  sota els flandes
  i els melis,
  sota els cedres sagrats.

  Quan els mossos d’esquadra espiaven la nit
  i la volta del cel era una foradada
  sense llums als vagons:
  i he fet un foc d’estelles dins la gola del llop.

  Vosaltres no sabeu
  què és
  guardar fusta al moll:
  però totes les mans de tots els trinxeraires
  com una fandola
  feien un jurament al redós del meu foc.
  I era com un miracle
  que estirava les mans que eren balbes.

  I en la boira es perdia el trepig.

  Vosaltres no sabeu
  què és
  guardar fusta al moll.
  Ni sabeu l’oració dels fanals dels vaixells
  -que són de tants colors
  com la mar sota el sol:
  que no li calen veles.

  Vosaltres no sabeu

  què és guardar fusta al moll

  Visualització prèvia de la imatge

   

  Article complet

 • OLOR DE ROSA

   

   

  Enguany la Delegació de Ciutat Vella ha dedicat la setmana a celebrar Sant Jordi amb tallers d’elaboració de roses artesanals, punts de llibres i recomanacions de llibres amb la participació dels alumnes dels cursos de català que han viscut la primera diada sent-ne protagonistes.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Article complet

Delegació de Ciutat Vella

C/ Carabassa, 15
08002 Barcelona

Tel. 934127224

cvella@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dimarts també de 16 a 20 h


Comentaris recents


  Entrades recents  Categories


  Històric


  Núvol d’etiquetes


  Meta