1. Aurora Bertrana: l’escriptura personal
L’escriptura personal
Quan pensem en producció escrita de seguida ens ve al cap materials publicats: llibres, premsa, revistes, contes… i actualment, també, altres publicacions en suport digital. Sempre, però, és forçosament així? Llegim aquest fragment d’Aurora Bertrana:
Un home d’Hernam, un tal Martin Rohe, per bé que simple i de poques lletres havia escrit en un quadern escolar de paper ratllat una mena de dietari durant l’ocupació. Sabent que jo m’interessava per la petita història local, tan recent encara, me’l va facilitar i me’l vaig llegir de cap a cap amb veritable avidesa. És a través d’aquell quadern, increïblement eixut d’estil i pobríssim de sintaxi que vaig descobrir la figura de l’últim oficial d’ocupació.
Martin Rohe, amb una lletra grossa i maltraçuda, havia anotat només els fets capitals: la mobilització dels pagesos, l’ocupació del poble per l’enemic, l’ingrés de gairebé tots els homes de la comarca a les guerrilles de la resistència, diversos episodis sobresortints de la lluita entre les guerrilles i l’exèrcit ocupant, els abusos d’autoritat d’aquest. El dietari assenyalava, sense cap comentari, la desaparició d’un tinent coronel enemic; i dies després la troballa del cadàver per una patrulla. Aquí s’interrompia bruscament. Tornava a començar mesos més tard. El llogaret, en l’interval, havia quedat sense homes…
Aurora Bertrana, «Com vaig descobrir Hernam» dins d’ Entre dos silencis, Barcelona, Club Editor, 2006.
Per si et ve de gust:
Pots desenvolupar alguns d’aquests temes o qualsevol altre que sigui del teu interès.
Creus que les xarxes com ara Whatsapp, Facebook, Twitter… ens fan escriure més? L’habilitat d’escriure i la necessitat de fer-ho creus que sempre van lligades? Quines circumstàncies ens fan escriure més? Què creus que passaria si ara de cop i volta es publiquessin tots els escrits personals de totes les persones que hi ha al món?
Ho pots fer amb menys de 100 paraules.
(El proper apunt: 18 de maig)
16 comentaris
Joana
28 abr. 17
19:32 #
Tanta por que tenen els sociòlegs i psicòlegs a les xarxes socials. Doncs bé, el meu parer és que els n’haurien de donar un premi lingüístic. El Whatsapp i el Facebok han fet que la llengua escrita sigui a l’abast de tothom. Conec persones que des de que van abandonar l’escola, alguns amb set o vuit anys, no havien tornat a afagar un llapis com no fos per fer una petita llista de la compra, tot s’ha de dir, plena d’errors ortogràfics. Els dits corren a través de la pantalla del mòbil. I hom després de veure una i cent vegades com s’escriu una paraula (gràcies al corrector i a amics que tenen a bé ajudar a qui no sap) al final, fins i tot els més negats a l’escriptura, acaben comunicant-se amb destresa.
I ja no diem més del Twitter. S’ha de tenir domini de la síntesi. Haver d’exposar un concepte en cent quaranta caràcters t’obliga irremeiablement a haver de treure la palla i saber escollir el que realment importa en el missatge. En diré més: el Twitter hauria de tenir un apartat en el temari de qualsevol llengua.
En definitiva: un excelent a les xarxes social vers l’expressió escrita.
Eva Rivera (S1 Terrassa)
01 maig 17
18:17 #
Jo vull que el meu comentari serveixi per donar les gràcies a l’escriptura, encara que mai he tingut molta destresa amb l’ortografia, vaig trobar en l’escriptura una manera de desfogar-me, a una edat en la que pensava que ningú tenia la capacitat d’entendre el que jo sentia.
Si, la meva adolescència la vaig passar escrivint tot allò que em passava pel cap.
Anys després, amb una perspectiva de la vida més amplia, rellegint totes aquelles bestieses que em semblàvem un món caòtic, he entès que em va ajudar a lliurar-me pors i complexos, que potser d’altra manera, no hagués pogut superar.
Aixi que gràcies.
Enric Bergadà
18 maig 17
15:50 #
Gràcies, Eva. És molt interessant el que expliques.
Valentí P.
02 maig 17
18:23 #
Terrassa, 1962
“Aquell vespre, plovia amb força i el cel es va enfosquir. Els carrers eren plens d’aigua i tu, dormies. Menjaves i dormies, …, sempre. Quan l’aigua va entrar a casa et vaig treure del bressol i et vaig posar bocaterrosa a sobre del meu llit. Recordo que vaig intentar treure el cap per la finestra per si veia algú i vaig cridar als veïns sense èxit. Massa soroll. En tornar a l’habitació em vaig adonar que el matalàs surava. Et vaig agafar, i amb tu a coll, vaig pujar de peus al damunt d’una cadira que hi havia en un racó. Quan l’aigua m’arribava a la cintura, vaig sentir un cop molt fort i tots els mobles ens van arraconar i la casa va desaparèixer. Tu, dormies.”
Paraules trobades al fons d’una calaixera.
SLC Rubí
09 maig 17
14:46 #
Et refereixes a la gran riuada del 62.
Tot són diaris personals: el de Martin Rohe, al qual Aurora Bertrana dona forma de novel·la i aquest escrit que tu has publicat sobre la riuada o rierada, com en diem els rubinencs.
En general, creieu que és possible que aquestes notes, diaris o escrits més personals arribi un dia que es publiquin a la xarxa? JO potser ja es publiquen actualment?
Trobo que alguna diferència hi ha d’haver entre publicar la pròpia vida a les xarxes i editar un llibre, oi?
Laura Savelyeva S1
02 maig 17
19:38 #
L’aparició de les xarxes socials va facilitar la comunicació entre els éssers humans. L’avantatge és la rapidesa i el seu funcionament no gaire complicat. Es a dir, qualsevol persona encara que no sigui un escriptor en el sentit més estricte de la paraula, pot utilitzar les xarxes per a expressar-hi els seus sentiments o percepcions.
Per una altra banda el desavantatge principal és la superficialitat dels missatges que rebem. Cap persona assenyada expressarà públicament els seus veritables sentiments, pors o somnis. Escrivim allò que considerem acceptable o como molt, una mica empipador, però mai el que realment sentim. Això crea una cultura de sentir, pensar i expressar-se mancada de la profunditat. Si es publiquessin tots els escrits personals, sorgiria un nou gènere literari, com una mena de barreja de lírica,narrativa i teatre.
Valentí P. (S3 Terrassa)
05 maig 17
9:12 #
Ni tan sols els escriptors manifesten els seus sentiments directament. Ho fan els seus personatges i ja cal que ho facin de debò, de veritat de la bona, que diria J. D. Salinger. En cas contrari, ens deceben d’allò més. Potser, no ho sé, la literatura contingui més certeses i més veritats que qualsevol altre gènere. Tot i ser més versemblant que certa.
Maite Pérez Sànchez S2
04 maig 17
23:36 #
Les noves xarxes socials com el WhatsApp, Twiter, Facebook fan que s’escrigui més, posant de moda escriure pel plaer de comunicar-nos amb els altres sense necessitat de que sigui en un llenguatge formal. Escriure simplement pel fet d’interessar-se per com està l’altra persona, per fer un comentari d’alguna cosa exposada a classe amb la certesa que el nostre receptor ho rebrà a l’instant i ens contestarà d’immediat.
El canvi en la manera de comunicar-nos és brutal, s’escriu més però la qualitat no és bona, amb la necessitat de respondre ràpid es deixa de banda les normes ortogràfiques com la utilització dels accents, les majúscules, les normes de puntuació, s’utilitzen abreviatures i moltes altres mals costums que s’estan convertint en un nou llenguatge que no respecte cap marc normatiu.
Penso que aquestes xarxes, ben utilitzades, poden ser molt útils, àgils i ràpides però també en contrapartida poden ser un perill, la comunicació arriba a l’instant i es reenvia en moltes ocasions informació que no és veraç, informació que es converteix en viral i que en pocs minuts pot arribar a qualsevol punt del planeta.
Xavier Loan (S2) Terrassa
08 maig 17
1:04 #
Crec que les xarxes socials han estat un avanç en comunicació entre persones. Potser si que ens fan escriure més però caldria analitzar si el tipus de llenguatge que utilitzem quan escrivim és el més idoni o no.
Només cal fer un cop d’ull per aquestes xarxes i ens podrem adonar que ens hem convertit en experts en mutilar mots, transformar símbols en paraules, abreviar-ho tot, utilitzar emoticones expressius, etc.
Escrivim més però malament, tot està permès en xarxa.
Amàlia (S3 Rubí)
09 maig 17
14:21 #
Si us plau, trobem un antídot!
Estic gairebé convençuda que des de que Facebook, Twitter, Whatsapp… formen part del nostre dia a dia escrivim més, i segurament ha animat a moltes persones a posar fil a l’agulla i a llançar-se a l’aventura d’escriure; total, el suport digital, igual que el paper, ho aguanta tot!
Les xarxes socials també han creat una nova forma d’entendre l’escriptura, on la rapidesa i la simplicitat són imprescindibles, sembla que el virus de la mandra s’apodera de nosaltres, de sobte, només mirant de reüll el teclat. Aquest virus ens obliga a l’abreviació extrema de les paraules, i ens atrofia la capacitat de construir oracions, què és una oració? La riquesa de vocabulari és xuclada també pel maleït virus, però, per què preocupar-se, si el realment important són els contactes?
Anna Boix ( s3 Rubí)
09 maig 17
18:15 #
És un tema que crec que és molt polèmic. Primer perquè cada xarxa social és força diferent i interactuen també de diferent manera. Facebook no ens ajuda, crec jo, a escriure sinó que, es basa més en penjar o publicar fotografies, compartir en moltes ocasions ( i això és opinió personal) grans ximpleries o coses absurdes però que enganxen o fan riure o simplement la gent parla. Pel que fa al twitter, s’ha intentat que fos una xarxa una mica més formal, però el fet de la limitació de caràcters fa que en algunes ocasions no quedi clar allò que vols dir i al ser tan ràpid la resposta de la gent pot donar lloc a confusió. I finalment Whatsapp s’ha convertit en el mitjà de comunicació entre joves i no tan joves, fins i tot per la recerca de feina.
La meva opinió, és que ha d’haver-hi comunicació entre les persones, i aquesta comunicació ha de respondre a cada moment, és a dir, necessitem el cara a cara i també resulta eficaç les xarxes i agafar un paper i començar a explicar coses, esborrar, tornar a començar…. axiò mai s’ha de perdre i menys per les xarxes social o aplicacions informàtiques.#Any Bertrana
JoanDiable (S3-Rubí)
12 maig 17
21:03 #
Crec personalment que de que existeixen aquestes xarxes socials, la gent s’ha animat més a escriure, però en algunes com Whatsapp o Twitter, en què el fonamental es el contacte ràpid, es fan veritables barbaritats lingüístiques.
Des de transformar paraules, abreujar-les, mutilar-les a substituir paraules per icones, de manera que de vegades, per llegir un escrit has de disposar del codi que utilitza l’altra persona per desxifrar el missatge. I jo no me’n salvo!. Des que vaig descobrir el Whatsapp, crec que em passo almenys 3 hores diàries enganxat a aquesta xarxa. Fa cert temps corria una campanya per utilitzar el Whatsapp en català abreujant sí però en clau catalana. Jo crec que s’hauria de recuperar i reactivar aquesta campanya per ajudar una mica més al nostre idioma. # Any Bertrana.
Abdu.Kh(S3, CLN Rubí)
15 maig 17
8:49 #
No es pot negar que les xarxes socials han transformat la forma en què interactuem amb els altres en el món actual. Les xarxes com ara Whatsapp, Facebook, Twitter ens fan escriure més… i crec que serà així per molts anys futurs. Un simple repàs a la història i deduïm que els éssers humans mai havíem escrit tant com ara.
Escriure nostres pensaments és molt més lent que pensar i parlar. Quan un escriu pot esborrar si s’equivoca, pot afegir un pensament o editar el que ja va escriure, per això i altres coses més, crec que les xarxes socials ens fan escriure més.
OlgaV (S3 CNL Rubí)
17 maig 17
16:06 #
El gust d’escriure no depèn de les xarxes socials, tot i que la vida actual gira al seu voltant. Esperar que les persones escriguin com els grans escriptors universals a dia d’avui és un somni inabastable en tant que vivim en la societat de la velocitat i de l’abstracte. El coneixement en càpsules s’agraeix en el camp científic a on podem trobar petits aparells d’enregistrament de diversos “terabytes” on acumulem cada vegada més i més informació i milers de biblioteques que potser mai acabarem de llegir. Els filòsofs i poetes de “140 caràcters” i mala ortografia són per tot arreu assassinant a cada pas les bondats de la llengua.
ALBERT ANDÚJAR - I3
17 maig 17
17:54 #
Jo crec que l’habilitat d’escriure i la necessitat de fer-ho no estan forçosament lligades. Avui dia, amb les xarxes socials, tot tipus de persones amb distints nivells culturals i evidentment amb menys i més habilitat tenen la necessitat d’escriure, tant a nivell personal com laboral, etc.
Penso que per a la gent que és menys hàbil els hi va molt bé posar a la pràctica l’escriptura, i així, de mica en mica, es van enriquint.
Núria S3 Rubí
11 juny 17
17:07 #
Per començar, he de dir que en principi no m’agrada gaire participar en la vida mitjançant les xarxes socials, és probable que sigui massa gelosa de la meva intimitat o que per mi, hagin arribat massa tard i no m’acostumo a elles. En canvi, quan parlo de les TIC en general; xarxes, núvols, blogs, plataformes, etc, em resulta més fàcil veure el costat bo, perquè trobo que fomenten el treball col·laboratiu i això sempre enriqueix un debat.
El que és molt clar és, que ara tots som editors, qualsevol persona té les eines per publicar, i, al mateix temps, tots som consumidors del que els altres publiquen.
D’altra banda, el floriment de les xarxes està acompanyat de l’aparició dels telèfons intel·ligents, això vol dir que tenim tota la informació del món, sempre a la nostra disposició, en una butxaca i això sí que ha canviat la nostra vida.
Aquest tema sí em té preocupada perquè per una banda és fabulós disposar d’aquests avantatges, poder consultar qualsevol cosa, en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. Però per una altra, què passa amb les escoles? Els nens de primària i secundària també en gaudeixen d’aquesta facilitat per trobar informació, i a internet hi és tota la informació, la bona i la dolenta: qui controla la qualitat dels continguts?
En definitiva, com tot a la vida, a les xarxes existeix el costat lluminós i el costat fosc, i hem d’aprendre a utilitzar-ho. Crec que sobretot els professors tenen ara un repte per adaptar l’escola a les TIC. Però també nosaltres, els nous editors, hem de ser conscients que les nostres publicacions arriben a tothom i som responsables del que escrivim.